Bij ons thuis

'Huishoudregel 1: liggen er spullen op de trap? Neem. Ze. Mee.'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© Getty Images'Huishoudregel 1: liggen er spullen op de trap? Neem. Ze. Mee.'
RTL

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week stapelen de huishoudelijke ergernissen zich op. "Hangt er een leeg pleerolletje? Vervang 'm dan even."

Het werd me opeens te veel. De kleine huishoudelijke ergernissen stapelden zich op, tot ik barstte van irritatie. Dingen die iedereen in huis makkelijk kan doen, want zowel manlief, Puk (12) als Olle (9) mankeren niets aan hun handjes. 

Ik deelde, op een lome zondagochtend, daarom orders uit aan alle leden van het gezin. Olle mocht de prullenbakken doen, Puk hielp mee met vouwen, manlief mocht de stofzuiger bedienen. Zo, dat scheelde een boel. En ik had meteen de tegenwoordigheid van geest alles eens te noteren, misschien hebben jullie er ook nog wat aan. 

'Zou je liever bij de gemeente werken of vis verkopen? Ik weet het wel'
Lees ook

'Zou je liever bij de gemeente werken of vis verkopen? Ik weet het wel'

Dus voor iedereen die dit leest: help degene die de meeste klusjes in huis doet door eens onderstaande dingen te doen. Ben jij degene die de meeste klusjes doet in huis? Laat je huisgenoten dit lijstje dan even lezen. Dan is vanaf nu heel Nederland op de hoogte hoe het moet. Komt-ie:

Spullen op de trap

Spullen op de trap liggen daar doorgaans niet voor niets. Die zijn niet voor de trap bedoeld, maar om mee naar boven te nemen. Ben jij de eerste die de trap op loopt met spullen die er liggen? Neem. Ze. Mee. Liggen er bovenaan de trap ook spullen? Grote kans dat juist die naar beneden moeten. Neem. Ze. Mee. Tenzij anders geïnstrueerd.

Lege pleerollen

Maak je de rol op? Of zie je, als je even rustig zit, dat de rol op is? Vervang ’m even, ook als je zelf geen wc-papier nodig hebt. Ik zal je uitleggen waarom: dan hoeft degene die het als enige in huis opvalt dat niet dagelijks te doen. Danku.

Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.© Bente Maria Hilkens Fotografie
Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.

Volle vuilnisbak

Stampen jullie ook de vuilnisbak net zo vol tot er eigenlijk al een tijdje niets meer bij kan? Net zolang tot het deksel spontaan van de vuilnisbak plopt door de druk die erop staat? Niet doen, gewoon effe mans zijn en die vuilniszak op tijd vervangen. Nu je toch bezig bent, zet ook meteen op tijd de kliko aan de kant van de weg. Wel zo fijn. 

De vaatwasser

Leeggelepelde kommetjes yoghurt, theemokken met restjes gember, bordjes vol hagelslagkruimels. Op je eigen kamer, boven de vaatwasser, naast de vaatwasser, of godbetert, op de leuning van de bank? Neen. Er is een fantastische plek voor al die dingen: de vaatwasser. Cool, hè? Ben je ouder dan tien? Dan kun jij dit ook, goed zo! 

Stinkende scheenbeschermers

Je kunt er wel lollig over doen, je stinkende scheenbeschermers of andere stinkende sportkleren, maar je kunt ook de boel even een beetje droog wapperen en vragen aan de expert in huis of die de boel voor je wil wassen/uitkoken/desinfecteren/nieuw bestellen. Want je snapt natuurlijk ook wel dat niemand op jouw zure sportlucht zit te wachten, toch?

Wasmand

Net als voor de vaatwasser, geldt ook voor de wasmand: vieze kleren doe je erin! Tada! Weg vieze kleren, en degene die wast kan prima op tijd zien als er weer een wasje moet worden gedraaid. Vooral een wasje óp het deksel van de wasmand is ergerlijk, misschien nog wel erger dan rondslingerende kledingstukken overal, dus doe het gewoon even goed. Of flikker het deksel weg. Kan ook. 

Zo. Dat was ’m. Valt mee, toch? Doe je best, en als je 110 procent wil geven, koop dan ook eens een bloemetje/chocolade voor die harde klussers in huis. Geloof me, dat wordt eh… knuffelen vanavond.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Lees meer over
Bij ons thuisGezinSchoonmaken