Van het gas af met een oude woning? 'Je merkt het verschil gelijk!'

·Aangepast:
© iStockVan het gas af met een oude woning? 'Je merkt het verschil gelijk!'
Aangeboden door Rabobank

Serge kocht in 2020 een twee-onder-een-kapwoning uit 1928, in nagenoeg originele staat. Vier jaar later is hij bijna van het gas af. Fleur kocht vorig jaar een hoekwoning uit 1929 en woont na een verbouwing zelfs energieneutraal. Allebei schuiven ze niet onder stoelen of banken dat het een flinke klus was, maar ze hebben er ook veel plezier aan beleefd. “Zeker met behulp van YouTube kun je zelf een heel eind komen!”

De jaren ’30 hoekwoning van Fleur Keij (26) liep ver achter als het om isolatie ging. Zo zat er bijvoorbeeld nog enkel glas in de kozijnen. Door een verbouwing heeft Fleur een veel duurzamer huis van 88 m2 , waarbij het originele houtsnijwerk, de hoge plafonds en glas-in-loodramen zijn behouden. “Samen met vrienden en familie heb ik veel werk verzet”, vertelt de woningbezitter trots. “Neem bijvoorbeeld de isolatie van de vloer. Onder de houten ondervloer zit een kruipruimte van 1,1 meter. Daardoor konden we zelf steenwol tussen de houten balken plaatsen. Oké, het is een vieze klus en je moet wel twee dagen onder de vloer spenderen, maar heel handig hoef je niet te zijn. Na het bekijken van een YouTube-filmpje ging ik zelf aan de slag!”

Doordat ze dit deel van het verduurzamingsproject zelf heeft opgepakt, heeft ze de kosten van de vloerisolatie weten te beperken tot slechts de inkoop van materiaal à 1.000 euro. Echter, de besparing was niet haar enige motief: “Ik geniet ervan om iets nieuws te leren en dit vervolgens zelf uit te voeren. En je merkt het verschil meteen aan je voeten.”

Isoleren van muren

Ook het isoleren van de muren heeft Fleur deels samen met bekenden opgepakt. “Aangezien de muren niet van spouwmuren waren voorzien, hebben we de muren in de voor- en achtergevel aan de binnenkant voorzien van een houten voorzetwand. Daarna hebben we er isolatie tussengeplaatst.”

De muur die aan de buren grenst, is intact gebleven. Alleen voor de laatste buitenmuur werd een bedrijf ingehuurd. Omdat isoleren aan de binnenkant vanwege de trap geen optie was, moest de isolatie aan de buitenkant plaatsvinden. “Doordat er een stuk van de stoep zou moeten worden afgehaald, moesten we een vergunning bij de gemeente aanvragen”, vertelt Fleur. “Vanwege de lange doorlooptijden duurde het zeven maanden voordat we die kregen.”

Van het gas af

Het isoleren van het platte dak aan de buitenkant, het plaatsen van zonnepanelen, het vervangen van de kozijnen en het glas door HR++ glas werd ook door professionals gedaan. Net als de laatste stap om energieneutraal te wonen: de aanleg van een verwarmende en verkoelende warmtepomp. Fleur: “In de winter zorgen ze voor warme lucht en in de zomer kunnen ze koelen, zeg maar een soort airco’s. Ik heb er drie: één in de woonkamer en één in elke slaapkamer. Die hebben bij elkaar - inclusief het plaatsen - zo’n 7.000 euro gekost.”

Nieuw energielabel

Door de verbouwing zit Fleur er niet alleen warmer bij, ook haar energielabel heeft een behoorlijke upgrade gekregen: van G naar A+. “Het voelt als het halen van een 10 op een toets. Het werk heeft z’n vruchten afgeworpen!” 

