De opvoedkwestie

Fenna's dochtertje (6) praat overal doorheen: 'Ze stopt pas als ik boos word'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Fenna's dochtertje (6) praat overal doorheen: 'Ze stopt pas als ik boos word'
RTL

Fenna’s zesjarige dochter is een vrolijke babbelaar, maar tot Fenna's ergernis praat ze overal doorheen. Hoe stopt ze dit?

Vooral op momenten dat het echt niet uitkomt heeft Fenna hier last van, zegt ze. "Mijn dochter is een ongelooflijke kletsmajoor en heeft altijd een verhaaltje klaar. Heel gezellig, maar wat me stoort is dat ze overal doorheen praat. Ook als ik iemand aan de telefoon heb of als ik iets belangrijks bespreek met mijn man. Ik heb dit al vaker uitgelegd, maar ze blijft het doen tot ik boos word en schreeuw dat ze stil moet zijn. Hoe lossen we dit op?"

De zoontjes van Eline kunnen niet delen: 'Ze willen altijd met exact hetzelfde spelen'
Lees ook

De zoontjes van Eline kunnen niet delen: 'Ze willen altijd met exact hetzelfde spelen'

Waarschijnlijk wil Fenna’s dochter het meteen delen als ze ergens aan denkt, zegt orthopedagoog Loes Waanders. "Dat heeft dus met impulsbeheersing te maken. En in sommige situaties kan het ook een manier zijn om te checken: ben jij er nog wel voor mij als je in gesprek bent met iemand anders? Karakter kan ook een rol spelen. Enthousiaste, temperamentvolle kinderen hebben meer moeite om stil te zijn. 

Dit kan zeker vermoeiend zijn voor ouders, omdat je continu aan het switchen bent tussen waar je op dat moment mee bezig bent  - een gesprek voeren of bellen - en jouw kind begrenzen. Dat kost veel energie en leidt daardoor snel tot een kort lontje."

"Leer haar dat ze een hand op je arm of been legt in plaats van jou te roepen."

De oplossing ligt in het aanleren van effectieve manieren om het gedrag te remmen, zegt Waanders. "Probeer tot een vaste afspraak te komen, bijvoorbeeld dat je kind steeds een hand op je arm of been legt in plaats van jou te roepen. En geef haar een 'check' mee: 'Als ik zichtbaar in gesprek ben met iemand, dan leg jij je hand op mijn been of arm. Ik voel dan dat jij wat wilt vragen en als het gesprek afgelopen is, kom ik bij je.'"

Ombuigen naar neutrale gedachtes

"Als ze veel behoefte heeft aan bevestiging kun je afspreken dat jij jouw hand op die van haar legt als teken dat je haar hebt gehoord. Kijk ook naar wat het bij jou oproept en wat jou triggert. Welke mogelijk negatieve gedachtes komen er in je op en probeer die naar meer helpende, neutrale gedachtes om te buigen. Dat zorgt ook bij jou direct voor meer rust en geduld."

Klik hier voor meer Lifestyle

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingKind

Laatste video's van RTL Nieuws

01:25
Alcoholverbod? Deze Nijmegenaren 'hebben gewoon zelf blikjes ingeslagen'
Vierdaagse

Alcoholverbod? Deze Nijmegenaren 'hebben gewoon zelf blikjes ingeslagen'

  1. 00:39
    Resten privévliegtuigje dag na crash te zien op helikopterbeelden
    Londen Southend

    Resten privévliegtuigje dag na crash te zien op helikopterbeelden