Slotakkoord

Wat er ook in Tjitskes leven gebeurt, 'er past altijd piratenmuziek bij'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© privéfotoWat er ook in Tjitskes leven gebeurt, 'er past altijd piratenmuziek bij'
RTL

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Tjitske (30) uit het Friese Twijzel is kaasmaker op een boerderij. Voor haar slotakkoord heeft ze een prachtige piratenplaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Uw laatste jas, meneer van Nico Haak."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Dit nummer heeft niet alleen een lekker deuntje, maar ook een mooie boodschap: je laatste jas heeft geen zakken. Oftewel, leef nu want je kunt niets meenemen naar wat hierna komt. Sta liever vol in het leven, want het kan zo voorbij zijn. Wanneer een naaste overlijdt, of bij het kijken naar Over Mijn Lijk, realiseer ik me dat maar al te goed. Het kan zo voorbij zijn, dit mooie leven, dus vier het met vrolijkheid zolang het kan. Stel niet alles uit tot later, want van uitstel komt afstel. Dat wil ik de mensen op mijn begrafenis meegeven."

Marieke is ongeneeslijk ziek: 'We gaan het niet iedere dag over kanker hebben'
Lees ook

Marieke is ongeneeslijk ziek: 'We gaan het niet iedere dag over kanker hebben'

Wat zegt het nummer over je leven?

"Ik heb een grote liefde voor piratenmuziek en luister al zolang als ik me kan herinneren naar piratenzenders met veel Nederlandstalige en Duitse muziek. Het past bij iedere stemming en elke emotie. Wat er ook gebeurt in het leven, er is altijd muziek. Zoals Vader Abraham zingt in het nummer Musica, dat moet ook worden gedraaid. Deze plaat beschrijft precies hoe ik naar muziek kijk.

Bij elke emotie past muziek en muziek maakt je blij. In mijn Spotify-lijst De lètste noten staan ook nog nummers van De Kast, Benny Neyman, Westlife en Jan Smit. Deze gaan over het verliezen van een dierbare. Dus deze kunnen mijn nabestaanden eventueel draaien bij mij of ik gebruik ze wanneer ik iemand verlies. Ik denk: je weet het niet. Mijn vriend weet ervan en mijn collega’s ook. Het belangrijkste voor mijn uitvaart vind ik dat iedereen weet dat muziek een grote rol heeft gespeeld in mijn leven."

"Toen mijn huwelijk strandde, kon ik niet alles luisteren. Sommige nummers haalden gewoon te veel herinneringen boven."

"Toen mijn huwelijk strandde, kon ik niet alles luisteren. Sommige nummers haalden gewoon te veel herinneringen boven. Terwijl andere platen me juist weer helemaal konden opbeuren.

Inmiddels heb ik mijn leven weer helemaal op de rails. Daar ben ik best trots op. Mijn dochtertje en ik wonen niet meer in een chalet, maar hebben een fijn huisje voor ons samen. Ik werk nog steeds met veel plezier op een kaasboerderij, waar ik gewoon kan zeggen dat ik niet kom als m’n dochter ziek is en waar ik met ontzettend fijne vrouwen werk. Ik heb het daar enorm naar mijn zin.

En ik heb een nieuwe vriend, die ook nog eens radiopiraat is. Hij nam me afgelopen Valentijnsdag mee op date. Ik ben hier veel te nuchter voor, dacht ik, maar het was leuk en dat is het nog steeds. We zien elkaar nu bijna dagelijks, dus ik ben blij dat anderhalf jaar later de zon weer schijnt."

Waar droom je van?

"Huisje-boompje-beestje. Van een eigen koophuis met wat ruimte eromheen. Iets vrijstaands met wat grond erbij, gewoon weer opbouwen. Maar goed, ik ben allang blij dat ik nu iets heb. Ik wil wel weer samenwonen met mijn piraat, als de tijd rijp is. Daar hebben we vooral geduld voor nodig, denk ik."

Wat is je guilty pleasure?

"BZN. Daar ben ik echt gek op. Ik ben zelfs naar het afscheidsconcert van Jan en Anny geweest. Ik won kaarten op RadioNL en dacht: wie kan ik nou meenemen, die dit ook echt leuk vindt? Mijn vader. We zaten daar tussen de 80-plussers, maar dat maakte me niks uit. Het was heel leuk om ook eens iets alleen met mijn vader te doen. Hoe vaak komt dat er nou van?"

Wat is jouw Slotakkoord?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordDoodMuziekBegrafenisEchtscheiding