Asking for a friend

Tessel is gestopt met alcohol drinken: 'Kan ik dit gaan zien aan mijn huid?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockTessel is gestopt met alcohol drinken: 'Kan ik dit gaan zien aan mijn huid?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Tessel wil weten wat de gevolgen zijn voor haar huid als ze geen alcohol drinkt.

Tessel (39) is 2024 goed begonnen door geen alcohol te drinken. Dit voornemen wil ze heel graag zo lang mogelijk volhouden. "Iets wat mij hopelijk hierbij gaat helpen is te weten welke positieve gevolgen het minderen met alcohol heeft op de conditie van mijn huid. Hopelijk geeft deze kennis mijn volhardendheid een extra boost."

Margot wil haar 'gevaarlijke buikvet' kwijtraken, maar hoe?
Lees ook

Margot wil haar 'gevaarlijke buikvet' kwijtraken, maar hoe?

Volgens onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee doet alcohol inderdaad veel met je lichaam én met je huid. Het is dan ook logisch om te concluderen dat het weglaten van alcohol ook invloed heeft op je huid. Voordat Ultee hier verder op ingaat, wil ze eerst ingaan op wat alcohol eigenlijk met onze huid doet:  

Doffer en droger

"In een (weliswaar klein) Koreaans onderzoek is ooit gezien dat twee glaasjes drank vrijwel direct – een half uur na inname - effect hebben op de werking van de huid en huidbarrière. Roodheid, vochtverlies en de pH-waarde (zuurtegraad, red.) nemen bijvoorbeeld toe, tegelijkertijd vermindert juist de talgproductie."

"Twee uur na inname van de alcohol zijn de meeste functies weer hersteld, afgezien van de talgproductie. Die bleef laag. Het is dus niet zo verwonderlijk dat je huid de ochtend na een avondje wijn drinken een stuk droger of doffer ziet", zegt Ultee.

Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.© Dr. Jetske Ultee
Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.

De inname van alcohol heeft tevens invloed op je slaap en daarmee ook op de conditie van je huid. Na een glas alcohol val je weliswaar sneller in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is minder: je slaapt onrustiger en minder diep. Hierdoor ben je minder uitgerust dan wanneer je net zoveel uren zou hebben geslapen zonder drankjes.

Versnelde huidveroudering

Ultee: "Uiteindelijk is minder goed slapen ook weer ongunstig voor je huid. Je huid heeft namelijk voldoende slaap nodig om goed te kunnen werken. Een paar korte nachtjes hebben al effect op je huid. Je staat op met donkere kringen, een bleke huid en een minder frisse uitstraling, hangende oogleden en dito mondhoeken. Bovendien zie je dit bij slechte slapers: gezwollen, rode ogen, een blekere huidskleur, meer lijntjes, een huidbarrière die zich minder goed herstelt en op langere termijn: versnelde huidveroudering.”

Nog iets om rekening mee te houden: volgens de dermatoloog pleeg je door het drinken van alcohol 'een aanslag op het netwerk van de beschermende antioxidanten in je huid'. "Dat effect treedt al snel op en houdt vervolgens nog uren aan. Je huid is daardoor een stuk kwetsbaarder, onder meer voor zonlicht. Hierdoor neemt het risico op verbranding toe."

Hopelijk geeft deze informatie je volhardendheid een boost. Door het weglaten van alcohol krijgt je huid er in ieder geval één.

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog, dermatoloog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidAlcoholische drankenGoede voornemensUiterlijke verzorgingDry January