De opvoedkwestie

De zoontjes van Eline kunnen niet delen: 'Ze willen altijd met exact hetzelfde spelen'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock De zoontjes van Eline kunnen niet delen: 'Ze willen altijd met exact hetzelfde spelen'
RTL

Hoewel de zoons van Eline meer dan genoeg speelgoed hebben, willen ze toevallig altijd precies met hetzelfde ding spelen. Het gevolg: ruzie. Hoe doorbreken ze dit?

Tot Elines ergernis is het een patroon dat zich blijft herhalen: "Mijn zoons van drie en vijf jaar hebben meer dan genoeg speelgoed. Toch willen ze altijd op hetzelfde moment met hetzelfde ding spelen. Resultaat: dikke ruzie onderling over een autootje of puzzel. Ik snap dit niet, en het gebeurt steeds opnieuw. Waarom willen ze steeds wat de ander heeft en hoe doorbreken we dit?"

Thirza voelt zich schuldig dat ze niet altijd van het moederschap geniet: 'Vind het vaak zwaar'
Lees ook

Thirza voelt zich schuldig dat ze niet altijd van het moederschap geniet: 'Vind het vaak zwaar'

De impulsen zijn op deze leeftijd nog sterker dan de zelfcontrole, legt orthopedagoog Loes Waanders uit. "Kinderen handelen vaak vanuit eigen behoefte: ze willen die vrachtwagen graag en staan er op dat moment niet bij stil dat een ander al bezig is met die vrachtwagen en het voor hem niet leuk is. Dit is heel normaal, hier hoef je je geen zorgen om te maken als ouder."

Ongefilterd gedrag

"Jonge kinderen zijn daarnaast erg impulsief en willen behoeftes graag snel bevredigd hebben: ze zien iets en willen het meteen hebben. Daarnaast is met name een driejarige nog onvoldoende in staat om andere strategieën toe te passen om dit op te lossen, zoals overleggen en wachten. Thuis is een veilige omgeving en daardoor laten kinderen daar ook vaker ongefilterd gedrag zien."

"Geef complimenten op de momenten dat het wél goed gaat en focus op jezelf: hoe kun jij er met meer rust op reageren?"

De valkuil van veel ouders is dat ze gelijk in de oplosmodus schieten, zegt Waanders: "Maar daarmee hou je het in stand. Beter is het om je kinderen stap voor stap die vaardigheden zelf bij te brengen. Dat begint met het erkennen van de behoefte: 'Je wilt zo graag met die vrachtwagen spelen, hè?' 

Bied hierbij begeleiding, vooral een driejarige heeft dit nodig: 'Als je broer er nu mee speelt, kun jij er dan ook tegelijk mee spelen?' Focus dus vooral op vaardigheden aanleren: 'Als hij het loslaat, kun jij ermee spelen.' Maak visueel wanneer het wél kan en laat zien dat een vraag stellen – 'wanneer mag ik ermee spelen?' - beter is dan iets afpakken. 

Stressverlaging

Geef complimenten op de momenten dat het wél goed gaat en focus op jezelf: hoe kun jij er met meer rust op reageren? Welke gedachte komt als eerste in je op, bijvoorbeeld: daar gáán we weer, en vervang die door: dit moment is uitdagend maar dit gaat voorbij. Of: Ze doen het niet express, ze moeten dit nog leren. Je zult zien dat dit direct zorgt voor stressverlaging bij jezelf."

Klik hier voor meer Lifestyle

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingRuzieSpeelgoed

Laatste video's van RTL Nieuws

01:25
Alcoholverbod? Deze Nijmegenaren 'hebben gewoon zelf blikjes ingeslagen'
Vierdaagse

Alcoholverbod? Deze Nijmegenaren 'hebben gewoon zelf blikjes ingeslagen'

  1. 00:39
    Resten privévliegtuigje dag na crash te zien op helikopterbeelden
    Londen Southend

    Resten privévliegtuigje dag na crash te zien op helikopterbeelden