Tamara's man is 22 jaar ouder: 'Hij wil stoppen met werken en reizen, ik wil investeren in mijn carrière'
Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Tamara (42) is getrouwd met de 22 jaar oudere Wim. Dat was lang geen probleem, maar nu hebben ze voor het eerst fysiek en sociaal een ander tempo. "Dit verschil is niet zomaar met een compromis te overbruggen."
"Als eerste in mijn vriendinnengroep trouwde ik, zestien jaar geleden. Met Wim, mijn tennisleraar. Een clichéverhaal volgens velen, klassieke porno volgens mijn broer, maar echte liefde voor mij. En nog. Niemand kan me laten lachen zoals Wim, en bij niemand voel ik me zo veilig.
Volgens mijn beste vriendin in die tijd vergooide ik mijn jeugd, maar ik voelde aan alles dat ik bij Wim wilde zijn. Als student leidde ik al snel een grote-mensen-leven. Terwijl studiegenoten op vrijdag in de kroeg hingen, deed ik met Wim de weekboodschappen. Op zaterdagochtend sliepen zij hun kater weg en stond ik met Wim te dubbelen op de tennisbaan en voegde ik me 's avonds bij de etentjes met zijn vrienden. Het had ook wel wat spannends, dat kijkje in die nieuwe wereld die eigenlijk nog niet voor mij was."
"Dat spannende is er nu wel af. Ons leeftijdsverschil was nooit een probleem, en eigenlijk alleen merkbaar in gesprekken over onze puberteit. Hoe ik Mariah Carey grijs heb gedraaid en hij zweert bij The Stones. Hoe ik op school leerde dat ik maar beter een e-mailadres aan kon maken en hij nog jaren het faxapparaat op zijn werkkamer gebruikte."
Steeds ambitieuzer
"Wim en ik wisten allebei wat we wilden: lekker leven. Dat betekent in ons geval bewust kinderloos blijven, veel tijd met vrienden doorbrengen en tripjes maken. Werken voor wat we nodig hebben, en niet voor dikke spaarrekeningen of de crèche."
Voor het eerst in onze relatie voelt ons leeftijdsverschil als een struikelblok"
"Al is daarin wel een kleine kentering opgetreden. Waar Wim bleef laveren tussen verschillende projecten, van tennislessen tot campers verhuren, werd ik steeds ambitieuzer. Ik heb een baan bij een bank die me past en waarin ik mooie stappen maak. Een promotie, veel leren en ik merk hoeveel energie ik krijg van de focus op mijn werk. Collega's met kinderen zie ik worstelen met de aandacht en verantwoordelijkheden die ze moeten verdelen, terwijl ik met gemak nog een opleiding naast mijn baan volg."
Andere levensfase
"Soms begint Wim te mopperen dat hij me zo weinig ziet. Hij wil over een jaar stoppen met werken, en plannen maken om samen te reizen, terwijl ik juist vol wil investeren in mijn carrière. Voor het eerst in onze relatie voelt ons leeftijdsverschil als een struikelblok, omdat we allebei in zo'n andere levensfase zitten.
Ik begrijp Wim, en hij mij ook en we gunnen elkaar alles en meer, maar ik weet ook dat dit verschil niet zomaar met een compromis te overbruggen is. Waar Wim mij probeert af te remmen, spoor ik hem juist aan om nog wat langer door te gaan en als ik eerlijk ben, zie ik dat we dat allebei meer voor onszelf doen dan voor de ander. Ik wil niet afdrijven, maar ook mezelf niet verliezen."
"Het mooie aan Wim is dat hij het meteen benoemt. 'We geven onze eigen wereld wat meer voorrang, de laatste tijd,' zei hij. Geen verwijt, wel een terechte observatie. Dat is fijn. En verbindend, omdat we allebei voelen dat er ruimte is. We hebben ieder onze eigen vriendenkring naast onze gezamenlijke vrienden en moeten steeds vaker ons best doen om samen te zijn. Maar als het lukt, dan is het nog net zo fijn als de eerste keer.
Iedere zaterdag lunchen we samen in de stad, dat moment is heilig. De rest van de week maken we afspraken of zien we elkaar thuis, en soms voelt dat laatste bijna als een verrassing. Maar die zaterdag, daar komt niemand aan. En het feit dat we allebei nog nooit geprobeerd hebben om de lunch te verschuiven stemt me positief. Fysiek en sociaal hebben Wim en ik inmiddels een ander tempo, maar gelukkig nog altijd de wil om elkaar bij te houden."
Gezocht: Liefdeslessen
Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.