Asking for a friend

Joyce: 'Kan ik het klittende haar van mijn dochter beter nat of droog borstelen?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStock Joyce: 'Kan ik het klittende haar van mijn dochter beter nat of droog borstelen?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: deze zomer behandelen we weer elke week een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen zorgverlener durft te stellen. Het haar van het dochtertje van Joyce zit ‘s zomers vaak vol met klitten. Kan Joyce het haar beter droog of nat borstelen?

Elke zomer is het weer een drama in de badkamer van Joyce. Dan is er namelijk geen doorkomen aan door het lange haar van haar dochtertje (8). "Mijn dochtertje Rosa heeft mooi lang haar. Maar nu in de zomer zit dit mooie haar vaak vol klitten. Nu haar haren met veel chloor, zand en zeewater in aanraking komt, wassen we het wat vaker dan normaal. 

Elke keer na het wassen probeer ik haar haar te ontklitten, wat voor haar een nogal pijnlijke exercitie is. Ik kam haar haar altijd uit als het nat is, omdat ik het idee heb dat het droog kammen nóg pijnlijker is, maar is dat wel goed voor haar haar?"

Sofia heeft een aantal kalknagels: 'Durf mijn voeten niet te showen'
Lees ook

Sofia heeft een aantal kalknagels: 'Durf mijn voeten niet te showen'

Joyce kamt haar haar zelf echter pas als het helemaal droog is. "Ik heb weleens gehoord dat je haar dan minder snel kapot gaat. Wat is wijsheid? Wachten met kammen tot het haar droog is of mag je het haar ook nat uitkammen? Hebben jullie advies voor ons?"

Volgens haar- en hoofdhuiddeskundige Willeke Pietersma is het over het algemeen beter om het haar nat te kammen, zeker als je krullend haar hebt. "Daarbij moet ik wel de aantekening maken dat het inderdaad zo is dat droog haar sterker is, minder makkelijk breekt en daardoor minder kwetsbaar is. Haar is als een elastiekje, er zit nog 25 procent rek in voordat het breekt."

Minst pijnlijke manier

Als in het haar veel klitten zitten, zoals het geval is bij het dochtertje van Joyce, dan is het volgens Pietersma wijsheid om het haar te gaan kammen als het nat is én als er een conditioner of masker in het haar zit.

"Voordat je het haar wast, zorg dan dat je je haar met je vingers even ontwart om de ergste klitten er zo alvast uit te krijgen. Als je het haar hebt gewassen en er een conditionerende shampoo aan hebt toegevoegd, dan kun je beginnen met borstelen. Ik raad Joyce aan om het lange haar van haar dochter van onderaf te borstelen: dus beginnen bij de puntjes en dan langzaam omhoog te werken, zodat het het minst pijnlijk is voor haar dochtertje."

Onze expert: Willeke Pietersma is haar- en hoofdhuiddeskundige én haarwerkspecialiste bij De Haarzaak.
Onze expert: Willeke Pietersma is haar- en hoofdhuiddeskundige én haarwerkspecialiste bij De Haarzaak.

Maar Joyce geeft aan dat zij haar haar altijd droog kamt. Willeke: "Als dat goed gaat, zou ik dat vooral blijven doen. Zoals ik al zei: droog haar is sterker en minder vatbaar voor breuk en dus minder kwetsbaar. Als zij goed door haar haar kan komen, is dat alleen maar goed. Gebruik bij voorkeur wel een grove kam."

Vóór het zwemmen verzorgen 

Voorzichtigheid is de boodschap, zegt de haardeskundige. "Joyce kan al wat klitten voorkomen in het haar van haar dochter door het voor het zwemmen en/of zonnen een verzorgend product in het haar te doen. Doe het haar vervolgens in een staart of een vlecht, dan klit het haar ook minder. Als je na het wassen het natte haar vervolgens borstelt met een zogenoemde anti-klitborstel, voorkom je de meeste haarbreuk. En is het hopelijk ook niet meer zo pijnlijk."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog, dermatoloog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendUiterlijke verzorgingKapperZomerZwemmen