Lars (5), Moos (3) en vele andere kinderen flink ziek na bezoek speelveldje: 'Het begon met overgeven'

Zeker 23 kinderen werden ziek na een bezoek aan speeltuin Opa's Veldje in Voorburg. Onder hen zijn Lars (5) en Moos (3): na het spelen met water en modder kregen ze buikpijn en moesten ze overgeven. Volgens infectioloog Adam Anas van het Erasmus MC zijn dit soort gezondheidsrisico's bij warm weer helaas geen uitzondering.
Dolf, de vader van Lars en Moos, dacht er niet veel bij na toen zijn kinderen woensdagnacht opeens ziek werden. "Het begon met overgeven, daarna kwamen de diarree en buikkrampen. Beide kinderen werden vlak na elkaar ziek", vertelt hij aan RTL Nieuws.
Zieke kinderen
Toen hij Lars vrijdag toch even naar school bracht voor het afsluitingsfeest op school voor de zomervakantie, viel het hem op dat er weinig kinderen waren. "Ik was net thuis toen school al belde of ik hem weer kon ophalen. De dagen daarna stroomden de berichten binnen via de klassenapp, buurtapp en sportvereniging. Al snel werd de link met de speeltuin gelegd."
Gisteren werd bekend dat zeker 23 kinderen ziek zijn geworden nadat ze bij Opa's Veldje hadden gespeeld. Ook kinderen van een scoutinggroep zouden ziek zijn geworden. Volgens Dolf ligt het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk hoger: "Alleen ik ken er al 23."
Hij meldde het voorval bij de gemeente en schakelde zelfs de wethouder in. "Uit voorzorg om andere kinderen en ouders te waarschuwen, heb ik een A4'tje opgehangen met de tekst: let op! Veel kinderen ziek na gebruik pomp/water. Melding gemeente is gedaan."
Uit voorzorg gesloten
De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft de speeltuin uit voorzorg gesloten en laat weten een onderzoek te zijn gestart. Er zijn monsters afgenomen van het grondwater. "De GGD doet onderzoek naar het water in de waterspeelplek en op andere plekken in de speeltuin. Er wordt onder andere gekeken naar diverse meetpunten en diverse micro-organismen." Binnen enkele dagen worden de eerste onderzoeksresultaten verwacht.
Het is daarom speculeren wat de bron van de infectie is geweest. Dolf vermoedt dat het een combinatie is van de warmte en vervuild grondwater.
Volgens infectioloog Adam Anas van het Erasmus MC is dat goed mogelijk. "Warm weer zorgt voor omstandigheden waarin micro-organismen goed kunnen groeien en blijven bestaan. In combinatie met factoren als de watertemperatuur en de drukte op de speelplek, kan dat het risico op besmetting flink vergroten. Het is voldoende als er één kind met een buikvirus of vieze luier in het water speelt, om anderen te besmetten", legt hij uit.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn veel mensen zich er niet van bewust dat waterspeelplaatsen geen officiële zwemlocaties zijn. "Daardoor gelden er geen regels voor de waterkwaliteit en is er geen verplichte controle", zegt een woordvoerder.
Risico's
Kinderen spelen op locaties met speciaal aangelegd speelwater, zoals modderpoelen, ondiepe vijvertjes of fonteinen. "Die zijn vaak opgezet door gemeenten, maar soms ook door bewoners of organisaties. Het is leuk en goed voor de ontwikkeling van kinderen, maar er zijn ook risico's. In vervuild water kunnen bacteriën en virussen zitten die buikklachten, huiduitslag of verkoudheid veroorzaken. Meestal zijn die klachten mild, maar soms kunnen kinderen er flink ziek van worden."
GGD'en, waterschappen en gemeenten maken zich zorgen over dit soort situaties. Ze willen duidelijke richtlijnen en hulpmiddelen om de veiligheid van het speelwater te kunnen bewaken. Het RIVM heeft daarom een checklist ontwikkeld die gemeenten kan helpen. De gemeente Leidschendam-Voorburg laat weten dat Opa's Veldje regelmatig werd schoongemaakt.
Er zijn verschillende ziekteverwekkers die via speelwater kunnen worden overgedragen, zegt infectioloog Anas. "Een bekende is Cryptosporidium, een parasiet die regelmatig uitbraken veroorzaakt. Hij is berucht onder mensen met een verminderde weerstand. Wat deze parasiet gevaarlijk maakt, is dat hij goed tegen chloor bestand is."
'Veel contact met water'
Anas sluit dan ook niet uit dat deze parasiet een rol gespeeld kan hebben. "In zwembaden wordt het water continu gecontroleerd en wordt het chloorgehalte afgestemd op het aantal bezoekers. Dat is in waterspeelplaatsen dus niet het geval."
Hoewel het bij waterspeelplaatsen niet de bedoeling is dat kinderen echt gaan zwemmen, is er vaak toch veel contact met het water. "Dat vergroot het risico op besmetting. Dat risico is relatief klein, maar zeker niet nul," benadrukt Anas.

Er zijn ook andere ziekteverwekkers die via speelwater kunnen worden overgedragen, zoals E. coli (ook wel bekend als de 'poepbacterie'), Campylobacter en Giardia lamblia. Deze micro-organismen veroorzaken maag- en darmklachten zoals diarree, buikkrampen en misselijkheid.
Een uitbraak
Volgens Anas zijn jonge kinderen extra kwetsbaar. "Als meerdere kinderen tegelijk in besmet water spelen, is de kans op verspreiding groot. Kinderen zijn minder weerbaar tegen bepaalde bacteriën. Bij jonge kinderen is de afweer nog in ontwikkeling, en doordat ze vaker hun handen in de mond stoppen of luiers dragen, is de kans op besmetting groter."
Dolf hoopt dat zijn kinderen snel herstellen, zodat ze straks fris en fruitig mee kunnen op vakantie.
Ander 'speeltuinennieuws' van vandaag: volgens de Brandwondenstichting zijn veel ouders zich er niet van bewust hoe heet speeltoestellen kunnen worden in de zomer. Steeds meer speeltuinen komen in actie, dat zie je in onderstaande video: