De opvoedkwestie

Hoe waarschuwt Lisa haar dochter voor die ene verdachte man? 'Wil haar niet bang maken'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Hoe waarschuwt Lisa haar dochter voor die ene verdachte man? 'Wil haar niet bang maken'
RTL

Lisa schrok zich rot toen ze hoorde dat er een verdachte man in de buurt kinderen aanspreekt om met hem mee te gaan. Hoe bespreekt ze dit met haar achtjarige dochter?

Lisa weet niet zo goed hoe ze deze kwestie moet aanpakken. "Onlangs werd er in onze straatapp een melding gedaan van een verdachte man die kinderen bij het buurtspeeltuintje aanspreekt met de vraag of ze bij hem in de auto willen stappen. De schrik sloeg me om het hart. Ik wil mijn dochter hiervoor waarschuwen, maar hoe doe ik dat zonder haar de stuipen op het lijf te jagen? Ik wil wel dat ze nog onbezorgd durft te spelen."

Agnes wijst haar twee kinderen continu terecht: 'Vind ik heel erg van mezelf'
Lees ook

Agnes wijst haar twee kinderen continu terecht: 'Vind ik heel erg van mezelf'

De schrik van Lisa is begrijpelijk, zegt opvoedcoach Sophia van Splunteren: “Veel ouders hebben de neiging om dan vanuit angst of paniek te reageren. Het bespreken van de gevaren van onbekenden hoort niet per se bij een directe aanleiding of heftige gebeurtenis, bijvoorbeeld een kinderontvoering die in het nieuws is. Het is begrijpelijk dat dit een aanleiding is om dingen met je kind te bespreken - en dat is ook goed - maar het moet geen paniekvoetbal worden. Je wilt je kind niet met angst opvoeden, en dat gebeurt als we zelf als ouder heel erg worden getriggerd of bang zijn."

Toch is een onbekende man die in de buurt rijdt en kinderen aanspreekt wel serieus, zegt de opvoedcoach. "En dan moet je dit ook serieus bespreken. Heb je echt heel jonge kinderen, dan is het sowieso niet wenselijk om ze zonder toezicht buiten te laten spelen. Aan een peuter kan je dit gevaar moeilijk uitleggen. Vanaf een jaar of vijf kan dit wel."

"We hoeven niet te doen alsof iedereen aardig en lief is. Een luchtig rollenspel kan hierbij helpend zijn."

Hoe pak je dit dan aan zonder je kind nachtmerries te bezorgen? Van Splunteren: "Ga het gesprek aan op een neutrale manier. Kom niet met allemaal verboden: 'Praat niet met vreemden, je mag nooit met iemand meegaan'. Dan praat je vanuit paniek en dat kan overslaan op je kind, die dan bang kan worden voor andere mensen en amper nog met iemand durft te praten."

Realistische blik

"Je kunt beter uitleggen dat er goede mensen zijn, maar helaas ook mensen met slechte bedoelingen. We hoeven niet te doen alsof iedereen aardig en lief is, want dat is gewoon niet zo. Een luchtig rollenspel kan hierbij helpend zijn. Vraag je kind wat hij zou doen als iemand hem aanspreekt en zegt dat hij kittens in de auto heeft en speel dit na. Hiermee kun je situaties oefenen zonder het dreigend te maken. Zo geef je je kind een realistische blik, maar voert angst niet de boventoon en maak je het niet te groot."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieOpvoedingGezinKinderlokkers