De (on)zin van?

Een fles voor de ouders, een fles voor de kinderen: is aparte zonnebrandcrème écht nodig?

Door Marianne Lucieer··Aangepast:
© iStockEen fles voor de ouders, een fles voor de kinderen: is aparte zonnebrandcrème écht nodig?
RTL

We willen onze kinderen natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen de zon. Het aanbod van kinderzonnebrandcrème - factor 50, met leuke plaatjes op de verpakking - is dan ook reuze. Maar is het echt nodig? Kunnen kinderen niet af met een 'gewone' factor 50? We vragen het kinderdermatoloog aan het Erasmus MC Elodie Mendels.

"In principe kan elke zonnebrandcrème op een kind worden gesmeerd", zegt Mendels op de vraag of voor kinderen speciale kinderzonnebrandcrème nodig is. "Maar het ligt aan het merk. Het is belangrijk om een crème te gebruiken met SPF 30 of 50 – ik adviseer 50 – die beschermt tegen UVA en UVB."

Huidirritatie 

Waarom bestaat er dan zonnebrandcrème speciaal voor kinderen? "In sommige merken voor volwassenen zit parfum of een ander ingrediënt dat de huid kan irriteren, zoals alcohol, een antirimpelformule of glitters. Dat is niet goed voor de kinderhuid. Sterker nog, ook op latere leeftijd zijn deze ingrediënten in de meeste gevallen onnodig."

"Dergelijke ingrediënten kunnen bijvoorbeeld een contactallergie veroorzaken, en er is geen enkele reden om ze te gebruiken. Zeker bij kinderen niet. Kleine kinderen merken het niet eens op als er bijvoorbeeld een geurtje aan zit." Het enige andere verschil tussen kinderzonnebrandcrème en 'gewone' zonnebrandcrème is volgens Mendels dat op flessen kinderzonnebrandcrème leuke plaatjes staan.

Dit moet je weten (en niet vergeten) als je zonnebrandcrème koopt én smeert
Lees ook

Dit moet je weten (en niet vergeten) als je zonnebrandcrème koopt én smeert

Op de vraag welke merken goed zijn, wil Mendels geen antwoord geven. "Vrijwel alle merken die je in Nederlandse winkels kunt kopen, zijn goed. Het maakt echt niet zoveel uit of je een huismerk gebruikt of het duurste merk dat er is – kies dus vooral een product dat jij lekker vindt smeren. Ik zou wel echte crème of lotion gebruiken, niet zo'n deodorantachtige spray. Die kun je inademen en daarnaast waait de helft van het product weg voordat je het goed hebt opgespoten."

Huidkanker

"Daarnaast is het goed om op te letten dat er naast parfum en andere irriterende stoffen geen oxybenzone in zit, dat mogelijk hormoonverstorend zou kunnen werken en slecht is voor het milieu. In de meeste producten zit het niet meer, maar in sommige merken nog wel, zeker in merken die je online kunt kopen."

Maar nog belangrijker dan welke zonnebrandcrème je gebruikt, is dát je zonnebrandcrème gebruikt als jij of je kind naar buiten gaat, zegt Mendels. Dat geldt zowel voor mensen met een lichte huid als voor mensen met een donkere huid. "Mensen met een lichte huid verbranden sneller en moeten vaker, en veelal met een hogere SPF, smeren. Een donkere huid verbrandt minder snel. Maar die kan nog steeds schade oplopen. Zonbescherming is dus voor iedereen belangrijk."

"Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland, en het aantal gevallen groeit. Voor het grootste deel komt dat door langdurige blootstelling aan de zon en het aantal keer dat de huid verbrand is geweest door de zon. En een ander argument om te smeren dat gek genoeg vaak beter werkt: je krijgt op latere leeftijd minder pigmentvlekken, rimpels en zonschadeplekken op je huid."

"Bruin worden is een beschermingsreactie van je huid op de zon, dus dat is al zonschade."

Er zijn ook mensen die zeggen dat zonnebrandcrème juist schadelijk is, maar met die bewering maakt Mendels meteen korte metten. "Niets van die claims is wetenschappelijk bewezen. Wat wel wetenschappelijk is bewezen, is dat zonnebrandcrèmes veilig zijn en onze huid beschermen tegen huidkanker, zonverbranding en huidveroudering. Als je ze zou opdrinken, dan zouden ze niet goed voor je zijn. Maar dat doe je niet: je smeert het op je huid."

Ook de bewering dat je kinderen beter rustig kunt laten wennen aan de zon, is volgens Mendels geen argument om niet te smeren. "Je kunt dan alsnog verbranden en bent niet immuun voor de schadelijke effecten van UV-straling. En dat ze dan minder bruin worden? Bruin worden is een beschermingsreactie van je huid op de zon, dus dat is al zonschade."

'Kleren en weren' is het belangrijkste advies om zowel huidkanker als andere huidproblemen te voorkomen, zegt de kinderdermatoloog. "Dus zorg voor goede kleren als het warm is: UV-werende kleding, zeker in een zonnig gebied. En ga tussen 12.00 uur en 15.00 uur niet vol in de zon staan of zitten, maar zoek een plekje in de schaduw. Alles wat verder aan de zon blootgesteld is, kun je insmeren. Voordat je weggaat van huis, en dan elke twee uur. Vergeet daarbij niet het puntje van je neus, de randjes van je oren en het randje van je (UV-)kleding."

Eén grote fles zonnebrand

Terugkomend op de vraag of je speciale zonnebrandcrème moet kopen voor kinderen, is het antwoord van Mendels dus nee, als je maar oplet wat in de zonnebrandcrème zit die je gebruikt. En: als je maar smeert. "Ik zou gewoon één grote fles kopen die je voor de hele familie kunt gebruiken – en als je toch een beter gevoel hebt bij kinderzonnebrandcrème, dan kun je die ook voor jezelf gebruiken."

Klik hier voor meer Lifestyle

Lees meer over
HuidkankerZonnebrandZomerKindUiterlijke verzorging

Laatste video's van RTL Nieuws

Groep 8 bedenkt zelf eindmusical met AI: 'Meester is een beetje gek'
RTL Nieuws

Groep 8 bedenkt zelf eindmusical met AI: 'Meester is een beetje gek'