De opvoedkwestie

Jonna vreest dat haar oudste zoon z'n vakantievriendje boven z'n broertje verkiest

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Jonna vreest dat haar oudste zoon z'n vakantievriendje boven z'n broertje verkiest
RTL

Jonna verheugt zich op hun vakantie naar een Spaanse camping, waar haar oudste zoon altijd een vakantievriendje treft. Hoe zorgt ze ervoor dat haar jongste zoon hier niet buiten valt?

Inmiddels is het een vaste prik geworden voor Jonna en haar gezin: "Ieder jaar gaan wij naar een vaste camping aan de Costa Blanca. Reuze gezellig en we kennen er nu veel mensen. Onze zoon van acht heeft daar een vakantievriendje met wie hij iedere vakantie veel optrekt. Hoe zorgen we ervoor dat hij zijn twee jaar jongere broertje niet steeds links laat liggen?"

De dochter van Margje lust niets: 'Hoe ga ik op vakantie die strijd aan?'
Lees ook

De dochter van Margje lust niets: 'Hoe ga ik op vakantie die strijd aan?'

Goed voorbereid op vakantie gaan is het halve werk, tipt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. "Het beste kan Jonna dit van te voren bespreken met haar oudste zoon: straks ontmoet hij zijn vriendje weer op de camping, hoe ziet hij dit voor zich? Leg uit dat zijn broertje nog geen vriendje heeft en dat je graag wilt dat hij ook leuk speelt, en vraag je zoon of hij ideeën heeft hoe hij zijn broertje erbij kan betrekken." 

"Je oudste zoon heeft deels een zorgtaak voor zijn broertje, maar het is niet zijn verantwoordelijkheid om hem de hele vakantie mee op sleeptouw te nemen. Want dan krijg je juist weerstand bij hem. Zorg er dus voor dat hij niet continu met zijn broertje zit 'opgescheept', daarmee vergroot je zijn bereidheid om hem er af en toe wél bij te betrekken."

"Stimuleer hem om niet alleen aan zijn broer te hangen maar ook zelf iets te ondernemen."

Wat ook kan schelen, is als Jonna’s jongste zoon zelf ook contacten opdoet op de camping, zegt Bobeldijk. "Help hem om vriendjes te maken. Stimuleer hem om niet alleen aan zijn broer te hangen maar ook zelf iets te ondernemen. Loop met hem mee naar de miniclub of spreek met hem een ander kind van zijn leeftijd op een speelse manier aan." 

"De oudste zoon kan ook een sturende rol hierin hebben en zijn broertje koppelen aan een leuk speelmaatje. Zelf vriendjes hebben en niet afhankelijk zijn van zijn oudere broer, zal hem zelfvertrouwen geven."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingVakantieVriendschap