7 tips voor een lagere energierekening

Door Commerciële redactie··Aangepast:
© iStock7 tips voor een lagere energierekening
Aangeboden door Remeha

De afgelopen twee jaar zijn de gas- en stroomprijzen flink gestegen, en daarmee de energierekening. Tijd om in het staartje van 2023 de balans op te maken: wat kun je doen om te besparen?

Het dagelijkse leven is al duur genoeg, laat staan de decembermaand waarin we nu zitten. Elke euro die we op de energierekening kunnen besparen is dus meegenomen. Gelukkig blijkt het geen rocket science te zijn en kun je er in de meeste gevallen meteen mee aan de slag. 

1. Check energieverbruik

We blijken ruim de helft van ons energieverbruik voor de verwarming te gebruiken, 25% voor warm water en ongeveer 20% voor apparaten en lampen. Volgens Rick Bruins van Remeha is de belangrijkste bespaartip om inzicht in joúw energieverbruik te krijgen. "Op het moment dat je weet waar de energie (en dus kosten) naartoe gaan, dan weet je ook waar je kunt besparen. Het is verstandig om eens te kijken hoeveel stroom apparaten zoals de televisie, koelkast, wasmachine en spelcomputer verbruiken als ze uitstaan. Dit noemen we sluipverbruik. Vooral als het om oudere apparaten gaat, kan het stiekem om aardig wat energie gaan zonder dat je het doorhebt."
Bruins legt uit dat je het energieverbruik heel makkelijk met apps van bijvoorbeeld je energieleverancier of met een slimme meter in de meterkast kunt monitoren. "Door dit te doen, ontdek je misschien wel dat het lampje van de afzuigkap veel meer energie verbruikt, dan het normale keukenlicht. Deze ene simpele aanpassing maakt het verschil niet. Echter, doe je dit op meerdere plekken in huis en 365 dagen per jaar, dan ga je zeker een besparing van een paar tientjes op jouw energierekening merken."

2. Thermostaat graadje lager

Zoals gezegd wordt ongeveer de helft van de energierekening door de verwarming bepaald. Bruins heeft dé bespaartip om zuiniger te verwarmen: "Draai de thermostaat standaard een graadje terug, zet 'm het liefst niet hoger dan negentien graden en draai de verwarming uit in ruimtes waar je toch niet bent. Zo'n ogenschijnlijk kleine switch heeft al zo'n impact op de energierekening."
En 's nachts: draaien we 'm dan volledig terug of laten we 'm op een bepaald minimumaantal graden staan? "Zet de thermostaat 's nachts altijd een tikje lager dan overdag. Bij mij thuis draaien we 'm bijvoorbeeld altijd naar zeventien graden. Naar vijftien graden kan ook als je geen vloerverwarming hebt. We accepteren dat het 's ochtends tijdens het ontbijt wat frisser is. Overdag zijn we met z'n allen de deur uit en wanneer we aan het einde van de dag thuiskomen, zorgen we dat het lekker warm is, zeg negentien graden. Ben je veel thuis, dan zou ik 'm 's nachts zeer beperkt terugdraaien, bijvoorbeeld één graad lager dan overdag."

Hybride of elektrische warmtepomp: wat zijn de kosten, wat levert het op?
Lees ook

Hybride of elektrische warmtepomp: wat zijn de kosten, wat levert het op?

3. Verwarmen met warmtepomp

Wil je consistent veel euro's op de energierekening besparen, dan is het de overweging waard om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Bruins en zijn collega's informeren dagelijks huiseigenaren over deze duurzame manier van verwarmen. "De warmtepomp gebruikt geen gas, maar stroom en haalt daarbij warmte uit de buitenlucht. Hierdoor vermindert je gasverbruik. Natuurlijk moet je voor deze besparing eerst een investering doen, maar de hybride warmtepomp (lees: combinatie van warmtepomp en cv-ketel) heb je zeker in een aantal jaar terugverdiend. In het bijzonder nu de overheid subsidies aan woningbezitters verstrekt die op duurzaam verwarmen willen overstappen." 
Benieuwd hoeveel jij met een warmtepomp zou kunnen besparen? Doe de check met de Remeha Warmtewijzer.

4. Slimme thermostaat

Ben je vergeten om de thermostaat terug te draaien, terwijl je de hele dag niet thuis bent? Met een slimme thermostaat kun je het heel eenvoudig met je smartphone op afstand bedienen en verspil je geen warmte. Bruins: "Zodra het apparaat merkt dat er al even niemand in de kamer is waar de thermosstaat staat, dan wordt de verwarming automatisch lager gezet. En ook als je onderweg van werk naar huis bent, kun je het thuis alvast lekker opwarmen. Iedereen kan zo'n apparaat in huis halen, want de enige vereiste is dat er WiFi in huis is."

5. Radiatorventilator

Zoals de naam al doet vermoeden, maak je dit apparaatje aan de onderkant van de radiator vast. "Zodra de verwarming aangaat, begint de ventilator te draaien”, vertelt de specialist. “Door deze slimme tool geeft de radiator tot wel twintig procent meer warmte af. Meer warmte in huis in minder tijd, betekent minder gasverbruik en dus besparen."

6. Cv-ketel naar vijftig graden

Heb je thuis nog een cv-ketel, dan is het volgens Bruins verstandig om met de temperatuur van het apparaat te spelen. "Standaard staat de temperatuur van het warme water bijvoorbeeld op vijfenzestig graden, terwijl dit niet nodig is. Je kunt eenvoudig op de gasketel de temperatuur van de verwarming tot zo’n vijftig of zestig graden en het warme water tot zestig graden verlagen (let op: zet de temperatuur van water niet lager dan zestig graden in verband met de kans op legionella).” Op de vraag of je dit niet merkt, antwoordt hij: “Helemaal niet. Je springt namelijk onder een douche van maximaal veertig graden. En de vaatwasser? De meesten zijn niet van heel heet water afhankelijk. Het enige wat je van deze aanpassing merkt, is een besparing op de energierekening." Zorg wel dat je bij vragen een installateur inschakelt en ga niet zelf aan de slag.

7. Isolatie

Als hekkensluiter heeft Bruins een tip die iets meer inspanning kost, maar waar je wel veel mee kunt besparen: isolatie. Bruins: "Heb je een slecht geïsoleerd huis, dan ga je snel extra stoken om een aangename temperatuur in huis te bereiken." Hoewel je op dit vlak vooral verschik kunt maken door het dak, de muren en de vloer te isoleren, heeft de expert ook een snellere isolatietip: "Doe eens een rondje door het huis langs de ramen en voel waar het tocht. Plaats op deze plekken tochtstrips die je bij elke bouwmarkt kunt kopen. Simpel en snel besparen!”

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor duurzaam verwarmen in jouw situatie? Op de website van Remeha vind je meer informatie, en krijg je binnen één minuut een passend advies voor jouw woning en energieverbruik.

Lees meer over
DuurzaamheidEnergiebesparingWarmtepomp