Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochter wil niet in haar eigen bed slapen

·Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: mijn dochter wil niet in haar eigen bed slapen
RTL

Journaliste Anne Broekman kan de klok erop gelijk zetten: iedere nacht, vaak rond één uur, kruipt haar vijfjarige dochter in het ouderlijke bed. Hoe roept ze dit een halt toe?

Het begint met wat gebonk als ze uit haar eigen bed springt, dan hoor ik trippelende voetjes en vervolgens een plof als ze op ons bed springt en tussen mijn man en mij inkruipt. Iedere nacht slaapt onze kleuter vroeg of laat in ons bed. Zelf heb ik daar niet zo’n moeite mee. Vaak slaap ik er zo’n beetje doorheen en stiekem geniet ik ook wel van dat lieve, warme lijfje naast me in bed. Maar mijn man heeft wel last van gewoel en maaiende ledematen - Oef, weer een voet in zijn buik of elleboog in zijn gezicht! Dus: het wordt de hoogste tijd om onze dochter aan te leren dat ze écht de hele nacht in haar eigen bed blijft. Hoe doen we dat?

De opvoedkwestie: mijn dochter blijft zitten
Lees ook

De opvoedkwestie: mijn dochter blijft zitten

Het allerbelangrijkste is dat mijn man en ik beiden gemotiveerd moeten zijn om dit te veranderen, zegt orthopedagoog en oudercoach Loes Waanders: “Anders bespeurt jullie dochter toch een opening om in jullie bed te mogen blijven. Verder is het goed om je te realiseren dat gedrag veranderen bij kinderen tijd nodig heeft. Daarin moet je investeren. Wees consequent. Zodra beide opvoeders hetzelfde uitstralen, is dat voor een kind duidelijker. Dat heeft meer kans op succes.”
Het beste is om van te voren een plan de campagne te maken, tipt Waanders: “Bedenk hoe je je kind benadert en betrek haar hierbij, zodat ze zich niet overvallen voelt. Vertel haar dat jullie het voortaan anders gaan doen. Zo kun je haar op een liefdevolle manier voorbereiden op de verandering. Spreek duidelijk jullie verwachting uit. Zeg daarbij wat je graag wél wilt, dus dat ze de hele nacht in haar eigen bed blijft liggen, in plaats van wat je níet wilt. Zorg voor een vast bedritueel, met bijvoorbeeld een bad en boekje lezen. Kinderen houden van voorspelbaarheid, dat geeft veiligheid.”

Probeer een discussie midden in de nacht te vermijden

Ook is het volgens Waanders slim om onderling een ‘shift’ af te spreken: om de nacht een van de ouders die verantwoordelijk is voor het terugbrengen van je kind naar het eigen bed. “Dan ontstaat daar midden in de nacht geen onduidelijkheid over. Loop mee naar haar bedje, stop haar onder de dekens, spreek je verwachting uit en geef een kus. Daarna loop je weg. Probeer gesprekken en discussie midden in de nacht te vermijden. Kies wel een goed moment uit om deze nieuwe regel in te voeren, dus niet in spannende tijden rondom vakanties, feestjes of verjaardagen. En onthoud dat je wellicht weerstand gaat krijgen en dat het zo’n drie weken kan gaan duren voor ze echt in haar eigen bed blijft liggen.”

Lees meer over
De opvoedkwestieSlaapproblemenGezin