Asking for a friend

Peggy: 'Ik trek mijn grijze haren uit. Is dit verstandig?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockPeggy: 'Ik trek mijn grijze haren uit. Is dit verstandig?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Peggy wordt langzaamaan grijs. Om niet haar haar te hoeven verven, trekt ze bijna elke dag een paar grijze haren uit. Is dit schadelijk?

Peggy (34) trekt vrijwel dagelijks een paar grijze haren uit. Geen probleem, dacht zij zelf, maar nu begint ze toch te twijfelen of ze hier wel zo goed aan doet. "Als ik in de spiegel kijk en ik zie een grijze haar, dan probeer ik die zo snel mogelijk weg te halen. Het zijn er per keer niet veel, een stuk vier, vijf. Nu dacht ik altijd dat dit geen probleem was, maar als ik dit aan anderen vertel dan krijg ik heel vaak geschokte reacties. Vooral omdat mensen denken dat ik dan juist sneller grijs word. Dat is niet mijn ervaring. Ik doe dit juist omdat ik geen zin heb om mijn haren te gaan verven. Want begin je eenmaal aan verven, dan zit je daar voor altijd aan vast."

José: 'Ik word elke nacht wakker van de hitte'
Lees ook

José: 'Ik word elke nacht wakker van de hitte'

Haar- en hoofdhuiddeskundige Willeke Pietersma kan alvast één fabel uit de wereld helpen: het klopt inderdaad niet dat je sneller grijs wordt als je grijze haren uittrekt. "De fabel luidt: trek je één grijze haar uit, dan krijg je er twee voor terug. Dat is niet waar. Dat zou namelijk betekenen dat de haarzakjes onderling met elkaar verbonden zijn, maar dat is niet zo."

Kapot is kapot

Toch wil Pietersma Peggy aanraden om te stoppen met het uittrekken van haar grijze haren. "Doe het niet. Als je namelijk een haar uittrekt, dan bestaat de kans dat het haarzakje zodanig beschadigt en vervolgens leeg blijft. Oftewel: die haar die je hebt uitgetrokken, komt dan nooit meer terug. Kapot is kapot."

"Eind jaren '70 en in de jaren '80 was het in de mode om je wenkbrauwen zo smal mogelijk te hebben. Doordat vrouwen in die tijd hun wenkbrauwen bleven epileren, kwamen die haartjes op een gegeven moment niet meer terug. Dat is best jammer als je ineens toch weer vollere wenkbrauwen wil. En dit kan dus ook op je hoofd voorkomen."

Onze expert: Willeke Pietersma is haar- en hoofdhuiddeskundige én haarwerkspecialiste bij De Haarzaak.
Onze expert: Willeke Pietersma is haar- en hoofdhuiddeskundige én haarwerkspecialiste bij De Haarzaak.

Pietersma ziet enkele keren per maand mensen die 'haaruitval door trekken' - ook wel 'tractie alopecia' genoemd – in De Haarzaak. Bij deze mensen staat er voortdurend spanning op de haarwortel, door bijvoorbeeld te strakke kapsels of paardenstaarten, dat de haren uiteindelijk permanent verdwijnen. Dat ziet ze ook bij mensen met de dwangneurose Trichotillomanie, oftewel dwangmatig haartrekken. "Je beschadigt de haarzakjes dan zo heftig, dat de haren nooit meer terugkeren."

Naast de kans op kale plekken, is er ook nog eens infectiegevaar, waarschuwt Pietersma. "Door het trekken kan de hoofdhuid gaan irriteren, kunnen er korstjes ontstaan en infecties, die kunnen uitmonden in een bloedvergiftiging. En ook dat moet je niet willen."

Grijs is hip

Dus raadt Pietersma Peggy aan om gewoon toe te geven aan het feit dat zij langzaamaan grijs wordt. "Grijs haar is ook nog eens hartstikke hip; er zijn genoeg jongeren die hun haar grijs verven dus waarom laat je je haar niet grijs worden? En vind je dat niets, dan kun je altijd nog je haar laten verven bij een kapper."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendUiterlijke verzorgingKapperZiektes en aandoeningen