De opvoedkwestie: 'Mijn peuterdochter mist oma zo erg'
De tweejarige dochter van Minke gedraagt zich anders sinds ze niet meer naar haar oma kan. Hoe gaan ze daarmee om?
Ook gisteren weer wierp de 2,5-jarige Livia zich om een kleinigheid krijsend op de grond en was ze moeilijk te kalmeren. Minke denkt te weten waar dit aan ligt: "Voor de corona-maatregelen ging Livia iedere maandag naar haar opa en oma. Nu kan dat niet meer, we willen de gezondheid van mijn schoonouders niet onnodig in gevaar brengen. Maar Livia is erg aan hen gehecht en we merken dat ze nu niet lekker in d'r vel zit. Ze is dwars, slaapt slechter en roept vaak om haar oma. Hoe gaan we hiermee om? Ze is nog te klein om de situatie te snappen."
Het is nog maar de vraag of deze peuter haar grootouders echt mist, zegt Dave Niks van De Familiepsycholoog: "Peuters kunnen zeker al iemand missen, maar ze gaan ook weer snel door met de nieuwe situatie. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij een sterfgeval. Het ene moment kunnen ze hartverscheurend huilen, het andere moment zijn ze alweer vrolijk aan het spelen."
Verwend worden
De psycholoog vraagt zich af of dit wel over opa en oma gaat, of dat er wellicht iets anders aan de hand is: "Waar staat oma symbool voor? Misschien voor veiligheid, of lekker verwend worden. De situatie in het dagelijks leven is nu anders door corona. Het virus kan zorgen voor spanningen in huis, door bijvoorbeeld het thuiswerken of onzekere inkomsten. En de drie R’en van rust, reinheid en regelmaat lopen nu anders, terwijl kinderen die structuur juist zo hard nodig hebben."
Niet voor niets hameren deskundigen erop om in het ritme te blijven met je gezin, zegt Niks: "Dus op tijd opstaan, blijven bewegen, op vaste tijden eten en op een normaal tijdstip weer naar bed. Het is niet gek dat een kind slechter slaapt of anders reageert als alles ineens anders is."
Eigen gedrag
"Neem even afstand en kijk naar de situatie en je eigen gedrag. Misschien besef je dat jij als ouder ook een korter lontje hebt of moeite hebt met het vele thuiszijn en de ruimte delen. Mijn advies: zit niet bovenop je peuter, laat haar zichzelf zijn. En misschien begrijpt ze meer dan je zelf denkt.
Je kunt haar uitleggen wat ziek zijn is, en dat veel mensen dat nu zijn en dat het daarom beter is om oma en opa even minder te zien. Zorg ervoor dat het thuis veilig en vertrouwd voor haar voelt. En onthoud dat dit allemaal weer voorbij gaat.”
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.