Asking for a friend

Sofia heeft een aantal kalknagels: 'Durf mijn voeten niet te showen'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStock Sofia heeft een aantal kalknagels: 'Durf mijn voeten niet te showen'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: deze zomer behandelen we weer elke week een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen zorgverlener durft te stellen. Sofia heeft last van kalknagels en durft om die reden haar blote voeten niet te laten zien aan anderen. Uiteraard niet handig in de zomer, dus hoe komt ze van deze ontsierende nagels af?

Niet zwemmen. Geen open schoenen. Niet naar het strand. En dat allemaal omdat Sofia (26) haar blote voeten niet in het openbaar durft te laten zien. "Ik heb al een tijdje een aantal ontsierende kalknagels waar ik me erg voor schaam. Als ik ze al onsmakelijk vind om ze te zien, wat moet iemand naast me op het terras of in het zwembad wel niet denken. Nee, dan verstop ik mijn voeten liever."

Het liefst zou Sofia wel in alle vrijheid op blote voeten rondlopen, maar dan moet ze dus wel eerst van haar kalknagels af. Hoe pakt ze dit het beste aan? En hoe groot is de kans dat ze binnen de kortste keren weer een kalknagel heeft? 

Jos is doodsbang in het vliegtuig: 'Hoe kom ik zo snel mogelijk van mijn vliegangst af?'
Lees ook

Jos is doodsbang in het vliegtuig: 'Hoe kom ik zo snel mogelijk van mijn vliegangst af?'

"Een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd, is een verdikte en brokkelige nagel, meestal veroorzaakt door een schimmelinfectie. De medische term is 'onychomycose'. Ondanks de naam heeft het niets met kalk te maken, de term komt voort uit de witte, kalkachtige verkleuring die kan optreden", legt dermatoloog Marjolein Leenarts uit. "Iedereen kan een kalknagel krijgen. Schimmels zijn namelijk overal om ons heen, en ze kunnen je nagels binnendringen als de natuurlijke bescherming van je huid verzwakt is."

Persoonlijke gevoeligheid 

Schimmels houden van vochtige ruimtes en vochtige plekken. Helaas heeft de ene persoon meer kans op het ontwikkelen van een kalknagel dan een ander, weet Leenarts. "De een kan eindeloos met zijn blote voeten in open ruimtes rondlopen en een ander hoeft maar met één ontblote teen in een zwembad of een openbare douche rond te lopen en heeft meteen last van schimmels. Dat heeft met persoonlijke gevoeligheid te maken. 

Als je eenmaal een kalknagel, of schimmel tussen de tenen hebt gehad, dan ben je er dus blijkbaar gevoelig voor. Dan is dus de kans groter dat je vaker een kalknagel of schimmel oploopt. Ook dat heeft met die persoonlijke gevoeligheid te maken."

Onze expert: Marjolein Leenarts is dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en runt Drs Leenarts, haar eigen huidverzorgingslijn, zonder parfum en onnodige toevoegingen.
Onze expert: Marjolein Leenarts is dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en runt Drs Leenarts, haar eigen huidverzorgingslijn, zonder parfum en onnodige toevoegingen.

Hoewel een kalknagel vaak wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, kunnen volgens de dermatoloog ook andere factoren – zoals psoriasis, ouderdom of een slechte doorbloeding – een rol spelen.      

Hoewel de geel of witgekleurde brokkelige teennagels nou niet bepaald voldoen aan ons schoonheidsideaal, benadrukt Leenarts dat kalknagels niet gevaarlijk zijn voor je gezondheid. "Het is eerder een cosmetisch probleem, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ze niet vervelend zijn. Bovendien zijn kalknagels besmettelijk. De schimmel die de infectie veroorzaakt, kan zich verspreiden via schilfers van de huid of nagel die bijvoorbeeld op de vloer van een zwembad of douche achterblijven. Als je met deze schilfers in contact komt, kun je besmet raken."

Weg met die schimmelnagels

Maar hoe komt Sofia van haar kalknagels af? Leenarts noemt een aantal mogelijkheden: "Door middel van antischimmelmedicatie in pilvorm die je via de huisarts krijgt. Deze behandeling is vaak het meest effectief. Ongeveer 63 procent van de mensen ziet verbetering na een kuur van drie tot zes maanden. Het kan wel zijn dat je last krijgt van mogelijke bijwerkingen."

Ook zou Sofia bij de drogist of apotheek een speciale nagellak met de stof miconazol kunnen kopen. "Heb hiermee geduld. We weten dat deze behandeling tot wel negen maanden kan duren en ook lang niet altijd effectief is. Bij ongeveer 17 procent werkt deze nagellak. Als Sofia last heeft van een verdikte nagel zou ze kunnen proberen om deze voorzichtig te vijlen met een puimsteen of dit door een pedicure te laten doen."

Droge voeten en verstandig nagelknippen

Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Hoe verminder je de kans op een kalknagel of schimmelinfectie? Leenarts: "Het is altijd goed om slippers in zwembaden, sporthallen en in de sauna te dragen, oftewel op vochtige plekken waar andere mensen vaak op blote voeten lopen. Ook is het belangrijk om je voeten goed droog te houden. Dus na het douchen of badderen goed afdrogen want schimmels houden van vochtige plekjes. En verder is het goed om schone sokken te dragen en goed ventilerende schoenen. Draag bij voorkeur luchtig schoeisel zodat je de kans op overmatig zweten zo klein mogelijk houdt."

Wees bovendien een beetje lief voor je huid, zegt de dermatoloog. "Dat betekent: niet te veel zeep en niet te lang badderen want dat verstoort de huidbarrière waardoor de huid te droog wordt. Zorg dat de huid van je voeten helemaal droog wordt en helemaal gezond is zodat je de minste kans hebt op schimmels. En ten slotte: pas op met nagelknippen: als je nagels beschadigd zijn, bijvoorbeeld door verkeerd knippen, hebben schimmels makkelijker toegang. Knip je nagels recht en niet te kort om dit te voorkomen."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog, dermatoloog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidMenselijk lichaamUiterlijke verzorging