Robert de Hoog: 'Ik ben obsessief in mijn voorbereiding'
Eens per maand luiden we het weekend in met een BN'er. Dit keer: acteur en producent Robert de Hoog (35), die vanaf 15 december te zien is in een gloednieuw seizoen van zijn eigen Videoland-serie Sleepers. "Als kind was ik al gefascineerd door films over de onderwereld."
Het eerste seizoen van de misdaadserie Sleepers, over de corrupte agent Martin die zich beweegt tussen de onderwereld en de recherche, kreeg lovende kritieken en werd massaal gebingewatcht. Het was dus te verwachten dat er een tweede seizoen zou komen.
Hoofdrolspeler Robert de Hoog, die de serie ook bedacht, schreef en produceerde, legde de lat hoog: het tweede seizoen moest nóg beter. En dat is volgens hem goed gelukt. "We hebben visueel grote stappen gezet, qua cameravoering en locaties", vertelt hij. "Ook hebben we de karakters meer uitgediept en hun wereld een stuk groter gemaakt. In het eerste seizoen had Martin een vrij kleine wereld, maar nu komt zijn gezin achter zijn identiteit en moet hij nog meer ballen in de lucht houden om te voorkomen dat zijn geheim bij iedereen uitkomt."
We leggen Robert 12 keuzes voor.
1. Sleepers of Mocro Maffia?
"Dan kies ik voor Sleepers, omdat die serie voornamelijk uit mijn brein komt. Ik weet meer van de wereld van Sleepers dan die van Mocro Maffia, ook al heb ik me natuurlijk erg verdiept in het karakter dat ik daarin speel. Sleepers ligt dichter bij wie ik ben, want het is een serie die ik zelf graag had willen zien. Supertof dat zoveel mensen mijn smaak blijkbaar delen en het ook heel tof vonden. Dat is een fijne bevestiging, want van tevoren weet je natuurlijk nooit hoe dat uitpakt.
Tegelijkertijd was het een grote uitdaging om een nieuw seizoen te maken en vast te houden aan mijn idealen: ik wil dat alles er realistisch uitziet, dat de juiste acteurs in de serie zitten, dat het hele team om me heen klopt. En dat het rauwer is dan we in Nederland gewend zijn. Dit seizoen is vrij gewelddadig. Ik vind het belangrijk dat kijkers het gevoel krijgen: als dit echt zou gebeuren, zou het er zo aan toegaan. Ik hou van realisme in dramaseries."
2. Crime of comedy?
"Crime. Ik lees echt alles over de onderwereld, verdiep me er al jaren in en weet er veel van. Ik vind het fascinerend dat mensen die alles op de rit hebben, zoals Willem Endstra, daar op een bepaald moment toch aan ten prooi vallen. Ze hebben de financiële middelen om heel fijn en comfortabel te leven, maar gaan toch mee in de spanning in de mysterie rondom die wereld. Die transitie vind ik heel interessant. Wat beweegt mensen om dat te doen? Hoe kan het dat ze beslissingen nemen die zulke grote consequenties hebben? En het tragische is ook: als je er eenmaal in zit, kom je er niet meer uit. Ja, in een kistje misschien, of achter tralies.
Waar die fascinatie vandaan komt? Mijn vader werkte bij de politie in Amsterdam, en als kind was ik al gefascineerd door films over de onderwereld. Comedy vind ik ook belangrijk, hoor: een lach en een traan zitten dicht bij elkaar. In Sleepers zit ook humor, dat zorgt voor ontlading. Criminelen kijken ook niet alleen maar boos. Over Cor van Hout werd altijd gezegd dat je de leukste avond van je leven had als je met hem in de kroeg zat."
3. Nieuwsjunk of zappend langs het journaal?
"Ik kijk alles. Ik probeer alle talkshows van RTL en af en toe van de NPO te zien, kijk altijd naar het journaal en heb een abonnement op een aantal kranten. Of ik meteen naar het misdaadnieuws ga? Niet per se, ik probeer me goed te verdiepen in alles wat er gaande is. Maar als er iets groots gebeurt in een lopend onderzoek, zoek ik dat natuurlijk wel op."
4. Vergroeid met je rol of klaar met je rol als de camera uitgaat?
"Met je rol vergroeid raken hoort bij method acting, een acteertechniek die uit Amerika komt. Daar geloof ik nooit zo in. Als acteur is het je vak om te spelen, daarna kun je weer uit een rol stappen. Ik ben wel obsessief in mijn voorbereiding. Ik lees alle boeken die over een onderwerp zijn geschreven, kijk documentaires, bezoek plekken die ermee te maken hebben. Als voorbereiding op mijn rol in Mocro Maffia nam ik veel kostuums mee naar huis, gewoon omdat ik wilde voelen en weten hoe mensen op straat naar me kijken als ik er zo uitzie. Als de camera gaat lopen, kan ik dat allemaal loslaten en er gewoon zijn.
Ik las eens een interview met Matthias Schoenaerts, die een soldaat met PTSS moest spelen. Daarvoor was hij twee maanden wakker geweest. Zo’n type acteur ben ik niet. Ik wil een heel heftige scène kunnen spelen, tussendoor een roze koek en een kopje koffie nemen en dan weer verdergaan. Dat vind ik de charme van het vak."
"Ik wil een heel heftige scène kunnen spelen, tussendoor een roze koek en een kopje koffie nemen en dan weer verdergaan."
5. Produceren of acteren?
"Produceren, hoewel ik met heel veel liefde acteer en vind dat ik er goed in ben. Ik vind het tof om anderen in de positie te brengen dat ze een film of serie kunnen maken. En als producent van je eigen serie kun je daar natuurlijk je stempel op drukken. Dat wil ik nog meer doen bij projecten waar ik me aan verbind.
Produceren is nieuw voor me, ik doe het pas tweeënhalf jaar. Het is uit mijn comfortzone en geeft me energie. Ik blijf altijd spelen, maar merk dat ik van produceren heel erg aan ga. Ik heb een grote drang om te ondernemen en mensen met elkaar te verbinden. Die ondernemersgeest zit in de familie: mijn overgrootvader had de grootste brandblusfabriek van Nederland."
6. Jonge hond of ouwe dibbes?
"Ik acteer al zeventien jaar, dus daarmee ben ik echt een ouwe dibbes, haha. Mijn eerste rol, in de film Skin, kreeg ik op mijn zestiende. Ik zat net een week op de toneelschool toen ik daar een Gouden Kalf voor won. Mijn carrière is met die prijs begonnen, daarna ben ik gaan leren."
7. Vaste baan of freelancen?
"Nou, ik heb een eigen bedrijf, dus ik ben bij mezelf in dienst. En ik ben verbonden aan Videoland van RTL, waar ik een vast contract heb. Ik voel me er thuis en de vastigheid van zo’n werkfamilie vind ik heel prettig. Hmm, dat klinkt wel als een vaste baan, hè? Dat is het ook.
Toch voelt mijn werk niet zo, omdat ik zoveel verschillende projecten doe. Toen ik nog als acteur bij Toneelgroep Amsterdam (tegenwoordig ITA, red.) en elk jaar te horen kreeg in welke voorstellingen ik volgend jaar zou spelen, dacht ik op een gegeven moment al: er zit meer in me. Die baan heb ik opgezegd. Ik wilde heel graag een bedrijf uitbouwen om ervoor te zorgen dat veel makers bij mij mooie, toffe projecten kunnen maken."
8. Een kleine rol in een Bondfilm of een hoofdrol in een Nederlandse serie?
"Dan kies ik de Bondfilm. Het was mijn jeugddroom om ooit James Bond te spelen. Als kind ging ik eens logeren bij mijn oom en tante in Limburg, die een heel grote kast met allemaal videobanden hadden. Toen ik vroeg wakker werd en er niks op televisie was, zag ik in die kast allemaal video’s waar 007 op stond. Ik had geen idee wat het was, maar stopte er een in de videospeler en was helemaal verkocht. You Only Live Twice was het, met Sean Connery. Sindsdien ben ik een grote Bondfan.
Als ik zou moeten kiezen tussen een Nederlandse serie of een random Amerikaanse blockbuster, zou het trouwens die eerste worden. Nederland is een heel mooi land, waar we veel moois kunnen maken. Hier dramaseries maken is vele malen interessanter dan een paar dagen op een filmset in Amerika staan."
9. Huismus of feestbeest?
"Huismus. Mijn vrouw (filmmaker Sophie Dros, red.) en ik werken allebei veel en ik sta dagelijks met veertig, vijftig man op de set. Leuk, maar ook best intensief. Dan is het fijn om thuis lekker op de bank met een kopje thee Heel Holland bakt te kijken. Zeker als je overdag ook nog mensen hebt staan vermoorden en zo. Dan is die contradictie met je kopje thee en je koekje toch wel heel fijn."
"Het is fijn om thuis lekker op de bank Heel Holland bakt te kijken. Zeker als je overdag mensen hebt staan vermoorden."
10. Twee tegenspelers van je: Hans Kesting of Jude Law?
"Dan kies ik toch voor Hans Kesting. Hij heeft me bij Toneelgroep Amsterdam ontzettend veel geleerd en heeft me echt aan de hand meegenomen het theater in. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor. Ik vind hem ook een van de allerbeste acteurs, hij doet zeker niet onder voor Jude Law. Die vind ik ook fantastisch, een heel leuke en aardige gast. Maar Hans Kesting heeft me echt een betere acteur gemaakt. Heel leuk dat hij in Sleepers wilde spelen, daar ben ik echt blij mee."
11. Sparen of spenden?
"Spenden. Ik leef erg in het moment en vind dat je daar gewoon van moet genieten. Al ben ik wel verstandig met geld hoor, met mijn bedrijf gaat het goed. Maar ja, als je hard werkt mag je jezelf ook af en toe belonen en iets leuks doen, dus ik ben persoonlijk meer geneigd te spenden. Waar ik graag geld aan uitgeef? Aan lekker eten, leuke dingen doen met het gezin. En vakanties vinden we belangrijk, dus daar sparen we voor. Ik ben niet heel materialistisch."
12. Terugblikken of vooruitkijken?
"Ik denk graag na over de toekomst: waar zie ik mezelf over een jaar? Wat kan ik, wat wil ik, waar wil ik naartoe? Ik vind het prettig om op een doel af te kunnen gaan. Ik zou graag nog een grote serie naast Sleepers maken.
Ik heb al plannen, maar daar kan ik echt nog even niks over zeggen. Het zit wel weer aan de crimekant, in elk geval. Verder wil ik groeien met mijn bedrijf, over een paar jaar meerdere films en series draaien. Het zou te gek zijn als dat lukt. En privé? Ik ben getrouwd en heb een prachtige zoon, we hebben het fijn met elkaar. Op dat gebied heb ik niks te wensen."
Het tweede seizoen van Sleepers is vanaf 15 december wekelijks te zien op Videoland.