Slotakkoord

Anouk wil nabestaanden goodiebag geven met spullen: 'Is familie ervan af'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© privéfotoAnouk wil nabestaanden goodiebag geven met spullen: 'Is familie ervan af'
RTL

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Anouk (35) uit Heemstede is journalist en schrijft columns, liedjes en comedy. Voor haar slotakkoord heeft ze een sprookjesachtige plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Colors Of The Wind van Judy Kuhn."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Mijn lied komt uit de film Pocahontas en ik voel het altijd tot in m’n vezels. Elk woord wil ik zelf zeggen. You think you own whatever land you land on, The Earth is just a dead thing you can claim, But I know every rock and tree and creature, Has a life, has a spirit, has a name. Zorg voor de aarde en de natuur, niet alles gaat om economisch gewin. En zorg voor elkaar. You think the only people who are people, Are the people who look and think like you, But if you walk the footsteps of a stranger, You'll learn things you never knew, you never knew.

Maar het lijkt me natuurlijk ook geweldig dat mensen bij een begrafenis zitten van een volwassen vrouw en dat er dan een Disneynummer wordt opgezet. En ze moeten wel luisteren, weglopen is heel ongepast. Dat hoort wel bij mij, het leven moet naast zwaar ook grappig en speels zijn."

Myrthe: 'Rouw is mentaal, maar ook fysiek. Het verlies zit in je lijf'
Lees ook

Myrthe: 'Rouw is mentaal, maar ook fysiek. Het verlies zit in je lijf'

Wat zegt het nummer over je leven?

"Alles. Deze missie, dit is alles wat ik doe. Alles wat ik zeg en schrijf komt hierop neer. Mijn columns, mijn liedjes en mijn dagelijks leven. Ik denk zelfs dat ik daarom ook comedy ben gaan doen. Ik dacht: hoe zorg ik er nou voor dat mensen deze boodschap wel willen horen? Want echt: zullen we alsjeblieft wat liever zijn voor de wereld en de dieren? We zijn zo respectloos met z’n allen, en zo ver van de natuur afgeraakt. We nemen en pakken en gebruiken zonder nog de waarde ervan te zien.

Voor de kerstening (het historische bekeren van niet-christelijke volkeren tot het christendom, red.) in Nederland zagen we de natuur als bezield. Vervolgens ging God vanuit de bomen de wolken in. Later kwam ook nog het kapitalisme. Veel mensen hebben zo’n armoedige kijk op de wereld en zien niet meer hoe mooi die is. In een liedje vraag ik aan God of het hogere 'waarom schiep u de zeeën, het ijs op de polen, als u wist dat de mens nog moest komen?' Hoe kan het dat wij zo destructief zijn gemaakt?

Maar eigenlijk is het lied onderdeel van een tweeluik. Want in een ander lied, Ik ben mens, zing ik over al het mooie en lelijke wat in de mens zit. Die twee kanten is wat menszijn is. Dat heb ik moeten accepteren. Voor mij persoonlijk was dat best een ontwikkeling."

"Je bestaat dus je vervuilt. Ik dus ook."

"Een paar jaar geleden werd ik veganist, maar ik had al langer darmproblemen waardoor ik geen bonen kon eten. Er bleef niks meer over. Ik kreeg last van nare schokjes in mijn lijf door tekorten. Om normaal te kunnen leven, eet ik nu weer ei, maar dat is ook het eerste wat er weer uit gaat zodra het weer kan. Het is wel een constante herinnering aan die beide kanten van de mens. Je bestaat dus je vervuilt. Ook ik.

Ik geloof alleen ook wel dat we die destructieve kant moeten erkennen. Pas als je ziet dat de mens goed en kwaad is, kun je vaker bewust kiezen voor het lichte. Hoe zorgen we ervoor dat de mooie en de liefdevolle kant van de mens de overhand krijgt? Hoe krijgen we ons geven en nemen weer in balans?"

Kijk wat we doen! 

"Ik denk erover om een master ecology & spirituality te volgen aan de University of Wales. Dat kan ook online. Ik vind onze relatie met God of spirit of hoe je het noemt heel bijzonder. Het is vaak zo zwart-wit. Je volgt wat in een boek staat of je wijst het af, terwijl ik zou zeggen: onderzoek het en blijf dat doen. Formuleer hypotheses en breek ze weer af.

Ik geloof dat bewustzijn in alles zit. Misschien is dat wensdenken, maar dat hebben we volgens mij ook wel een beetje nodig. Ik denk veel na over de dood en de waarde van het leven. Het liefst zou ik de hele tijd in je gezicht schreeuwen: kijk wat we doen!"

Waar droom je van?

"Ik heb een droom voor mezelf en een droom voor de wereld. Dat we liefde voelen voor de natuur en dieren en daarnaar leven. Ik hoop voor mezelf dat ik een groter podium mag bereiken met die boodschap.

Voor mijn begrafenis droom ik overigens iets anders. Als mensen doodgaan, klagen nabestaanden vaak dat ze nog al die bezittingen van hun geliefden moeten uitzoeken. Ik ben zelf heel erg van het recyclen dus dacht daarom: wat als ik alle aanwezigen nou een goodiebag meegeef van al mijn spullen? Durven ze niet te weigeren en is mijn familie er ten minste vanaf."

Wat is je guilty pleasure?

"Ik houd heel erg van al die kinderdingen. Efteling, Disney, Harry Potter. Gisteren dacht ik: zal ik het Sinterklaasjournaal kijken of het verkiezingsdebat? Dan kies ik toch eerst voor het Sinterklaasjournaal en daarna de serieuze zaken. Ik vlucht in onzin. Ik hou ook van romcoms, al blijken die wel steeds slechter te worden nu ik zelf veel schrijf."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordMuziekDood