De opvoedkwestie

De dochter van Margje lust niets: 'Hoe ga ik op vakantie die strijd aan?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock De dochter van Margje lust niets: 'Hoe ga ik op vakantie die strijd aan?'
RTL

Hoewel Margje erg uitkijkt naar haar vakantie, is er toch iets wat haar zorgen baart: haar vierjarige dochter lust amper iets, laat staan onbekende gerechten. Hoe krijgt ze haar aan het eten?

Margje verheugt zich op de souvlaki, dolmades en moussaka, maar dat geldt waarschijnlijk niet voor haar dochter. "Bodie is een lastige eter. Thuis vindt ze niks lekker, op twee gerechten na. Het is altijd een strijd aan tafel. Deze vakantie gaan we naar Griekenland met haar. Ik ben bang dat ze daar al helemaal niets lust en weigert te eten. Hoe doen we dit?"

Kelly en haar zoontjes blijven deze zomer thuis: 'Wat te doen tegen ruzie en verveling?'
Lees ook

Kelly en haar zoontjes blijven deze zomer thuis: 'Wat te doen tegen ruzie en verveling?'

Veel ouders dealen met kinderen die moeilijke eters zijn, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. "Wij bepalen voor kleine kinderen de hele dag alles, het enige wat zij zelf bepalen is in hoeverre ze slapen en eten. Dat is hun enige machtsmiddel, en als ouder kun je moeilijk een trechter gebruiken."

"Het is de vraag of je deze strijd überhaupt wilt aangaan. Als jij er een half uur over doet om met veel trucjes en kunst- en vliegwerk vijf happen in je kind te krijgen, is het resultaat nog altijd zo goed als nul. Waarom zou je dat dan doen? Het levert alleen maar strijd en frustraties op."

"Een kind gaat echt niet verhongeren, ook niet op vakantie."

Niet eten is iets wat ouders groter maken dan het is, zegt Bobeldijk. "Een kind gaat echt niet verhongeren, ook niet op vakantie. Wat bereik je ermee om je hier zo druk over te maken en de strijd aan te gaan voor een paar hapjes? Je haalt je hier veel mee op de hals, dus vraag jezelf af of je daar zin in hebt op vakantie – en hoe goed en gezond eet je zelf eigenlijk op reis? Probeer het te relativeren." 

"Plus: hoe belangrijk is het voor je om dit te 'winnen' van je kind? Mijn advies is om het los te laten. Voor je gemoedsrust kun je rond vier uur een schaaltje met tomaatjes, komkommer, kaas en paprika neerzetten, daar knabbelen kinderen meestal wel van. Dan heeft je kind in elk geval al wat binnen en hou je daarna het diner leuk en gezellig."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinVoedingVakantieRuzieGriekenland