Lifestyle

Niet elke familieruzie is op te lossen: 'Een tijdje afstand kan goed zijn'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNiet elke familieruzie is op te lossen: 'Een tijdje afstand kan goed zijn'
RTL

Ruzie komt in de beste families voor. Het is een gezegde, maar het is ook echt waar. Wat nou als die ruzie zo erg wordt, dat het een familie splijt? Moet je altijd blijven proberen het op te lossen? "Soms kan dat gewoon niet meer."

"Iedereen kent wel mensen bij wie sprake is van ruzie in de familie. Het komt veel voor", zegt psycholoog Herman Wassink. Dat het ook in de familie Hazes gebeurt, is dus niet raar. André Hazes vertelde deze week dat hij door een ruzie al 2 jaar geen contact meer heeft met zijn zus Roxeanne Hazes en ook geen behoefte heeft om het bij te leggen. 

Reacties op Facebook

Op Facebook riep dat nieuws verschillende reacties op. Van mensen die het herkennen en begrijpen, tot mensen die vinden dat je altijd hoop moet blijven houden. 

Aanleiding soms niet eens duidelijk

Geld, de hond die een familielid heeft gebeten, maar ook seksueel misbruik; familieruzies kunnen overal over gaan. "En soms is de aanleiding niet eens duidelijk", zegt Wassink. "Maar waar het uiteindelijk vaak op neerkomt is bejegening. Hoe mensen met elkaar omgaan en met elkaar communiceren."

Zo kan een ruzie tussen een schoonmoeder en een schoondochter over een kleinkind behoorlijk uit de hand lopen. Over of een kind wel of geen snoep mag bijvoorbeeld. "Emoties lopen soms langzaam op als je er niks aan doet."

Meestal op te lossen

Externe hulp vragen is dan een goed idee volgens Wassink. Zelf heeft hij altijd wel een aantal trajecten tegelijk lopen. Het gaat dan om families waarbij het zover ontaard is, dat familieleden niet meer samen door één deur kunnen. En dat geeft gedoe tijdens verjaardagen en feestdagen bijvoorbeeld en veroorzaakt veel stress en verdriet. 

Volgens Wassink zijn de meeste ruzies op te lossen. "Vaak moet je eerst iets aan de emoties doen. Soms zelfs door middel van de therapie EMDR als er sprake is van een trauma. Kinderen kunnen in hun puberteit heel gemeen zijn tegen elkaar. Als je dat als ouders niet goed begeleidt, kan er een trauma ontstaan."

Zo werkt EMDR: 

Een trauma vergeten door met je ogen te bewegen. Dat is ongeveer wat psychologen met de therapie EMDR doen. In deze video leggen we het uit. 

Dieper dan ingeschat

Tot nu toe is het Wassink één keer niet gelukt bij twee gezinsleden. Het bleek dieper te zitten dan vooraf ingeschat, waardoor het niet lukte om met elkaar in gesprek te komen. "Dat kan gebeuren. En als je er zelf niet meer in gelooft, laat het dan maar zitten. Dan moet je het een plek geven en ermee leren omgaan."

'Familiepsycholoog' Dave Niks is het daarmee eens. "Je moet het soms laten gaan. Als je van alles hebt geprobeerd om ergens uit te komen en om dingen duidelijk te maken, soms zelfs met externen erbij, en het lukt echt niet, dan kan het te laat zijn om het op dat moment op te lossen."

Loslaten kan goed zijn

Maar moet je niet altijd blijven proberen om het op te lossen? Het blijft toch je familie. Niks vindt dat je er ook voor kunt kiezen om je eigen gang te gaan en het los te laten. "Vaak zie je na verloop van tijd dat de emoties er wat vanaf gaan. En door los te laten, kan het ook juist wat lucht geven aan de andere kant waardoor er op een gegeven moment wel weer contact komt."

Niks heeft dat bijvoorbeeld zien gebeuren bij een vader die zijn kinderen niet mocht zien. "Dan moet je je ook afvragen met welke bedoelingen je iets wilt. Als je wilt dat het goed gaat met je kinderen, kan het een troost zijn dat je door afstand te nemen iets goeds doet, ook al doet dat pijn." De vader om wie het ging kreeg jaren later toch weer contact met zijn zoon. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Goed ruziemaken is een hele kunst: zo doe je dat

Lees meer over
André Hazes jr.Roxeanne HazesFamilie