Slotakkoord

Micha is aseksueel in een 'wereld die om seks draait'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© privéfotoMicha is aseksueel in een 'wereld die om seks draait'
RTL

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Micha (42) uit Amsterdam werkt als schrijver en vertaler. Voor zijn slotakkoord heeft hij een verfrissende plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid? 

"It’s my life van Bon Jovi."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer? 

"Ten eerste omdat ik de ironie van It’s my life op een uitvaart kan waarderen. Dit is wel mijn soort humor. Daarnaast is dit een van de weinige nummers waarvan de boodschap aansluit op het leven dat ik de afgelopen twintig jaar heb geleefd. Liedjes gaan nogal vaak over liefde en seks, en daar heb ik niks mee. 

Ik leef mijn leven op mijn manier, ondanks de druk van de buitenwereld om aan het beeld van huisje-boompje-beestje te voldoen. Je moet een partner hebben, natuurlijk van het andere geslacht, en dan komen er kinderen en een koophuis. Maar voor mij hoeft dat helemaal niet, al heeft het wel even geduurd voordat ik daarachter kwam. Die boodschap wil ik ook graag meegeven met dit nummer: je hoeft niet te leven volgens de verwachtingen van anderen, het is helemaal jouw leven."

André verloor jong z'n moeder en broertje: 'Vreselijk boos op de wereld'
Lees ook

André verloor jong z'n moeder en broertje: 'Vreselijk boos op de wereld'

Wat zegt het nummer over je leven? 

"Rond mijn dertigste kwam ik erachter dat ik geen seksuele aantrekkingskracht naar anderen ervaar. Als kind zag ik al dat de wereld een fascinatie met seks had en daar begreep ik niets van. Ook toen ik een relatie kreeg en merkte dat mijn (inmiddels) ex diezelfde fascinatie had, deed het me niks. Nog nooit ontmoette ik iemand, inclusief mijn ex, waarvan ik dacht: ik wil met jou een beschuitje eten. Ik was ervan overtuigd dat Hollywood het allemaal had bedacht als excuus om sappige scènes in films en series te maken, en dat mensen niet écht met elkaar naar bed willen."

Jarenlang proces 

"Toen ik in de gaten kreeg dat het wel echt bestond en ik daarin van anderen verschilde, wilde ik er van alles over lezen. Ook al heb ik het zelf nooit als een probleem ervaren, ik merkte wel dat de hele wereld om seks draait. Toen ik het woord aseksualiteit ergens las, wist ik instinctief dat het op mij sloeg. 

Uiteindelijk is het een jarenlang proces geweest voor ik de juiste taal had gevonden om mezelf echt goed te begrijpen, en om het aan anderen uit te leggen. Want vaak als ik het er met iemand over heb, moet ik me verdedigen of verantwoorden. Alsof ik een reden nodig heb om te zijn wie ik ben. Maar het helpt me ook, die gesprekken. Iedere keer dat ik me uitspreek, ga ik mezelf beter begrijpen."

"Aseksualiteit wordt neergezet alsof je amper menselijk bent als je geen seksuele aantrekkingskracht ervaart."

"Echt bekend is aseksualiteit nog niet. In boeken en op het scherm wordt er nauwelijks over gerept, en worden personages die geen relatie wensen weggezet als workaholics, halve robots of psychopaten. Alsof je amper menselijk bent als je geen seksuele aantrekkingskracht ervaart. Dat vind ik jammer. 

Ik leef bewust alleen en vind het fijn om mijn leven in te richten op de manier zoals ik dat wil, zonder me verantwoordelijk te moeten voelen voor iemand anders' geluk. Dat merkte ik in mijn huwelijk ook. Dan ging ik over mijn eigen grenzen heen, want ja, je bent toch getrouwd en je wilt dat je partner gelukkig is. Wist ik toen veel. Nu is mijn leven heerlijk, met vrienden en sporten en doen wat ik wil. En vooral niet meer wat ik niet wil, zoals seks, omdat 'het zo hoort'."

Waar droom je van? 

"Een bestseller schrijven. Of eigenlijk, een bestseller geschreven hebben. Want na mijn laatste roman, Dunk, die vorig jaar verscheen, mis ik nu even de drive om aan iets nieuws te beginnen. Het gaat me niet om het beroemd worden met mijn boeken, maar ik wil graag zoveel mogelijk mensen helpen zichzelf of hun naasten beter te leren begrijpen. Ik wil ze de taal aanreiken die ik zelf zo moeizaam bij elkaar heb gesprokkeld."

Wat is je guilty pleasure

"Ik doe niet aan guilty, alleen aan pleasures. It’s my life, immers, en alles wat daarbij hoort is oké. Daar hoef ik me niet voor te schamen. Ik zing net zo goed mee met Mamma Mia als met Iron Maiden, en je vindt me even vaak in 013 als in Carré. Heavy metal of musical: zolang ze niet te veel over seks zingen, vind ik het geweldig."

Wat is jouw Slotakkoord?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordMuziekSeksMenselijk gedragDood