Bewust kinderloze Ilse DeLange creëerde voor even een unicorn-wereld
Ilse Delange heeft geen kinderen en dat is een bewuste keuze, zo liet de zangeres laatst in een interview weten. RTL Nieuws-redacteur Lisanne van Sadelhoff probeert erachter te komen waarom dit verhaal zoveel losmaakte.
"Geen kinderen hebben, om welke reden dan ook, mag nog wel wat normaler worden", zei Ilse DeLange vorige week in een interview – dat vervolgens online gretig werd gelezen. De zangeres is 'een powervrouw', 'een topper', ze verdiende een 'dikke pluim', zo klonk het in de wandelgangen van de sociale media.
De aanmoedigingen waren afkomstig van zowel mensen mét kinderen als zonder kinderen. '100 procent waar', 'jouw lijf, jouw leven, jouw keuze', 'haar goed recht', en hier en daar doorspekt van een fijn vleugje feminisme: 'Baas in eigen buik, meid!'
Het gesprek raakte ook hartzeer aan; het ging ook over ongewenste kinderloosheid. 'Ik heb zelf twee kinderen', schreef iemand, 'maar je telt net zo hard mee als je er géén hebt – ook als het je niet lukt.' Ik kan me voorstellen dat zo’n bericht voor wensouders als een arm om de schouder kan voelen. Je doet er toe, ook als je leven niet bestaat uit luiers, kinderfeestjes, schoolpleinperikelen, pyjamaatjes en natte haartjes.
Bewuste keuze
Kinderloosheid kan een worsteling zijn, niet alleen als het een (nog) niet uitgekomen verlangen is. De reacties lieten zien dat die worsteling er ook kan zijn als het een bewuste keuze is geen ouder te worden. 'Je moet het meteen uitleggen', schreef een vrouw, 'op elke fucking verjaardag weer'. Waarop iemand reageerde: 'JA! En mensen mét kinderen hoeven zich nooit te verantwoorden.'
Mensen tagden elkaar: 'Ester, je bent niet de enige die vindt dat het normaal moet worden gevonden.' En de boel werd zo nu en dan ook verlicht met wat humor: 'Maar wel HEEL veel oefenen, hè, Ilse, dat dan weer wel!'
Zelden straalden de reacties onder een bericht zo veel eensgezindheid en collectieve instemming uit. Niks geen discussies, niks geen boze smileys, zelfs nergens een duimpje naar beneden. Je zou - in een optimistische bui, niet kijkend naar de uitslagen van de afgelopen verkiezingen - haast denken dat politieke polarisatie en maatschappelijke verdeeldheid niet bestonden. Althans, niet hier, niet in dit online bubbeltje. Dit was een unicorn-wereld.
Echte vrouwen willen een kind?
En je zou ook door die collectieve instemming denken dat het taboe al láng doorbroken is. Want iedereen is het ermee eens, toch? Iedereen deed lief tegen elkaar over dit onderwerp. Elke keuze was goed. Maar dat zovelen zich genoodzaakt voelden te reageren op de uitspraak van Ilse Delange laat wél zien dat het conservatieve en oppervlakkig beeld, dat echte vrouwen een kind willen, nog steeds leidend is.
Want, laten we wel wezen: als kinderloosheid normaal zou zijn, zou het bericht niemand hebben geraakt.