Bij ons thuis

'Die hoeslakens voor de ramen? Het lukt ons niet om de gordijnen op te hangen!'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© Getty Images'Die hoeslakens voor de ramen? Het lukt ons niet om de gordijnen op te hangen!'
RTL

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week moet er toch echt iets gebeuren met de nieuwe gordijnen die al maanden op de vloer liggen. "Kom op. Het is gewoon een kwestie van doen."

Ze lagen er al maanden. Opgevouwen en wel in plastic, gekocht tijdens Black Friday, want dat leverde heel veel korting op. Het zou een tijdje duren voor ze klaar waren, waarschuwde de winkelmanager ons, want we waren natuurlijk niet de enigen die gebruikmaakten van deze actie. 

We knikten, dat begrepen we zelf ook wel. "Het maakt niet uit", zei manlief, "er hangen nu hoeslakens voor de ramen en die kunnen nog wel even blijven hangen." De winkelmanager keek ons aan of we gek waren, maar zei niets en vulde keurig alle gegevens in op zijn computer.

'Huishoudregel 1: liggen er spullen op de trap? Neem. Ze. Mee.'
Lees ook

'Huishoudregel 1: liggen er spullen op de trap? Neem. Ze. Mee.'

Die hoeslakens die daar zo handig hingen, bleken precies het probleem. Want daardoor kon het nog wel even. Hadden wij geen urgentie om de gordijnen op te hangen, toen ze eenmaal binnen waren. We legden ze verpakt in plastic op de grond en daar bleven ze liggen. 

Vriendin Daan kwam langs om onze nieuwe slaapkamer te bekijken. Mooi vond ze het. Ze keek naar de gordijnen op de grond en zei: "Bij ons zijn ze zo lang blijven liggen, dat ze voor altijd een zichtbare vouw hebben. Die knik zie je nog steeds, jaren nadat we ze hebben opgehangen."

Niet vooruit te branden 

Ik keek manlief aan. Hij haalde zijn schouders op. Het had een goed argument voor ons kunnen zijn om aan de slag te gaan, maar op een of andere manier stelden we de boel maar uit. We waren niet vooruit te branden. De gordijnen, het uitzoeken, het bestellen, het ophangen, bleek allemaal ons ding niet.

Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.© Bente Maria Hilkens Fotografie
Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.

We zagen er zo tegenop. Kastjes in elkaar schroeven, geen probleem. De buitenboel lakken, kom maar op. Behangen? Appeltje, eitje. Gordijnen ophangen? Wat een gezeik. Welke rails hebben we nodig? Welke pluggen en hoeveel? Hoe zorgen we ervoor dat ze kakstrak recht hangen? Moeten we soms dubbele rails bestellen? Moeten we niet gewoon de handige buurman vragen om ze op te hangen? We kwamen er niet uit en het was hopeloos. 

Als de lente begint

"Echt, hang die gordijnen nou maar op", waarschuwde Daan nog een keer toen ze nogmaals een blik op de ingepakte spullen wierp. We knikten plechtig, liepen naar beneden en zetten een schaal warme lasagne op tafel. "We beloven het", mompelde ik, terwijl ik de wijn inschonk. "Ergens als de lente begint."

Maar of dat lente 2024 of 2025 werd, dat zei ik er voor de vorm maar niet bij.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Lees meer over
Bij ons thuisGezinWonenKlussen