Slotakkoord

Marieke is ongeneeslijk ziek: 'We gaan het niet iedere dag over kanker hebben'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© privéfotoMarieke is ongeneeslijk ziek: 'We gaan het niet iedere dag over kanker hebben'
RTL

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Marieke (53) uit Warmenhuizen is trouwambtenaar. Ze is ongeneeslijk ziek en op Instagram deelt ze op @reservetijd moois en kwetsbaars over haar leven. Voor haar slotakkoord heeft ze zowaar een feestelijke plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Always look on the bright side of life van Monty Python."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Dit nummer is zoals mijn motto: kijk altijd naar de zon. Zelfs de meest kloterige dag heeft een lichtpuntje, zolang je het maar wil zien. Daar probeer ik ook naar te leven. Zes en een half jaar geleden kreeg ik borstkanker. Na het hele pretpakket aan chemo’s en amputatie was het weg. Voor slechts één jaar, toen bleek ik alsnog overal uitzaaiingen te hebben. Mijn wereld stortte in. Bij de woorden 'ongeneeslijk' dacht ik dat ik de kerst niet meer zou halen, ook al maakte mijn arts het helemaal niet zo concreet. Bij ongeneeslijk denk je toch aan heel zieke mensen. Vijf jaar later ben ik er nog steeds, dankzij jaren met onderhoudschemo.

Ik heb een hele lijst met nummers die ik mooi vind voor mijn afscheid. Mijn man zegt altijd dat hij de aula een hele dag afhuurt, omdat ik zoveel wil. That’s What Friends Are For, Morgen is Vandaag van Soldaat van Oranje en zo weet ik er nog wel twintig. Ik hoop dat iedereen meezingt - of neuriet - en de zaal verlaat met een glimlach, naast de tranen. En dan een borrel drinkt op mijn leven."

Crow praat soms met overleden oma: 'Komt langs in mijn geestenkamer'
Lees ook

Crow praat soms met overleden oma: 'Komt langs in mijn geestenkamer'

Wat zegt het nummer over je leven?

"Ik merk dat mijn lijf het nu zwaar krijgt van alle chemo. Mijn lever gaat opspelen, dus nu is het echt wel even spannend. Maar vooralsnog gaat het goed. Vorige week ben ik aan mijn stembanden geopereerd, want een van de uitzaaiingen drukt tegen mijn stembanden aan waardoor ik als een kikker klonk. Ik moet elke week wel een keer naar het ziekenhuis, twee keer per week fysiotherapie om in conditie te blijven en daarnaast doe ik nog regelmatig een bruiloft. Dat is echt het mooiste wat ik ooit heb gedaan. Tenzij de uitslag binnenkort heel slecht is, blijf ik dit gewoon doen. Ja, het kost me energie, maar ik krijg er minstens zoveel energie voor terug.

Verder maak ik vooral tijd voor fijne dingen. Op pad met de camper, in mijn eentje op vakantie naar Malaga, gezellig samenzijn met de kinderen. Ik zit al tien jaar bij een musicalvereniging, in het ensemble, waarbij we een jaar lang repeteren en drie uitvoeringen doen in april. Dit jaar is het Catch me if you can, de film met Leonardo DiCaprio. Het wordt zo tof allemaal. Een paar jaar geleden deden we Monty Python's Spamalot, daar zat Always Look On The Bright Side ook in. Die sprak me toen al aan. 'Some things in life are bad' klinkt het in het begin en dat is natuurlijk ook gewoon zo."

"Ik riep altijd dat ik een tattoo geen gezicht vond bij een oud vrouwtje. Maar ja, ik word toch geen oud vrouwtje dus nu kan het best."

"Van de zomer bleek dat mijn man ook ziek is. Hij heeft een uitgezaaide melanoom. Die zag ik niet aankomen. Ik ben niet snel uit het lood geslagen, maar toen wel. Ik dacht altijd dat Dennis mijn honneurs zou waarnemen als de kinderen bijvoorbeeld gaan trouwen en ik er niet meer ben. Dat hij ze mijn brieven zou geven en alles wat ik nog voor ze bedacht heb. Maar ineens bleek dat geen zekerheid meer. Dat was mentaal heel lastig.

Hij heeft nu ook immunotherapie en in december gelukkig heel goed nieuws gehad. Nu kunnen we er allebei weer wat luchtiger instaan. Al aan het begin van mijn ziek-zijn hebben we met de kinderen afgesproken dat we het niet iedere dag over kanker gaan hebben, als het echt tricky wordt horen ze het absoluut als eerste. Ik wil dat ze gewoon puber kunnen zijn en hun eigen leven leiden."

Zelfde tattoo als kinderen

"Met mijn twee dochters heb ik een zelfde tattoo van een zon en een golf laten zetten. Met mijn zoon zet ik binnenkort een soortgelijke, met een maan en een golf. Nooit gedacht dat ik dat zou doen, want ik riep altijd dat ik dat geen gezicht vond bij een oud vrouwtje. Maar ja, ik word toch geen oud vrouwtje dus nu kan het best."

Waar droom je van?

"Heel cliché: toch een stuk ouder worden dan dat nu de verwachting is. En dat mijn kinderen gelukkige mensen worden en blijven. Dat ze rijk zijn met hun leven en de mensen om zich heen en niet zo zeer met geld of spullen."

Wat is je guilty pleasure?

"Wat is guilty? Ik houd meer van alles en plein public. Dat ik dol ben op musicals en waargebeurde kinderfilms is geen geheim, en dat ik enorm geniet van oesters en de rare filmpjes van dr. Pimple Popper, volgens mij ook niet. Maar is dat guilty? Ik klik mijn scherm niet weg als er iemand binnenkomt, dus ik denk dat het wel meevalt.

Ondanks dat ik ziek ben, geniet ik enorm van het leven dat ik heb. Van luxe uiteten gaan of gewoon op de camping staan. Ziek-zijn heeft ons veel gekost qua wat we kunnen en in de verwachtingen van het leven, maar het heeft ons ook veel gebracht. We voelen zo sterk waar het werkelijk om draait. Om de liefde, om elkaar. We kijken altijd naar de zonnige kant."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordDoodKankerZiektes en aandoeningenGezinBegrafenisMuziek