Geert: 'Hoe kom ik over mijn heftige liefdesverdriet heen?'
Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Geert zag deze zomer tot zijn grote verdriet zijn eerste serieuze relatie sneuvelen. Hoe kan hij dit het beste verwerken?
Aan het einde van de zomer maakte de vriendin van Geert (23) het plotseling uit. Hij is er nog steeds helemaal kapot van. Geert: "Ik ben niet iemand die heel zeker van zichzelf is en heb altijd moeite gehad om contact te leggen met vrouwen. Ik, als classic nerd, was nou niet bepaald een catch. Ik was dan ook ontzettend blij toen ik bij mijn studievereniging Meike leerde kennen. Het contact was vanaf het eerste moment goed en ik was meteen enorm onder de indruk van haar. Ik vind haar prachtig en we delen ook nog eens heel veel interesses én hebben in veel dingen dezelfde smaak."
"Ik was stikzenuwachtig toen ze mij bijna een jaar geleden vroeg om samen een drankje te drinken. Uiteraard wilde ik dat. Het werd een heel gezellige avond. We zoenden en sindsdien waren we samen. We zagen elkaar veel en sliepen dan weer bij haar en dan weer op mijn kamer. Ze kon ook nog eens goed opschieten met mijn huisgenoten. In de zomer ging zij veel terug naar haar ouders in Duitsland en verwaterde ons contact wat. Ik hoopte dat ze me zou vragen mee te gaan naar Duitsland, maar dat heeft ze nooit gedaan. Aan het eind van de zomer maakte ze het uit. Ze was toch niet zo verliefd en ze had me ook niet echt gemist, moest ze me bekennen. We zien elkaar nog steeds veel op de universiteit en op de studievereniging en telkens ga ik een klein beetje dood. Ik ben nog wél verliefd en wil haar heel graag terug, maar mijn vrienden zeggen dat dat kansloos is. Ik kan haar niet vergeten, ik zou niet weten hoe. Ik ben nog onzekerder geworden dan ik al was, en wens soms dat ik haar nooit was tegengekomen. Hoe ga ik beter met mijn liefdesverdriet om?"
Het is volgens relatietherapeut Jolien Spoelstra erg belangrijk om liefdesverdriet serieus te nemen. "Liefdesverdriet kan namelijk voelen als echte pijn; we spreken niet voor niets over 'hartenpijn'. Uit onderzoek blijkt ook dat er bij liefdesverdriet pijncentra in de hersenen worden geraakt en zelfs paracetamol lijkt te helpen tegen deze pijn. Dat bevestigt dus maar eens dat het echt om fysieke pijn gaat."
Spoelstra behandelt liefdesverdriet zoals ze rouw behandelt. "Een mooie, bekende uitspraak is: 'Rouw is de prijs die je betaalt voor liefde.' Mensen hebben altijd zogenoemde hechtingspersonen in hun leven. Als kind zijn dat je ouders of de mensen die voor je zorgen. Als je die kwijtraakt, bijvoorbeeld in de supermarkt of op het strand, dan ontstaat er totale paniek bij het kind, oerpaniek noemen we dat. Als je puber bent, laat je je ouders wat meer los en komen er andere hechtingspersonen in je leven, bijvoorbeeld vrienden. Als volwassene verschuift dat weer naar one of meer significant other(s) oftewel een of meerdere liefdespartners. Krijg je kinderen, dan hecht je je vervolgens ook aan hen. En zo is de cirkel weer rond. Als een hechtingspersoon om wat voor reden dan ook uit jouw leven verdwijnt, treedt weer die oerpaniek op."
Noem het oerpaniek, liefdesverdriet of rouw, deze vrouw heeft Geert enorm geraakt. Hij was heel erg gek op haar en nu heeft hij heel veel pijn, concludeert Spoelstra. "Goed voor hem om te weten: we onderscheiden verschillende fasen in de rouw, dus ook deze fase waar hij nu in zit, gaat voorbij." De fasen waar Spoelstra op doelt zijn: 1) ontkenning, 2) boosheid, 3) onderhandelen of hoop op herstel ('Misschien bedenkt ze zich nog en komt ze weer bij me terug'), 4) somberheid en verdriet, en ten slotte: 5) acceptatie.
De meeste mensen doorlopen deze fasen, weet de relatietherapeut, alleen niet altijd precies in deze volgorde. "Mensen schieten soms heen en weer tussen de fasen. Ik lees uit Geerts verhaal dat hij zich nu waarschijnlijk tussen onderhandelen en somberheid bevindt."
Afstand nemen
Wat volgens Spoelstra zou kunnen helpen is om goed voor jezelf te zorgen ("Wat zou jij bijvoorbeeld je broertje aanraden wanneer die in deze situatie zit?"), steun te zoeken bij vrienden en familie die van je verdriet afweten. En als hij er echt niet uitkomt: zoek professionele hulp, het is echt niet raar om hier wat advies voor te vragen. Ook raadt de relatietherapeut Geert aan om afstand te nemen van degene om wie je rouwt. "Hij ziet haar nog vaak bij hun studievereniging. Misschien kan hij proberen om op andere dagen of tijdstippen naar de vereniging te gaan, zodat hij haar niet ziet. Ook kan hij proberen om wat vaker met anderen van buiten de vereniging af te spreken, met oude vrienden of familie."
Wat Spoelstra Geert in ieder geval op het hart wil drukken: mensen hebben gemiddeld 5 tot 6 serieuze relaties in hun leven. Heel veel mensen blijven dus niet bij hun eerste liefde. "Meike is Geerts eerste liefde. Het verdriet dat hij nu voelt heeft hij nog nooit gevoeld. Hij denkt nu dat hij nooit meer iemand gaat vinden die zo goed bij hem past, dat zij de ware voor hem is. Maar zo werkt het gelukkig niet. Mensen zijn in staat om van verschillende andere mensen te houden. En als je al eens liefdesverdriet hebt meegemaakt, dan weet je diep van binnen dat die pijn verdwijnt en dat je ook weer opnieuw de liefde kunt vinden. Als het je eerste liefde is, weet je dat nog niet. Informeer dus eens bij anderen hoe zij het verlies van hun eerste liefde hebben ervaren en wat hen geholpen heeft om eroverheen te komen."
Coole nerds
Het is niet voor niets dat de meeste mensen – ook al hebben ze liefdesverdriet ervaren – toch weer de arena ingaan op zoek naar een nieuwe liefde, zegt Spoelstra. De Amerikaanse dichter Maya Angelou zei het mooi: "Have enough courage to trust love one more time and always one more time."
Relatietherapeut Spoelstra hoopt ook dat Geert inziet dat hij een ander echt iets te bieden heeft. "Ook jij bent een catch. Weet je hoe cool nerds tegenwoordig zijn!? Je hebt eerder de liefde gevonden en dat gaat je zeker weten nog een keer overkomen."
Rubriek: Asking for a friend
In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog, dermatoloog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek verschijnen.