De vriend van Jasmine wil dat hun kindje geen vlees eet: 'Vind ik onzin'
Jasmine vindt het geen enkel probleem dat haar vriend geen vlees eet. Maar ze heeft er wél moeite mee dat hij hun kind vegetarisch wil opvoeden. Hoe komen ze hieruit?
Haar vriend is vegetariër, Jasmine eet soms wel vlees: "Geen probleem, zou je zeggen. Maar nu ben ik zwanger van ons eerste kind en zegt hij dat hij onze dochter vegetarisch wil opvoeden. Dat vind ik onzin, ik vind dat zij hier later zelf een keuze in mag maken en dat ze alles mag eten en proeven wat ze wil. Hier hebben we soms ruzie over. Hoe komen we hieruit?"
Verschillen in waarden en overtuigingen wat betreft opvoeding kunnen lastig zijn, beaamt orthopedagoog Loes Waanders: "Communicatie is hierbij het belangrijkste. Probeer uit te vinden wat zijn motieven zijn. Dit kan helpen om meer begrip op te brengen voor zijn standpunt. Andersom geldt dat ook. Bespreek open met elkaar de voor- en nadelen, zonder dat het een promotekst wordt voor je eigen standpunt."
Compromis
"Wat betekent vegetarisch opvoeden praktisch in huis en buitenshuis? Misschien komen jullie dan tot andere inzichten, zoals binnenshuis vegetarisch en buitenshuis met traktaties en kinderfeestje het de keuze van jullie kind laten. Of diegene die kookt bepaalt het voor die dag maar dan is het verantwoord biologisch vlees. Kijk of jullie samen tot een compromis kunnen komen dat voor jullie beiden oké voelt."
"Het is belangrijk om je kind mee te nemen in hoe jij ergens over denkt en waarom."
Meningsverschillen over opvoeding hoeven niet slecht te zijn, voegt Waanders toe. "Focus op de enorme waarde hiervan die jullie je kind al meegeven: door te laten zien dat je een andere mening of gedachte ergens over hebt, maar je toch samen tot een oplossing kan komen. Hierbij is het belangrijk om je kind mee te nemen in hoe jij ergens over denkt en waarom, zodat jullie kind gaandeweg steeds meer in staat is om met jullie informatie en begeleiding daar zelf bewuste afwegingen in te maken en zijn mening daarover te vormen. En dat het ook oké is als die mening anders is én dat die mening ook weer kan veranderen."
Belangrijke vaardigheden
"Iets verbieden of compleet voorbijgaan aan de mening van je partner, ondermijnt eigenlijk ook belangrijke vaardigheden die je wilt laten zien aan je kind: overleggen, respect hebben voor elkaars keuze, laten zien dat er veel mogelijkheden zijn en je eigen mening vormen. Bedenk ook dat je altijd een andere beslissing kunt maken als je merkt dat een gemaakte keuze in de praktijk of voor een van jullie toch niet werkbaar voelt."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.