Annabel uit Uden zocht en vond het avontuur in Dubai: 'Meer dan blingbling'
In deze serie komen Nederlanders aan het woord die ons land achter zich lieten om in een ander land een nieuw leven op te bouwen. Waarom zijn ze vertrokken? Wat zijn de cultuurverschillen? En wat missen ze (niet) aan Nederland? Deel 2: Annabel Comaty vertrok eind 2019 zonder plan naar Dubai. "Je moet wel een beetje moeite doen. Het komt niet vanzelf aanwaaien."
Al van jongs af aan voelde Annabel (31) de drang om op avontuur te gaan. Ze groeide op in het Brabantse Uden, maar kon als tiener niet wachten om de wereld te gaan ontdekken. "Ik voelde me nooit helemaal op mijn plek in een dorp."
Op haar zeventiende vertrok ze naar Amsterdam om International Business Administration te gaan studeren en in een grote stad te leven, maar al snel was ook Nederland te klein voor Annabel.
Annabel woonde in Londen, New York, Los Angeles, Bali en Istanbul. Een paar jaar hier, een paar maanden daar. Ze verdiende de kost met modellenwerk en had daar vaak nog een baan naast. "Ik ging van de ene plek naar de andere, wat ik heel leuk vond, maar ik merkte dat ik behoefte kreeg aan meer stabiliteit."
Een vriendin vertelde enthousiast over Dubai en haalde haar over om ook die kant op te komen. En zo geschiedde. Eind 2019 besloot Annabel om - met wat spaargeld, maar zonder een concreet plan - naar het Arabische emiraat te verhuizen.
Een jaar de tijd
Ze kende er verder niemand, maar tekende na een maand een jaarcontract voor een appartement. "Door dat voor een jaar vast te leggen, gaf ik mezelf echt de kans om Dubai te leren kennen en te ervaren hoe het leven er is." Dat gaf rust. "Als je na 2 maanden alweer iets moet beslissen is dat heel onrustig voor jezelf." Maar de inkt op het contract was amper droog toen Annabels vriendin een baan in Nederland kreeg aangeboden en weer vertrok.
Gelukkig is Dubai een makkelijke plek om mensen te leren kennen, vindt Annabel. "Ik heb me hier nooit eenzaam gevoeld. Terwijl ik dat in een stad als Los Angeles wel was." In Dubai vond ze heel snel aansluiting. Er woonden veel jonge expats in haar gebouw, ze vond een baan waar ze nieuwe mensen ontmoette en schreef zich in voor een theatercursus. "Je moet natuurlijk wel een beetje moeite doen. Het komt niet vanzelf aanwaaien."
Dag en nacht samen
Wat wel kwam aanwaaien, was de liefde. In december 2019, twee maanden na haar aankomst in Dubai, leerde Annabel in een restaurant Nick kennen. Het klikte meteen tussen haar en de in Canada opgegroeide Libanees. De relatie was nog pril toen Covid toesloeg. Veel mensen verloren hun baan, ook zij. "We zaten dag en nacht bij elkaar." En bij een relatie kan dat goed of slecht uitpakken. "Bij ons goed", vertelt Annabel grijnzend.
Want inmiddels zijn ze getrouwd en wonen ze met hun in juni geboren zoontje Theo en twee hondjes in Dubai. "Ik vind het leuk dat ons kind hier gaat opgroeien, op een plek waar zoveel verschillende culturen samen leven." In tegenstelling tot haar eigen jeugd in een Brabants dorp, waar de meeste mensen blijven hangen en met elkaar trouwen. "Niet dat daar iets mis mee is. Maar ik vind het een mooi idee dat ons kind mensen uit allerlei verschillende landen leert kennen."
Wonen aan een Italiaans pleintje
Toch zijn er ook wel dingen die ze mist aan leven in Europa. "Vooral de charme van de steden. Dat je kan verdwalen in kleine straatjes. Een hoek omgaan en maar kijken wat je tegenkomt. Oude mannetjes die op een pleintje aan het kaarten zijn." Want dat was vroeger haar droom: aan een Italiaans pleintje wonen en dan vanaf het balkon mensen kijken. "Hier stap je in de auto en rijd je ergens heen. Wandelen in de stad doet bijna niemand. Toen ik hier kwam wonen, ben ik ook zes kilo aangekomen", lacht ze.
"Voor mij voelt elke plek waar je vrienden hebt als een thuis."
Haar familie ziet ze niet heel vaak. "Ik ga één keer per jaar naar Nederland. Maar mijn moeder is al vaker hier geweest, ook toen Theo net geboren was. En binnenkort komt mijn zus voor het eerst op bezoek." De familie van haar man Nick ziet ze vaker, want die wonen dichterbij in Beiroet. "Daar hebben we kerst gevierd." Mist ze haar familie dan niet? "Omdat ik al zo lang niet in de buurt van mijn familie woon, ben ik daar aan gewend. Voor mij voelt elke plek waar je vrienden hebt als een thuis."
Geen inkomstenbelasting
Dubai bestaat voor negentig procent uit expats. "De meeste mensen komen hierheen om geld te verdienen." Annabel, die als makelaar werkt, verdient in Dubai veel meer dan ze met dezelfde baan in Nederland zou verdienen. Extra bonus: in Dubai betaalt niemand inkomstenbelasting.
"Een marketingmanager in de horeca kan hier bijvoorbeeld 10.000 euro per maand verdienen, waar dan geen belasting vanaf hoeft", legt Annabel uit. Het leven is er wel duurder dan in Nederland, maar in verhouding houd je alsnog veel meer over.
Al is Dubai ook een zeer verleidelijke plek om dat geld net zo snel weer uit te geven. "Veel expats hebben het voornemen om hier flink te sparen en dan met dat geld weer naar hun thuisland terug te keren, maar dat lukt maar weinig mensen." Toch die dure auto, een reisje hier en daar, luxe winkels, dure restaurants. "Maar dat is een keuze, het hoeft niet. Echt niet iedereen hier leeft zo."
Veel normaler
Er zijn behoorlijk wat vooroordelen over Dubai, vindt Annabel. "Er komt maar een heel beperkt beeld van Dubai naar buiten. Een Netflixserie als Dubai Bling laat alleen de extreme luxe zien, niet het minder sensationele alledaagse leven van de meeste mensen hier." Annabel merkt het als vrienden en familie haar komen opzoeken. Die zeggen vaak: 'Oh, het is hier veel normaler dan ik had verwacht.'"
"Mijn broer houdt bijvoorbeeld helemaal niet van blingbling." Dus als hij op bezoek is, laat Annabel hem de andere kant van Dubai zien. "Er is hier zoveel meer. Op een uurtje rijden van de stad kun je wandelen in de natuur of je gaat naar Fujairah, waar je kunt snorkelen met schildpadden."
Haar leven mag dan wel luxer zijn dan een leven in Nederland – "Ik moest echt wennen aan het idee van een nanny in huis" – maar dat wil niet zeggen dat ze de hele dag aan de champagne zit. "Een barbecue met vrienden of picknicken bij een meertje, dat doen we hier ook."
Zon boven grijs en grauw
Hoe gaat ze om met de extreme hitte die Dubai in de zomermaanden kent? Want als het boven de veertig graden is, zit picknicken in de volle zon er niet in. "In de zomer kun je inderdaad buiten weinig doen, maar daar wen je aan." Overal is airco, zodat je er binnen geen last van hebt. "In Nederland kun je soms ook amper iets buiten doen vanwege de regen, maar dan is het grijs en grauw. Hier doe je ‘s ochtends de gordijnen open en zie je zon. Dat heb ik liever."