4 extra redenen om je huis te verduurzamen

Door Commerciële redactie··Aangepast:
© Rabobank4 extra redenen om je huis te verduurzamen
Aangeboden door Rabobank

Het verduurzamen van je huis doe je vooral om het energieverbruik te verminderen, toch? Goed voor het klimaat en je energierekening. Maar wist je dat er nog veel meer redenen zijn om je huis duurzamer te maken?

Bij het verduurzamen van je woning denk je misschien aan de voordelen voor de planeet en een lagere energierekening. En hoewel dat absoluut belangrijke redenen zijn, zijn het zeker niet de enige. Een energiezuinig huis is vaak meer waard en wordt meestal makkelijker verkocht dan een minder duurzame woning. Daarnaast kan je hypotheekrente door de hogere woningwaarde lager worden. De kosten zijn voor veel mensen een reden om juist niét te verduurzamen, terwijl het uiteindelijke bedrag dankzij subsidies kan meevallen. Je leest er meer over in dit artikel.

1. Meer comfort 

Je hebt de verwarming aan en toch voel je een koude tocht in huis. Of je loopt in winter nooit op blote voeten omdat de vloer ijskoud is. Herkenbaar? Dan is je huis waarschijnlijk niet goed geïsoleerd. 
Dat kost je geld, want je moet meer stoken om het aangenaam in huis te houden. Maar het kan ook betekenen dat verduurzamen in jouw geval een goed idee is. Niet alleen verdien je de investeringen terug door een lagere energierekening, maar je krijgt die ook terugbetaald in de vorm van meer wooncomfort.
Er zijn kleine dingen die je kunt doen, zoals het aanbrengen van tochtstrips. Maar ook grotere dingen, zoals het isoleren van je muren of vloer. Deze kosten zijn misschien minder hoog dan je denkt. Voor een gemiddelde hoekwoning €2000 (muren) en €2400 (vloer), aldus berekeningen van Milieu Centraal. En dat is nog zonder subsidie.
Wist je dat je tegenwoordig al subsidie kunt krijgen als je één verduurzamingsmaatregel neemt? Dus als je bijvoorbeeld alleen je muren wilt isoleren. En dat subsidiebedrag verdubbelt als je twee maatregelen neemt. 
De kosten verdien je uiteindelijk terug, omdat je minder gas nodig hebt om de ruimte warm te houden. Hoe snel je de investering terugverdient, hangt uiteraard af van je exacte woonsituatie en de gasprijs.

2. Minder afhankelijk van energieprijzen

Weet je nog dat de energieprijzen een paar jaar geleden flink hoger waren? Opeens betaalde je twee of drie keer zoveel voor hetzelfde verbruik als voorheen. Hoe minder energie je nodig hebt, des te minder last je hebt van prijsstijgingen in de toekomst.
Isoleren verlaagt je verbruik, maar je kunt natuurlijk ook zelf energie opwekken met zonnepanelen. Het goede nieuws is dat je sinds 2023 geen btw meer betaalt over de levering en installatie. Bovendien blijft de zogenoemde salderingsregeling voorlopig bestaan, dat betekent dat zelf opgewekte stroom wordt verrekend met de stroom die je afneemt. Waar je wel op moet letten, is dat energiebedrijven soms extra kosten rekenen aan klanten met zonnepanelen. Toch zullen hun zonnepanelen nog steeds voldoende geld opleveren om de gemaakte investeringen binnen een aanvaardbare periode terug te verdienen en blijven ze de investering ruimschoots waard. 

3. Je woning kan meer waard worden

Kopers willen meer betalen voor een energiezuinige woning. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de hoogte van het energielabel (A++++ is het hoogst, G is het laagst) invloed heeft op de verkoopwaarde. Brainbay vergeleek de woningprijzen van het eerste kwartaal van 2024 met de top van de woningmarkt in april 2022. Huizen met energielabel B of hoger zijn 2,5 procent meer waard, terwijl woningen met een G-label zes procent minder waard zijn ten opzichte van 2022. 
Tegenover een energiezuinig huis mag dus een hogere prijs staan. Dat vinden niet alleen kopers, maar ook geldverstrekkers. Voor een duurzame woning mogen kopers meer lenen, daardoor kunnen zij ook meer bieden. Mocht je een woning kopen die niet energiezuinig is, kun je ook extra lenen mits je investeert in het verduurzamen van je huis.

4. Korting op je hypotheekrente

Als je huis stijgt in waarde, kun je misschien korting op de hypotheekrente krijgen. Geldverstrekkers rekenen een basisrente en een risico-opslag. Die opslag kan naar beneden als je woning meer waard is dan de hypotheek. Dat geldt niet voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), want door die garantie krijg je al een lagere hypotheekrente.
Tot slot nog een leuk extraatje: veel geldverstrekkers geven korting op de hypotheekrente als je huis energielabel A heeft, soms al vanaf energielabel B. Dat is toch mooi meegenomen!

Meer weten over het verduurzamen van je huis en hoe Rabobank je hierbij kan helpen? Ga naar de website voor nog veel meer informatie en tips.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.