Indrukwekkend zondaginterview

Lauren (28) overleden: 'Als je leven geen geschenk meer is, mag je het teruggeven'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Moniek van Selm FotografieLauren (28) overleden: 'Als je leven geen geschenk meer is, mag je het teruggeven'
RTL

Lauren Hoeve (28) is overleden. Het zondaginterview met de jonge vrouw dat RTL Nieuws op oudejaarsdag publiceerde, maakte veel indruk op de ruim 1 miljoen lezers. Nu heeft ze 'eindelijk rust', zoals ze zelf voor haar overlijden zei. De rust waar ze zo naar verlangde. "Als je leven geen geschenk meer is, mag je het teruggeven."

Lauren had de multisysteemziekte ME en lag voornamelijk in bed. De ziekte is progressief en ze was uitbehandeld. Daarom koos ze voor euthanasie. "Dan heb ik eindelijk rust", zei ze in het zondaginterview dat RTL Nieuws op 31 december publiceerde. Lees dat hier terug.

In het interview vertelde ze uitgebreid over haar ziekte, ook om meer begrip te creëren. Ze vertelde hoe het haar sloopte. Alsof je met de ergste griep van je leven een marathon moet rennen, nadat je ook nog van de trap bent gevallen, zei ze.

Lauren kon niet veel anders dan op bed liggen.© Renske Holwerda / RTL Nieuws
Lauren kon niet veel anders dan op bed liggen.

De afgelopen vier jaar heeft ze van alles geprobeerd om beter te worden. Maar haar situatie werd alleen maar slechter. "Mijn ME is progressief. Ik weet dat er patiënten zijn die het nog erger hebben, die in het donker leven, constant alleen zijn met hun eigen gedachten. Dat wil ik niet voor mezelf. Ik vind het nu al ondraaglijk genoeg. Voor euthanasie kiezen voelt als het aardigste dat ik voor mezelf kan doen. Ik gun mezelf die rust."

Rouwkaart

'Als je leven geen geschenk meer is, mag je het teruggeven'. Dat is de tekst die Lauren zelf bedacht voor op haar rouwkaart, die ze zelf heeft ontworpen. De foto bovenaan dit artikel liet ze een jaar geleden speciaal maken voor op de kaart en op de kist.

Lees hier het blog dat Lauren bijhield tijdens haar ziekte.

Lees meer over
Ziektes en aandoeningenEuthanasieADHDAutismeLink in bio