Welke warmtepomp is voor mij de beste keuze?

Door Commerciële redactie··Aangepast:
© RemehaWelke warmtepomp is voor mij de beste keuze?
Aangeboden door Remeha

Je huis duurzaam verwarmen met minder of zelfs helemaal geen gas: met een warmtepomp kan het. Naast een forse besparing op de energierekening, is aanschaf nu nog aantrekkelijker vanwege subsidie van de overheid. Rick Bruins van Remeha vertelt je er meer over en legt uit hoe je de juiste warmtepomp voor jouw woning kiest.

Al jaren geven Rick Bruins en zijn collega’s van Remeha onafhankelijk en persoonlijk advies over de warmtepomp. Hij merkt dat consumenten veel vragen over de warmtepomp hebben: Hoe werkt het precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe zit het met het prijskaartje? Bruins: "Om bij het begin te beginnen: de techniek van de warmtepomp is niets nieuws, je kunt het vergelijken met die van de koelkast. De koelkast haalt warme lucht uit de koelkast en geeft die naar buiten af. De warmtepomp werkt net zo. Hij haalt warmte uit de buitenlucht (bodem of grondwater kan ook), zet het om naar een aangename temperatuur, waarna de warmte wordt afgegeven aan verwarming in de woning. Vandaar de naam 'warmtepomp'." 

Efficiënt en kostenbesparend

Het systeem maakt het buiten als het ware een beetje kouder en binnen een beetje warmer. Hiervoor is veel minder elektriciteit nodig, dan het aan warmte oplevert. Bruins: "Om bijvoorbeeld vier kilowattuur aan warmte van buiten naar binnen te pompen, is slechts één kilowattuur elektriciteit nodig. Ter vergelijking: bij de cv-ketel is die verhouding één op één. Dit maakt de warmtepomp dus aanzienlijk efficiënter en daarmee kostenbesparend."

Duurzaam verwarmen: dit zijn de opties
Lees ook

Duurzaam verwarmen: dit zijn de opties

Verschil hybride en elektrische warmtepomp

Binnen de categorie 'warmtepompen' kun je globaal uit twee opties kiezen: de hybride en de volledig elektrische warmtepomp. Beide werken met een binnen- en buitenunit. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je tevens een boilervat voor warm water. "De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. In dit geval stel je de warmtepomp op de buitentemperatuur af die in de Nederlandse winter het meest voorkomt. Dit ligt zo tussen de nul en tien graden. Daalt het kwik tot onder het vriespunt, dan schiet de warmtepomp te kort, en springt de gasketel bij om het huis en het water te verwarmen. Daarentegen zorgt de volledig elektrische warmtepomp gasvrij voor het opwarmen van de woning, ongeacht de buitentemperatuur."

Welke pomp past bij welke woning?

Volgens de expert hangt de keuze voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp af van jouw woning. "Is het huis goed geïsoleerd, heb je vloerverwarming, ligt het gasverbruik beneden de 1000 m3 én heb je ruimte voor een buitenunit en een boilervat? Dan is jouw woning geschikt voor zowel een volledig elektrische als een hybride warmtepomp. Is één van bovenstaande voorwaarden op jouw huis niet van toepassing, dan adviseren we automatisch de hybride variant."

Subsidie voor verduurzamen

Omdat het kabinet huiseigenaren wil stimuleren om over te stappen op duurzame manieren van verwarmen, subsidiëren ze een aanzienlijk deel van de warmtepomp. "De hoogte van deze zogenoemde ISDE-subsidie hangt van het type warmtepomp en het vermogen af. Gemiddeld wordt ongeveer 30% van het totaalbedrag door de overheid gesubsidieerd", vertelt Bruins. "Op de meest populaire hybride versie loopt subsidie al op tot €2.700 euro. En dan handelt Remeha de subsidieaanvraag tijdelijk ook gratis voor je af!" 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor duurzaam verwarmen in jouw situatie? Op de website van Remeha vind je meer informatie, en krijg je binnen één minuut een passend advies voor jouw woning en energieverbruik.

Lees meer over
DuurzaamheidWarmtepompEnergiebesparing