Jannes werd verliefd op zijn beste vriendin van vroeger: 'We kunnen er nu om gieren'

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Hoewel Jannes (48) zes jaar geleden stapelverliefd werd toen hij zijn beste vriendin van de middelbare school terugvond, ziet hij nu in dat het nooit romantische liefde was. "Kennelijk waren we verblind door onze levensfase, gecombineerd met het nodige jeugdsentiment."
"Gabbers waren we, in muziek en in vriendschap. Als pubers struinden we dansfeestjes af in Rotterdam, brachten hele weekenden door in elkaars gezelschap, tot ergernis van onze ouders. Ik ging studeren, zij ging reizen en langzaam maar zeker werd het stil op de lijn. No hard feelings, het liep gewoon zo."
"Ik dacht nog vaak aan Merel, dat wel. Gewoon, hoe het met haar zou zijn. Zes jaar geleden kon ik het haar zelf vragen, want op het feest van een paar vrienden van vroeger stond ze ineens aan de bar. We hebben de hele avond gekletst en gelachen. Het was meteen zo vertrouwd als vroeger, maar dan met oudere koppen. De volgende dag nodigde ik haar uit voor een borrel, waar we uren lang biertjes dronken en herinneringen ophaalden."
Snel samenwonen
"We werden verliefd, en woonden binnen een mum van tijd samen. Onze vrienden konden hun ogen niet geloven, want allebei zagen we nog wel mensen die we van vroeger kenden.
Er was een bepaalde vertrouwdheid, een diepgeworteld gevoel van houden van, ik denk achteraf dat we daarom zo snel gingen."
"We misten ons en wisten allebei dat die 'ons' de versie van de vroege jaren negentig was."
"Te snel, zo bleek, want na drie jaar liepen we vast in de liefde. Terend op het verleden vonden we geen toekomst samen. Ik wil wel reizen, en vooral niet stressen. Werken hoort erbij natuurlijk, maar ik hoef niet rijk te worden. Merel blijkt veel meer statusbewust dan ik. Aan de andere kant geeft Merel graag feestjes voor vrienden, terwijl ik het liefst alleen thuis ben.
En dat is oké, maar al die verschillen tussen ons zorgen voor steeds meer frictie. In een liefdesrelatie ga je toch proberen die ander te veranderen, om het samen weer goed te hebben. Op een gegeven moment sliepen we vaker apart dan alleen, en waren we vooral aan het werk met elkaar, en onze relatie. Meer dan dat we genoten."
Weer beste vrienden
"Uiteindelijk was het Merel die zei: 'Ik mis ons' en op dat moment voelden we allebei dat die 'ons' de versie van de vroege jaren negentig was. Toen we nog gewoon beste vrienden waren en geen geliefden. We wisten: dit zijn wij niet. Het mooie was, hoe verdrietig de situatie ook was, dat we allebei voelden dat we elkaar niet zouden loslaten. Alleen de vorm werd anders."
"We wonen sinds een jaar weer apart en zijn weer terug waar we ooit begonnen: beste vrienden. De druk is weg, de ruzies ook. We kunnen lachen, huilen, alles delen. Ook nu we allebei weer aan het daten zijn.
Ik was wel even bang dat het pijnlijk zou zijn, of ongemakkelijk, maar het valt me alles mee. Gelukkig maakt mijn nieuwe vriendin er ook geen probleem van dat Merel en ik nog geregeld afspreken."
Niet elkaars type
"We kunnen er nu wel om gieren dat we dachten dat het romantische liefde was tussen ons. Kennelijk waren we verblind door onze levensfase, gecombineerd met het nodige jeugdsentiment.
Alsof verliefd worden de meest logische route was. Terwijl we helemaal niet elkaars type zijn. Als vrienden zijn we nu nog hechter, en ik weet zeker dat Merel nu altijd in mijn leven blijft. Samen is het leuker, en zolang we geen stelletje meer hoeven te spelen is het helemaal perfect."
Klik hier voor meer Lifestyle
Gezocht: Liefdeslessen
Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.