De opvoedkwestie

Renate en haar man werden door hun zoontje betrapt tijdens de seks: 'Gênant'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Getty ImagesRenate en haar man werden door hun zoontje betrapt tijdens de seks: 'Gênant'
RTL

De schrik zat er goed in bij Renate toen zij en haar man onlangs tijdens een vrijpartij werden betrapt door hun vijfjarige zoon. Hoe bespreekt ze dit met hem?

Ze was ervan overtuigd dat haar zoon al lag te slapen, vertelt Renate. "Het was natuurlijk totaal niet onze bedoeling, maar Ruben liep plotseling onze slaapkamer binnen terwijl mijn man en ik net seks hadden. Ik weet niet precies wat hij heeft gezien, maar nu stelt hij er steeds vragen over. Heel gênant. Hoe leid ik dit in goede banen?" 

Sannekes man wil na twee dochters nog een zoontje, zijzelf niet: 'Nu al druk'
Lees ook

Sannekes man wil na twee dochters nog een zoontje, zijzelf niet: 'Nu al druk'

Het hoeft geen wereldramp te zijn als je kind jullie heeft betrapt tijdens de seks, zegt Belle Barbé, die als pedagoog gespecialiseerd is in seksuele opvoeding. "Het ligt eraan wat je kind precies gezien heeft, als jullie onder de dekens lagen is er waarschijnlijk niet veel gezien. Vaak merken kinderen aan jouw reactie dat er iets aan de hand is. Het is in zo’n situatie dus zaak om rustig te blijven."

"Zeg tegen je kind dat hij alvast naar beneden kan gaan en dat je er zo aankomt. Laat je kind duidelijk merken dat er niets ergs is gebeurd. Het kan zijn dat er bewegingen en geluiden zijn geweest die een kind niet begrijpt en in het hokje agressie stopt. Zeg dus dat er geen ruzie was en dat papa en mama juist laten zien dat ze elkaar lief vinden. Oudere kinderen snappen al beter wat er speelt, dit kan dan het goede moment zijn om een gesprek aan te gaan over privacy en niet zomaar een kamer binnenlopen zonder te kloppen. Hier kun je samen afspraken over maken."

"Kinderen voelen alleen maar ongemak of schaamte als jij dat zo voelt."

Wat als je jongere kind hierna nog steeds vragen heeft? Dan is het zaak om in kindertaal uit te leggen wat seks is, adviseert Barbé: "Houd dat algemeen en betrek het niet te veel op jullie situatie. Plaats het in een volwassen context en maak duidelijk dat dit iets is wat grote mensen doen. Maak er vooral geen drama van. Vaak is zoiets voor ons ongemakkelijk, maar kinderen ervaren die lading niet. Zij voelen alleen maar ongemak of schaamte als jij dat zo voelt."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingSeks