Rick en Fleur gooiden hun leven radicaal om: 'Waarom wachten tot pensioen?'
Alles achterlaten en voor onbepaalde tijd op wereldreis gaan. Veel mensen fantaseren er weleens over, Rick (36) en Fleur van Rosmalen (33) dóén het. Ze verkochten hun huis en bezittingen, boekten een enkeltje Costa Rica en leven nu al anderhalf jaar als nomaden. "Er is veel meer mogelijk dan je denkt."
Ze waren allebei 'enorme carrièretijgers', vertelt Rick. Hij had samen met een compagnon een bedrijf in de verzekeringsbranche, zijn vrouw Fleur was freelance marketingstrateeg. Hun leven draaide om sociale afspraken, werken en geld verdienen, hun agenda was altijd vol. Tot Rick en zijn compagnon een conflict kregen en uit elkaar gingen. Wat moest hij nu?
Fleur had altijd al de behoefte gehad om voor langere tijd te gaan reizen, maar Rick had dat eerder nooit gewild. Fleur: "Hij zei altijd: dat lijkt me heel tof, maar dat kan helemaal niet, want ik heb een bedrijf. Zoals zoveel mensen zichzelf aanpraten dat iets om wat voor reden dan ook niet voor hen is weggelegd."
Toen dat bedrijf wegviel, lag alles ineens open voor Rick. "Fleur stelde me de vraag: wat als tijd en geld geen rol zouden spelen, wat zou je dan het allerliefst doen? Ja, dat was toch wel reizen. En er is één ding waarvan je zeker weet dat het elke dag minder wordt, en dat is de tijd die je nog hebt op deze aardbol. Dus waarom zouden we wachten tot 'ooit', of tot ons pensioen? We besloten er gewoon voor te gaan, het roer radicaal om te gooien en ons droomleven nu al te gaan leven."
Ruilhandel
Toegegeven, dat ze hun huis met flink wat overwaarde konden verkopen, maakte die keuze iets makkelijker dan dat-ie voor veel anderen zal zijn. En ook het feit dat ze daarnaast al aardig wat spaargeld en beleggingen hadden, hielp mee. Maar volgens Rick en Fleur kan iedereen doen wat zij doen. Fleur: "In veel andere landen is alles sowieso een stuk goedkoper. Soms kun je al ergens overnachten voor 5 of 10 euro. En we doen af en toe leuke ruildeals. Dan helpen we bijvoorbeeld mensen met marketing of een bedrijfsplan, in ruil voor kost en inwoning. Of we maken op Instagram leuke content voor touroperators in ruil voor een gratis tour. Zo kun je van alles bedenken, afhankelijk van je expertise."
Daarnaast heeft Rick zich gespecialiseerd in traden. Hij handelt met behulp van AI voornamelijk in de valutamarkt en in cryptovaluta en weet daar 'een heel prettig basisinkomen' uit te halen. "Maar we zijn daar ook weleens geld mee verloren hoor, er komt niet alleen maar geld bij", waarschuwt Fleur. Toch willen ze maar zeggen: er is veel meer mogelijk dan je misschien denkt. "We vinden het heel leuk om anderen te inspireren. Als je net zo'n reisdrang hebt als wij en vrijer wilt leven, buiten 'het systeem' om, dan kán dat."
Rustig aan
Begin februari vorig jaar vertrokken ze met twee bescheiden rugtassen naar Costa Rica. Sindsdien reisden ze door Midden- en Zuid-Amerika, zonder plan. "Het duurde even voordat we de rust vonden", zegt Fleur. "In het begin reisden we toch zoals we normaal deden. Zo veel mogelijk zien, zo veel mogelijk doen. Maar op een gegeven moment realiseerden we ons: dit is niet tijdelijk, dit is nu ons leven. Dus laten we wat rustiger aan doen. Je hele leven lang elke twee dagen verplaatsen houd je niet vol. We willen landen goed leren kennen, in plaats van alleen maar dingen afvinken."
Na Costa Rica gingen ze met de bus naar Panama, om vervolgens met de zeilboot naar Colombia te varen. Rick: "Dat was een geweldig avontuur. We zaten met een man of twintig op een kleine, oude zeilboot. Een behoorlijk heftige trip." Fleur: "Op open zee ging het er wild aan toe. De pannen, de messen, alles vloog door de boot heen – en ik lag alleen maar te kotsen. Maar afgezien daarvan was het prachtig."
Na Colombia, 'een fantastisch land', trokken ze naar Ecuador, de Galapagoseilanden, Peru, Bolivia en vervolgens Mexico, waar de ouders en het zusje van Fleur hen kwamen opzoeken. Vanuit daar reisden ze voor 3,5 maand naar Nicaragua, het land dat tot nu toe de meeste indruk op hen maakte. Rick: "Het is zo'n andere cultuur. De mensen maken zich nergens zorgen over. Ze gebruiken Facebook als datingapp, mannen betalen vrouwen om op date te gaan en mensen poepen op straat. We keken onze ogen uit."
Minder leuk
Van kajakken tussen de gletsjers tot roze dolfijnen spotten in de Amazone: hun huidige leven is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Maar natuurlijk is het niet alléén maar leuk. Zo viel Rick keihard tijdens het vulkaanboarden (op een plankje van een vulkaan af surfen) – 'Ik lanceerde mezelf als een lappenpop, Fleur zag me vliegen. Bizar dat ik niks heb gebroken' – en belandde Fleur in het ziekenhuis met een ernstige darminfectie.
En dan zijn er nog de talloze keren dat ze met een lekke band of een onwillige accu in de middle of nowhere strandden. Zonder internetbereik op hun telefoons, want ze willen bewust offline zijn. Fleur: "Dat is dan even slikken, maar het komt altijd wel weer goed. Meestal komt er vanzelf iemand voorbij die je weer op weg kan helpen. Als je alleen maar denkt: wat als…, zie je steeds beren op de weg. Dat proberen we niet te doen. Het hoort allemaal bij het avontuur. Je moet gewoon flexibel zijn." Rick: "Zo'n reis máákt je ook wel flexibel. En ik heb gemerkt dat ik veel meer zelfvertrouwen heb gekregen. Ik maak me niet meer zo druk en vertrouw altijd op een goede afloop."
'Op vakantie' in Nederland
Na nog een reis door Argentinië en een korte stop in Brazilië zijn Rick en Fleur op dit moment even 'op vakantie' in Nederland. Onder meer om vrienden en familie te bezoeken. Op reis missen ze hen niet heel erg, maar nu is het toch wel fijn om iedereen weer te zien. "We verkiezen kwaliteit boven kwantiteit. Nu we elkaar weinig zien, is het contact veel waardevoller dan voorheen. We hebben mooiere gesprekken en gaan meer de diepte in."
Hier in Nederland regelen ze gelijk wat administratieve rompslomp. Rick: "Als je langer dan acht maanden in het buitenland zit, moet je je uitschrijven bij de gemeente. Dus dat gaan we maar doen. We behouden wel dertien jaar lang ons staatsburgerschap." Over een paar weken stappen ze weer in het vliegtuig. Waarschijnlijk naar Spanje, waar ze in het huis van een vriend kunnen verblijven. En daarna? Waar de wind ze heen brengt. Fleur: "We zien wel wat er op ons pad komt. We merken dat zich de hele tijd mogelijkheden voordoen nu we overal voor openstaan."
Veel vrijer
De reis die ze tot nu toe hebben gemaakt heeft hen dichter bij zichzelf gebracht, zegt Fleur. "Tijdens het reizen heb je onwijs veel tijd om met jezelf bezig te zijn. We hielden al van filosoferen en onszelf en elkaar analyseren, nu doen we dat nog meer. We hebben onszelf beter leren kennen en zijn veel vrijer, veel flexibeler, meer out of the box. En we luisteren veel meer naar ons gevoel. Vroeger deden we zo vaak dingen tegen onze zin in. Nu niet meer."
Ze realiseren zich meer dan ooit hoe vast ze zaten in bepaalde patronen, denkwijzen en verwachtingen. Fleur: "Gingen we nou naar de sportschool voor onze gezondheid, of om een strakker lichaam te krijgen – voor anderen? Zaten we in de zon omdat we dat lekker vonden, of om bruin te worden, voor anderen? Droeg ik make-up voor anderen, of voor mezelf? Ik draag het nu in ieder geval al ruim een jaar niet meer."
Voor Rick heeft hun nieuwe levensstijl nog een onverwachte positieve bijwerking: "Voorheen had ik iedere week migraine, nu nooit meer. Ik denk dat dat kwam doordat ik constant allerlei ballen in de lucht aan het houden was en altijd aan stond. Nu kan ik zelf bepalen wanneer ik wat doe, en kennelijk werkt dat beter voor me."