Bij ons thuis

'Alles is duur duurder duurst, dus eens kijken wat 'n buitenlandse spaarrekening oplevert'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© iStock 'Alles is duur duurder duurst, dus eens kijken wat 'n buitenlandse spaarrekening oplevert'
RTL

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week is ze verrukt over de rente op haar buitenlandse spaarrekening. "Zo, dat schiet tenminste een beetje op."

Tijdens het kijken van onze favoriete serie van dit moment, Kaos, deed ik boodschappen via de app. Ik moest goed nadenken wat ik wilde bestellen, want alles was zo duur-duurder-duurst. Boodschappen deed ik met een scherp budget, waar ik van mezelf absoluut niet overheen mocht. 

Dat was best even puzzelen, want ik zat sneller aan mijn limiet dan ik hoopte. Met een zucht verwijderde ik de avocado's en gedroogde mango. Misschien was er volgende week weer ruimte voor.

'Waarom moest juist hij dood? Hij was de liefste van allemaal'
Lees ook

'Waarom moest juist hij dood? Hij was de liefste van allemaal'

Gelukkig konden Puk (12), Olle (10) en manlief de goedkope studentenmaaltijden die ik hen voorschotelde enorm waarderen. "Ik was vergeten hoe lekker dit was", was inmiddels een gevleugelde uitspraak rond een uurtje of 18. 

"Huizen. Vakantiehuizen. Benzine. Boodschappen. De kapper. Wat is het allemaal niet meer te lappen, hoe doen andere mensen dit?", vroeg ik hardop, terwijl ik goedkope aardbeienjam in mijn online mandje gooide. 

Tosti voor acht euro

Omdat manlief druk bezig was met Zeus (rol van Jeff Goldblum in de serie Kaos, red.) en slechts knikte bij wijze van antwoord, vroeg ik mijn vrienden op Instagram wat zij nog toe te voegen hadden aan dit rijtje. Tweedehandsauto’s, contributie voor de voetbalclub, schilders en aannemers, pretparken, vriendelijkheid, cafés, restaurants en de snackbar kwamen voorbij. "Tosti’s voor acht euro, hoe dan?!", reageerde collega Hanneke. Verdomd.

Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.© Bente Maria Hilkens Fotografie
Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.

Ik dacht aan een filmpje van Mark Rutte, die daarin had gezegd dat Nederland tot de rijkste landen van de wereld behoorde. Rijk, voor wie? Want ik had het idee dat veel Nederlanders inmiddels zelf die rijkdom niet meer konden betalen en voor van alles en nog wat genoodzaakt waren naar het buitenland te vertrekken.

Bulk naar buitenlandse bank

Niet alleen voor goedkopere spullen moest je in onze buurlanden zijn, ook voor een beetje rente. Het duurde even voor we in de juiste modus waren om over te stappen, want gedoe, en eng, en gaat dat wel goed? Bovendien zaten we al van kinds af aan bij dezelfde bank. 

Toch besloten we de gok te wagen, want de rentes over de grens waren bijzonder aantrekkelijk. We maakten online een account aan, bestudeerden de kleine lettertjes, lieten een restje op onze oude vertrouwde bank staan en verhuisden de bulk naar het buitenland. 

"Hoe zit dat eigenlijk met de rente op onze nieuwe rekening?", vroeg ik toen alle boodschappen waren besteld. Sinds het openen van de rekening had ik er niet meer aan gedacht. Manlief keek op en zette de serie stil. "Ja, daar ben ik ook wel benieuwd naar", zei hij. Hij opende de bankapp en liet mij zijn schermpje zien. 

Terug naar het kasteel

"Zo, dat schiet tenminste een beetje op", zei ik tevreden, terwijl ik mijn blik terugkeerde naar het bevroren beeld op ons televisiescherm, waar Zeus op dat moment door zijn wanstaltig chique Versailles-achtige kasteel wandelde. 

"Zet maar weer aan hoor", zei ik, en gooide toch nog snel even die avocado’s in mijn mandje.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Lees meer over
Bij ons thuisGezinGeldSparenBanken