Het jongste dochtertje van Mireille aapt haar oudere zus na: 'Zo vaak ruzie'
Mireille merkt dat het niet botert tussen haar twee dochters omdat de jongste vaak precies hetzelfde wil als haar oudere zus. Dit zorgt voor irritaties. Hoe voorkomt ze dit?
Steeds vaker gebeurt het dat het botst tussen de twee zusjes, en altijd om dezelfde reden, zegt Mireille. "Onze dochters zijn vijf en zeven. De jongste kijkt erg op tegen haar oudere zus en aapt haar vaak na. Dan wil ze hetzelfde op haar brood, dezelfde kleren aan of ook per se op de schommel. De oudste vindt dit irritant, ze hebben hier vaak ruzie over. Hoe lossen we dit op?"
Orthopedagoog Loes Waanders begint met een geruststelling: "Weet dat dit gedrag heel normaal en gezond is. Jonge kinderen kijken vaak op tegen oudere broers en zussen en zien hen als een rolmodel waardoor ze gedrag kopiëren. Daarnaast leren kinderen door imitatie, dit is een gezond en belangrijk onderdeel in hun groei en ontwikkeling. Een kind van vijf is nog niet in staat om zich volledig in een ander te verplaatsen en te voelen hoe het is als een ander je 'nadoet'. Vaak zie je ook dat kinderen vanaf een jaar of zeven à acht jaar meer onafhankelijkheid laten zien en meer specifieke en eigen interesses en voorkeuren ontwikkelen."
Eigenheid benoemen
Het kan helpen om als ouder te proberen om geen partij te kiezen maar er wel voor beide kinderen met hun eigen behoeftes te zijn, zegt Waanders. "Dat kun je doen door te praten vanuit observatie zonder daar direct een oordeel aan te koppelen, zoals: 'Je vindt het zo leuk wat je zus doet hè, dat zie ik aan je'. Je kan dit vervolgen door haar eigenheid te benoemen, bijvoorbeeld dat ze zelf leuke grappen maakt of mooi kan tekenen."
"Probeer het niet altijd als ouder op te lossen, soms is niets doen ook oké."
Ook je oudere kind kun je hierbij betrekken, zegt Waanders. "Leg op een positieve manier uit wat er bij haar zusje gebeurt: 'Jij bent haar zus en ze vindt dat wat jij doet heel bijzonder en leuk'. Daarmee leg je op een positieve manier de nadruk op de situatie en haar rol als oudste zus, wat haar ook kan helpen om het beter te verdragen."
Herhaling en oefening
"Probeer het niet altijd als ouder op te lossen, soms is niets doen ook oké. Daarmee laat je ze zelf die situaties oplossen en dat is een leermoment. Of als je wel wat wilt doen, helpt het om een instructie te geven wat ze anders kunnen doen. Dus leer je oudste hoe ze haar zusje kan motiveren tot iets anders: 'Ik vind het niet leuk dat je al drie keer hetzelfde kiest, nu mag jij eerst kiezen wat je op je brood doet en dan kies ik'. Zo leer je haar strategieën aan die haar ook in andere situaties helpen om met dit soort situaties om te gaan, zoals grenzen aangeven en in plaats van boos worden benoemen wat je wel graag wilt zien. Maar dit kost herhaling én oefening."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.