Bij ons thuis

'Hoe haal je als ouder een schooladvies uit die ingewikkelde doorstroomtoetsen?'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© ANP Foto'Hoe haal je als ouder een schooladvies uit die ingewikkelde doorstroomtoetsen?'
RTL

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week krijgt Olle de resultaten van zijn entreetoets binnen. "Is er iemand die snapt hoe die rare grafiekjes werken?"

"Moest je je portfoliomap niet mee naar school?", vroeg ik, toen ik Olles map onaangeroerd op de keukentafel zag liggen. "Ik heb 'm alweer terug", antwoordde hij, terwijl hij snel zijn koptelefoon opzette om verder te gamen.

Nieuwsgierig sloeg ik de map open. Olle had net de entreetoets van groep 7 gemaakt. Het was de eerste stap naar het middelbare schooladvies. "Waarom is je map zo’n zootje?", mopperde ik. "Ja, laten vallen", schreeuwde hij terug, terwijl hij verderging met dingen bouwen in Minecraft.

'Moet het fietspad verdwijnen? Zodat de rijken sneller hun villa's kunnen bereiken zeker'
Lees ook

'Moet het fietspad verdwijnen? Zodat de rijken sneller hun villa's kunnen bereiken zeker'

Nadat ik de boel weer had geordend, keek ik naar de verse vellen in zijn map. Grafieken en rondjes met mysterieuze termen als 1F en 1S en percentages. De lijnen gingen omhoog en de cirkels werden gevuld, dat leek me goed nieuws, maar verder had ik geen idee.

Het schooladvies?

Het testsysteem, leerde ik na een rondje googelen, baseerde zich niet op gewone cijfers of vergelijkingen van het landelijk gemiddelde, maar gaf iets aan over de ontwikkeling van het kind. Het ging niet om hoe goed een kind scoorde, maar om waar zijn of haar talenten lagen. Leuk en aardig, dacht ik, maar hoe haal je daar dan een schooladvies uit?

Ik zeurde erover tegen een vader van een andere school, die verzuchtte dat zijn school meerdere systemen gebruikte, elk met een eigen manier van toetsen en weergave. Bij de ene toets bleek het cijfer 1 een topscore, bij de andere juist het cijfer 4. 

Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.© Bente Maria Hilkens Fotografie
Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.

Tot overmaat van ramp stonden de resultaten ook nog eens op verschillende sites, waar je, aldus de gefrustreerde vader, 'op verschillende plekken moest inloggen en op 'geheime' plekken moet doorklikken'.

Zes verschillende doorstroomtoetsen

Het kon dus nog vele malen ingewikkelder. De website van de overheid leerde me dat er tegenwoordig zes (!) verschillende doorstroomtoetsen bestaan. En scholen gebruikten die blijkbaar dus ook nog eens door elkaar. Handig? Of alleen maar een recept voor meer onduidelijkheid en ongelijkheid?

Toen ik de doorstroomtoets maakte, op een basisschool in een armoedige volkswijk, was er op de meeste scholen gewoon de Cito-toets. Ook daarmee ging overigens nog van alles mis, want hoewel ik op de Cito briljant had gescoord, de school weigerde om mij vwo-advies te geven. "Want daar deed de school uit principe niet aan, aan vwo-adviezen."

Gelukkig zit Olle op een betere school dan ik had gezeten, met scherpere en veel meer betrokken, fantastische docenten. Wat Olle voor advies zou krijgen, dat wachtte ik maar af, zonder me verder nog te verdiepen in de informatie voor mijn neus. 

Fulltime gamer

Ik vertrouw er volledig op dat zijn juffen het wél snappen én dat ze mijn zoon inmiddels een beetje kennen. Mocht het advies alsnog tegenvallen en er geen hoop zijn voor mijn zoon, dan kan hij later altijd nog fulltime gamer worden, besloot ik terwijl ik de map dichtklapte. Want als Olle ergens een talent voor heeft, dan is dat het wel. Dat kan ik ook wel zien zonder dubieus grafiekje. 

Klik hier voor meer Lifestyle.

Lees meer over
Bij ons thuisGezinSchoolkindCito-toetsDoorstroomtoetsMiddelbare schoolGames