De verbetering van het energielabel kan positieve invloed op de woningwaarde hebben. Geïnspireerd geraakt? Dan heeft Fleur nog een praktische tip voor jou: “Maak continu foto’s van het proces. Voor de bepaling van het energielabel moet je kunnen bewijzen wat er werkelijk is gebeurd en bijvoorbeeld hoe dik de isolatie is. Om die reden heb ik veel foto’s met de centimeters erbij gemaakt, zodat ik bewijs had. Van zo’n voorzetwandje zie je na het stucen immers helemaal niets meer.”

© iStock

Alles begint met isoleren

Ook Serge van den Berg (47) en zijn vrouw Dirtzen (39) kochten een jaren ’30-woning die nauwelijks was geïsoleerd. “In een paar kozijnen zat dubbel glas en de glaswol tussen de spouwmuren was redelijk verpulverd. Het dak bestond uit houten balken met daarop direct de dakpannen. Onder de houten vloer begon meteen de kruipruimte. Er zat niks tussen. Het was een heel koud huis.” Dat er wat moest gebeuren was duidelijk en voor Serge ook niet meer dan logisch. “Ik vind klimaatverandering een van de grootste problemen van deze tijd.” 

Allereerst werden alle ramen vervangen door HR++ glas en het dak en de vloer geïsoleerd. “We wilden ons huis voorbereiden op een warmtepomp. Het begint allemaal met isolatie. Vervolgens hebben we vloerverwarming aangebracht. In de hallen en op de bovenverdiepingen hebben we speciale radiatoren laten plaatsen, die ook geschikt zijn voor een warmtepomp. In de radiatoren zitten ventilatoren gebouwd, die draaien als de verwarming warm wordt. De warmte wordt daardoor goed verspreid en dat kost minder energie.”

De muren werden in eerste instantie met rust gelaten. “We kregen te horen dat als de muren al geïsoleerd zijn, je niets meer kunt toevoegen. Maar we merkten dat ze niet goed geïsoleerd waren. Vorig jaar bleek er toch een oplossing te zijn. Twee vloeistoffen zijn onder hoge druk in de tussenruimte gespoten. Zodra die stoffen samenkomen, wordt het schuim dat de resterende glaswol als het ware inpakt.”

Overstap naar de warmtepomp

Vorig jaar was voor Serge het moment om de overstap te maken naar een hybride warmtepomp. Het gasverbruik is teruggebracht naar zo’n 6 procent ten opzichte van het oorspronkelijke verbruik. Een hybride warmtepomp verbruikt in tegenstelling tot een volledig elektrische warmtepomp nog gas, vooral op koude dagen en voor warm water. De keuze voor een hybride variant had meerdere redenen. De doorslag werd gegeven door de aannemer die een volledig elektrische warmtepomp afraadde. Serge had het achteraf wel aangedurfd, maar is blij met zijn hybride variant: “De warmtepomp draait dag en nacht door. Daardoor is er altijd een prettige temperatuur in huis.”

Het extra stroomverbruik van de warmtepomp wordt gecompenseerd door de zonnepanelen op zijn dak, uitbouw en garage. “Naast de warmtepomp verbruik ik ook extra stroom voor mijn elektrische auto. Die laadt automatisch op als er veel stroom op het netwerk is. Ik gebruik daar een app voor.”

Meedenken en opletten

De grootste uitdaging vond Serge dat je niet alles bij één partij kon regelen. “Je hebt een aannemer, iemand voor de zonnepanelen en iemand voor de warmtepomp. Maar al die elementen moeten wel samen met elkaar werken. Je moet daarom zelf meedenken en opletten.”

Serge is enthousiast over het verduurzamen. “Ook omdat je alles kunt meten met apps. Je ziet hoe je gasverbruik naar beneden gaat en hoeveel stroom je zonnepanelen opbrengen. Ik vind die techniek mooi. Het is ook leuk om te merken dat je anderen inspireert. De overburen hebben inmiddels ook zonnepanelen laten installeren.”

Meer weten over het verduurzamen van je huis? Ga naar de website van Rabobank voor informatie en tips

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
RabobankDuurzaamheidWonen