De opvoedkwestie

Jojannekes familie heeft moeite met haar scheiding: 'Alsof ze zich schamen'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockJojannekes familie heeft moeite met haar scheiding: 'Alsof ze zich schamen'
RTL

Jojanneke is onlangs gescheiden. Ze staat er nu grotendeels alleen voor met haar kinderen en kan de steun van haar familie goed gebruiken. Helaas geven die niet thuis.

Ze is ronduit teleurgesteld in haar familie, geeft Jojanneke met verdriet toe. "Ik kom uit een gezin met vier kinderen. Onlangs ben ik gescheiden, als enige in de hele familie. De rest is nog allemaal getrouwd. Mijn familie is nogal traditioneel en ik voel dat ze moeite hebben met mijn scheiding. Alsof ze zich ervoor schamen, mijn moeder hangt 'niet de vuile was buiten'. Ik voel me hierdoor niet gesteund. Hoe maak ik dit bespreekbaar?"

Nora vindt het moederschap best zwaar: 'Klaag ik te veel?'
Lees ook

Nora vindt het moederschap best zwaar: 'Klaag ik te veel?'

Therapeut en postpartumspecialist Tilda Klumpenaar van Frou Frou Begeleiding herkent vanuit haar praktijk familieperikelen rondom een scheiding: "Jojanneke’s moeder komt uit een generatie die waarde hecht aan wat de buitenwereld ergens van vindt. En dat botst, want hierdoor voel je je het zwarte schaap."

"Mijn advies is om het gesprek aan te gaan met degene die jou het meest raakt – bijvoorbeeld je moeder. Doe hierin geen aannames maar omschrijf jouw gevoel: 'Ik heb het gevoel dat jij je schaamt voor mijn scheiding, klopt dat?' En benoem welk gedrag je wél graag wilt zien: namelijk dat ze meer steun en begrip geven."

"Mensen willen het perfecte plaatje en vinden een scheiding in hun omgeving confronterend."

Scheiden is hoe dan ook een moeilijke fase in je leven, zegt Klumpenaar. "En het is nog steeds een taboe, wat ergens bizar is aangezien een op de drie huwelijken tegenwoordig klapt. Mensen willen het perfecte plaatje en vinden een scheiding in hun omgeving confronterend."

Jarenlang geknokt

"Een scheiding is al heftig en verdrietig genoeg, en dan krijg je ook nog het oordeel van je familie erbij. Dat is niet oké. Dus zeg ook wat dit met jou doet, namelijk dat je er verdrietig van wordt. Geef aan dat je hun hulp hard nodig hebt. Stel voor dat zij eens iets leuks met jouw kinderen doen, zodat jij kunt bijtanken. Scheiden wordt door sommigen gezien als 'opgeven', maar dat is onzin. Vaak heb je juist geknokt om je gezin bij elkaar te houden en jezelf jarenlang weggecijferd. Wees dus ook zeker niet te hard voor jezelf."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinEchtscheidingMoederRuzie