Slotakkoord

Rutger vond de liefde eerst maar ingewikkeld: 'Had moeite om mezelf te zijn'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Ilse Schuurmans Fotografie Rutger vond de liefde eerst maar ingewikkeld: 'Had moeite om mezelf te zijn'
RTL

De dood hoort bij het leven, al schuiven we 'm graag zo lang mogelijk voor ons uit. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Rutger (45) uit Voorschoten is schrijver en huisarts. Voor zijn slotakkoord heeft hij een opmerkelijke plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid? 

"You Get What You Give van New Radicals."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Een eendagsvlieg, dit nummer, maar het is me blijven volgen door de jaren heen. Het was een grote hit in de jaren negentig, ik zat net op de middelbare school en werd veel gepest door drie klasgenoten. Na twee jaar wisselde ik van school en hield het pesten op. De tekst en de videoclip van dit nummer sleepten me erdoorheen. 

Er zit iets rebels in, dat trappen tegen het leven en die boze buitenwereld wilde ik ook wel. 'Sta op voor jezelf' is de boodschap en die is nog altijd relevant. Het is met geven en nemen in het leven en het is de kunst om daarin een mooie balans te vinden."

Wat zegt het nummer over je leven? 

"Daarna was het leren overleven in een wereld zonder pesten. Ik was best wel achterdochtig geworden. Na een veilige jeugd in een klein dorpje wist ik me geen raad met mensen die het op mij hadden gemunt, ook al kenden ze me niet. Daardoor ging ik alles negatief invullen voor mezelf. Ik wantrouwde ieder nieuw gezicht en kampte met angsten en sombere periodes. In mijn tienerjaren hield ik me een beetje gedeisd. Op mijn nieuwe school werd ik gekoppeld aan een jongen met een grote mond, daar heb ik veel van geleerd."

Danielle krijgt al 140 weken lang kaartjes van haar Britse kunsthelden: 'Wie is nu fan van wie?'
Lees ook

Danielle krijgt al 140 weken lang kaartjes van haar Britse kunsthelden: 'Wie is nu fan van wie?'

"Pas tijdens mijn studie geneeskunde ben ik aan mezelf gaan werken en werd ik ook steeds meer mezelf. Behalve in de liefde, daarin kon ik nog best een sukkel zijn. Ik vond het in die tijd belangrijker om veel vrienden te krijgen; als ik een vriend had, was ik zo loyaal als de pest. In de liefde bleef het beperkt tot flings, want dat kon ik niet volhouden. Ik vond het moeilijk om mezelf te zijn. Op mijn studie en in de liefde werd ik de clown en het feestbeest. Met mij kon je lachen." 

Weer daten

"Vijf jaar geleden werd ik pas mezelf op dat vlak, en maakte ik ruimte voor mijn eigen behoeftes. In een eerdere relatie ging ik over al mijn grenzen en daar ben ik best van geschrokken. Daar had ik zelf ook een aandeel in natuurlijk. Ik ben zorgzaam, daarom ben ik ook arts geworden, maar dat zorgen voor een ander moet wel in balans zijn met het zorgen voor mezelf.

Na die vorige relatie ging ik weer daten, als veertigplusser nu, en het eerste wat ik tegenkwam was mezelf. Daar kwam die diep verborgen onzekerheid weer naar boven, voelde ik de pijn van worden geghost."

"Ik had een keer een date met influencer die per se wilde dat ik witte wijn dronk, want dat was beter voor de foto’s."

"In deze periode ben ik ook meteen met een psycholoog aan de slag gegaan. Ik heb om tools gevraagd in die onzekere periode en zij leerde me de RAIN-methode, die staat voor recognize, acceptance, investigate en nurture. Hiermee onderzoek je de waarheid van je eigen gedachten. Daar heb ik veel aan gehad."

Absurde dates

"Maar ik heb ook ongelofelijk gelachen om hoe absurd dates soms liepen. Zoals een date met een influencer die per se wilde dat ik witte wijn dronk, want dat was beter voor de foto’s. Terwijl ik een hekel heb aan witte wijn. Aan het eind van de date gaf ze me op de socials een 7,5, want er was ruimte voor verbetering. 

Toen ik dit verhaal later aan een vriendin van me vertelde, schaterde ze het uit en bedacht ik: hier zit een boek in. Volgende week verschijnt het: Eerste hulp bij echte liefde. Hierin beschrijf ik verschillende dates, van treurige tot hilarische. De laatste vrouw in het boek is nu mijn vriendin, met wie ik inmiddels samenwoon. In deze relatie durf ik voor het eerst echt mezelf te zijn."

Waar droom je van? 

"Ik heb er genoeg, maar ooit nog trouwen staat wel vooraan. En vader worden ook. Ik ben best een romanticus en dol op romcoms met een happy end. Daarnaast lijkt het me ook fantastisch als ik ooit een boek schrijf dat uiteindelijk een serie op tv of streamingdienst wordt. 

Ideeën genoeg en gelukkig is vijf uur slaap voor mij wel voldoende. De mooiste creatieve bommen krijg ik vaak tijdens de nachtdienst, of als ik ‘s ochtends heel vroeg wakker word en de wereld nog slaapt. Dan schrijf ik een paar uur en ben ik helemaal in mijn element."

Wat is je guilty pleasure?

"Dankzij mijn moeder ben ik een groot fan van Frank Boeijen, maar waar ik ook écht van geniet is Italodisco. Niemand wil met me mee naar zo’n jaren tachtig-feest met foute disco, maar als ik er toevallig eens zou komen, geniet ik volop. Dan laat ik al mijn ledematen bewegen op de dansvloer, ook al ziet het eruit alsof ik een toeval krijg. Geeft niks, gewoon genieten."

Wat is jouw Slotakkoord?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordDoodMuziekDatenLiefdePestenHuwelijkKinderwens