Slotakkoord

Matchmaker Janneke: 'Bij een match ben ik soms blijer dan de mensen zelf'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© privéfotoMatchmaker Janneke: 'Bij een match ben ik soms blijer dan de mensen zelf'
RTL

De dood hoort bij het leven, al schuiven we 'm graag zo lang mogelijk voor ons uit. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Janneke (48) uit Bierum is matchmaker. Voor haar slotakkoord heeft zij een bijzondere plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid? 

"Emmanuel van Chris Botti."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Dit is een instrumentaal nummer en de melodie van de trompet voelt heel romantisch. Emmanuel betekent 'God zij met ons'. Niet dat ik nou zo gelovig ben, maar in mijn beleving is God liefde, dus ik wil mensen uitnodigen om te denken aan wat liefde voor hen betekent. Ikzelf word heerlijk rustig van dit nummer, want je kunt er eigenlijk altijd wel een verhaal bij bedenken. Hoe een man en een vrouw om elkaar heen draaien bijvoorbeeld. 

Naar een uitvaart kom je niet alleen voor de overledene, maar toch ook voor jezelf en je eigen rouw. Rouw is natuurlijk ook een vorm van liefde. Het lijkt me mooi als de gasten over hun eigen liefde nadenken, wat ze nog zouden willen en of ze weleens een liefdesbrief aan zichzelf hebben geschreven. Ik geef ze graag een gevoel van liefde mee."

Marleen voer als stuurvrouw naar Spitsbergen: 'Het leven op het water past me'
Lees ook

Marleen voer als stuurvrouw naar Spitsbergen: 'Het leven op het water past me'

Wat zegt het nummer over je leven?

"Ik ben een wandelende romanticus, daar kan ik niks aan doen. Ik vind liefde gewoon zo leuk. Vroeger had ik een bloemenatelier en als daar mensen waren die elkaar leuk vonden, dan moest ik me er altijd even tegenaan bemoeien. Niet te dik erbovenop, maar gewoon een klein zetje door te zorgen dat ze van elkaar wisten dat ze single waren bijvoorbeeld. Of dat ik zag dat ze naar elkaar keken.

Met bloemen vertel je een liefdesverhaal, ook daarin moet je goed kunnen luisteren en dat is met matchmaking ook. De wereld zou echt een stukje mooier zijn als meer mensen de liefde bij de juiste persoon zouden vinden. Daarom ben ik matchmaker geworden." 

Magisch matchen

"De gesprekken met kandidaten vind ik inspirerend. Wanneer iemand zich al jaren eenzaam voelt, of inziet dat 'ie eerder niet de beste partner was en nu wel, dat is mooi. Matchen is niet zomaar daten met een handje hulp. Je moet echt wel aan de bak, en als kandidaat trouw je huiswerk maken. 

Als het dan lukt, dan is het magisch. Ik ben soms blijer dan de mensen zelf. Tot die tijd is het trouwens een soort coaching en advies totdat het is geslaagd. Een uitblijvende liefde zien ze vaak als onze fout. Maar hé, we zijn geen webshop natuurlijk."

"Uitblijvende liefde zien mensen vaak als onze fout. Maar hé, we zijn geen webshop."

"Toch bekijk ik het leven het liefst door een romantische bril. Dat betekent niet dat ik niet realistisch ben, want ik vind de liefde heel realistisch. Door de liefde ontmoet je liefde. Het brengt je in bijzondere situaties.

Twee jaar geleden kreeg mijn oudste zoon een zwaar ongeluk. Hij lette niet op en werd op zijn scooter aangereden door een auto. Hij lag acht weken in coma en moest uiteindelijk alles opnieuw leren."

Elke dag gebeden 

"In die tijd heb ik gezien hoe sommige mensen heel koud kunnen zijn en anderen heel warm. We kregen bijvoorbeeld een heel lieve kaart van de bestuurder, die vroeg of we hem op de hoogte konden houden. Rond kerst stuurde ik hem een bericht dat het beter ging met mijn zoon, dat hij weer kon praten en dat hij hem graag wilde ontmoeten. 

Daarop kwam zijn hele familie over uit Curaçao en bleek dat zij elke dag hadden gebeden dat het goed zou komen. Zo’n ongeluk is ingrijpend voor alle partijen en dan is een benadering uit liefde helpender dan alleen maar boosheid."

Waar droom je van? 

"Dat er veel meer liefde komt. Ja, dat klinkt Disney, maar ik meen het wel. In Nederland is het aantal scheidingen het hoogst en dat is jammer. Ik ben zelf ook gescheiden, en nu ben ik al een paar jaar single. 

In veel landen om ons heen wordt aan matchmaking gedaan, door de kerk of door familie, en dat blijkt toch vaker te werken. Juist doordat de omgeving er ook bij gebaat is. Je ziet dat koppels in de basis goed bij elkaar passen, omdat ze dezelfde normen en waarden delen en deel uitmaken van een netwerk."

Veel eisen aan de liefde 

"Wij denken vaak dat we het allemaal beter zelf kunnen, terwijl we soms helemaal niet weten wat we nodig hebben of wie er echt bij ons past. Hoe vaak ik niet een hoogopgeleide vrouw hoor mopperen dat ze te weinig keus heeft, of dat ze die man van 1.87 niet wil ontmoeten omdat ze toch duidelijk had aangegeven dat ze een partner van twee meter zoekt. 

We stellen hier zoveel eisen aan de liefde, omdat we het verder zo goed hebben. Dat bezingt Wende Snijders ook zo mooi in 'Als de liefde niet bestond', dat ook wel op mijn afscheid gedraaid mag worden. Een liedje van Toon Hermans. Hij zou een goede matchmaker geweest zijn, want Toon snapte de liefde als geen ander."

Wat is je guilty pleasure?

"Wijn. Rood, wit, rosé: maakt niet uit. Zowel om te vieren als om te verzachten vind ik het heerlijk. Het is niet dat ik het met doosjes tegelijk bij de slijterij haal, maar als ik met vriendinnen ben gaat er wel wat doorheen. Kaarsjes aan, zonsondergang erbij, je kunt de romantiek overal zien, zolang je maar goed kijkt."

Wat is jouw Slotakkoord?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
Toon HermansWende SnijdersSlotakkoordMuziekDoodLiefdeDaten