Anneke heeft geen last van lege-nest-syndroom: 'Ik vind het heerlijk'
Na deze zomer gaan veel jongeren op kamers en verlaten ze het ouderlijk huis. Dat kan bij hun ouders leiden tot het 'lege nest-syndroom', maar zeker niet iedereen heeft daar last van. "Het is een nieuwe fase in je leven, met veel mogelijkheden."
Als de kinderen het huis uit gaan zitten veel ouders in zak en as. Geen drukte meer, geen vuile was, geen geruzie over de tv. Ouders Vicky en Jeff Piper uit het Amerikaanse Ohio dachten daar anders over. Zij vierden dat ze het huis weer voor zichzelf hebben met een 'lege nest' fotoshoot (zie foto links).
'Moet er niet aan denken'
Hun verhaal maakte onder onze lezers op Facebook veel reacties los. Sommigen moeten er niet aan denken dat hun kinderen ooit uit huis zullen gaan, zoals Regina en Mirjam:
Maar voor anderen, zoals Monique kwam het moment dat de kinderen uit huis gingen als geroepen.
Geen gezeur en minder was
Ook Anneke uit Kortenhoef had er geen moeite mee toen haar drie kinderen hun vleugels uitsloegen. "Ik vind het heerlijk! We kunnen weer eten wat we willen, geen gezeur van dat lust ik niet en ik heb veel minder was", schreef ze op Facebook.
Als we haar bellen voor een interview vertelt ze over het moment dat haar jongste de deur uit ging, inmiddels zo'n zeven jaar geleden. "Ik had er geen moeite mee, ik had er naar uitgekeken. Niet dat ze lastig waren, maar het is gezond als kinderen op een bepaald moment op eigen benen gaan staan."
Vaker uit eten
Volgens Anneke zijn zij en haar man dichter bij elkaar gekomen toen de kinderen uit huis gingen. "We gaan weer vaker uit eten, doen meer dingen samen. Het gaat een stuk relaxter allemaal."
Ook de band met haar kinderen is nog beter geworden, vertelt ze. "Misschien omdat we niet meer iedere dag op elkaars lip zitten. Ik pas iedere vrijdag op mijn kleinkinderen, en dan komen alle kinderen vaak mee-eten. Dat is geen verplichting, maar wel heel gezellig."
Te weinig verbinding
Volgens de Vlaamse relatiecoach en socioloog Karen Van den Broeck (foto rechts) kan het uit huis gaan van de kinderen flinke druk leggen op de relatie van de ouders die achterblijven. Daar schreef ze een boek over: Het lege nest. "Als de kinderen weg zijn vragen mensen zich vaak af: mijn partner is zó veranderd, wil ik nog met hem of haar door? Als de zorg voor de kinderen wegvalt is er soms te weinig verbinding."
Volgens Van Den Broeck kan het dan twee kanten op. "Soms is het einde oefening, maar het kan ook een nieuw begin zijn. Waarom zijn jullie ooit op elkaar gevallen? Kun je die gevoelens terughalen nu de kinderen weg zijn? Het kan een hele positieve draai geven aan je relatie."
'Wat vind ik belangrijk?'
Van Den Broeck gebruikt de term 'syndroom' dan ook liever niet. "Het is juist een fase vol nieuwe mogelijkheden, echt een keerpunt in je leven. Wat wil ik nog doen met mijn leven? Wat vind ik belangrijk?" Om daar goed mee om te gaan adviseert ze om ook als de kinderen nog wél thuis wonen, niet alles om hen te laten draaien. "Zorg dat er meer in je leven is, dan alleen je kinderen. Maak tijd voor je partner, maar ook voor jezelf. Verwaarloos jezelf en je eigen dromen en plannen niet."
En tot slot pleit ze er voor om vooral hulp te zoeken als het niet lukt. "Het is heel mooi als je jezelf in deze periode zelf opnieuw kunt ontdekken."
Meer op rtlnieuws.nl: