De opvoedkwestie

Agnes wijst haar twee kinderen continu terecht: 'Vind ik heel erg van mezelf'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Agnes wijst haar twee kinderen continu terecht: 'Vind ik heel erg van mezelf'
RTL

Agnes baalt ervan dat ze vaak ongeduldig is met haar kinderen en dan op ze gaat vitten. Hoe stopt ze dit?

Ook al wil ze het niet, toch gebeurt het steeds, zegt Agnes. "Ik merk dat ik vaak op mijn kinderen van vier en zes loop te vitten. Ik erger me eraan als ze heel langzaam hun jas of schoenen aantrekken, of als ze in de weg lopen of onhandig zijn. Dat vind ik heel erg van mezelf, want dit katten helpt natuurlijk niets, de sfeer wordt er alleen maar slechter van. Waarom doe ik dit dan toch en hoe stop ik dit?"

Jonna vreest dat haar oudste zoon z'n vakantievriendje boven z'n broertje verkiest
Lees ook

Jonna vreest dat haar oudste zoon z'n vakantievriendje boven z'n broertje verkiest

Dat Agnes zich bewust is van haar gedrag, is al een grote winst, zegt kindercoach Sophia van Splunteren: "Bewustwording is stap één om iets te veranderen. Ouders die erg kritisch zijn op hun kinderen om kleine dingen – dat ze sneller moeten lopen, rechtop moeten zitten of hun handen uit de zakken moeten halen – willen graag hun kinderen helpen en hen dingen leren. Het is dus helpend bedoeld, maar heeft vaak een averechts effect."

Oud pijnpunt

"Meestal nemen ouders dit over uit hun eigen opvoeding, waarbij hun ouders ook erg kritisch waren. Maar kinderen krijgen hierdoor constant het gevoel dat ze het niet goed doen. En dit gevoel draag je mee in je volwassen leven. Dan voel je je bijvoorbeeld snel bekritiseerd door je partner of leidinggevende op het werk, omdat dit een oud pijnpunt is. 

Maar ondertussen doe je hetzelfde bij jouw kind. Het is een destructief patroon waarmee je je kind de boodschap geeft dat hij het toch nooit goed doet."

"Kinderen doen niet wat wij zeggen, ze doen wat wij doen."

Door zoveel te vitten, ontbreekt er iets belangrijks in de communicatie, zegt Van Splunteren. "Je geeft je kind dan niet het vertrouwen dat je gelooft dat hij dingen kan leren en goed kan doen. In plaats van te vitten en tig keer te herhalen dat je kind netjes moet eten of dankjewel moet zeggen, kun je beter het goede voorbeeld geven door vriendelijk dankjewel te zeggen als je kind het zout aangeeft. Kinderen doen niet wat wij zeggen, ze doen wat wij doen."

Vaker woorden inslikken 

"Wees je ervan bewust wanneer je als ouder te kritisch bent en probeer wat vaker je woorden in te slikken. Corrigeren is natuurlijk soms nodig, maar let op je eigen frequentie. Vraag jezelf af of je dit moet corrigeren, of dat het ook oké is als je kind het op zijn eigen manier doet. 

Laat het even gaan en kijk of het vanzelf goedkomt als je het vertrouwen aan je kind geeft. Zeg niets, maar doe het voor. Dan gaat het jouw kind waarschijnlijk ook uiteindelijk lukken."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingRuzie