Gezin

De opvoedkwestie: Zoon speelt veel alleen

·Aangepast:
© GettyImagesDe opvoedkwestie: Zoon speelt veel alleen
RTL

Het zit Debbie niet lekker dat haar zevenjarige zoon zich zo goed alleen kan vermaken. Hoort hij niet vaker met andere kinderen te spelen?

Andere ouders hoort Debbie vaak klagen over dat hun kinderen zich niet alleen kunnen vermaken. Bij haar is dat juist niet het geval: “Otis kan zichzelf uren thuis bezighouden met zijn speelgoed of de iPad. Het baart me juist zorgen dat hij weinig taalt naar andere kinderen. Zelden heeft hij een speelafspraakje, en als er andere kinderen uit de buurt buiten spelen dan maakt hij weinig contact, hij blijft bezig met zijn eigen spel. Toch gaat het goed op school, zegt zijn juf. Er zijn geen ruzies en de andere kinderen vinden hem aardig. Moet ik contact met anderen stimuleren? Hoe dan?”

‘Sommige kinderen zijn gewoon graag alleen, net als sommige volwassenen’

Het is maar de vraag of hier sprake is van een probleem, volgens Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. “Speelt hij alleen omdat hij bang is voor andere kinderen? Dan is dat een probleem. Maar vindt hij het gewoon heerlijk om alleen te spelen, dan is er niets aan de hand. Het is vooral de maatstaf van volwassenen dat het goed gaat met een kind als hij maar veel vriendjes heeft. Maar sommige kinderen zijn gewoon graag alleen, net als sommige volwassenen. Niet iedereen heeft behoefte aan drukte. En vergeet niet dat een schooldag al voor veel prikkels zorgt. In de huidige maatschappij hebben kinderen al veel contacten op school: ze werken in groepjes, blijven over, gaan soms nog naar de bso. De school ís een sociale aangelegenheid, dan is het niet gek als je kind daarna juist even rust wil.”

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) is bang voor de tandarts'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) is bang voor de tandarts'

‘Als ouder moet je soms het beeld van hoe een gelukkige jeugd er uit ‘hoort’ te zien loslaten’

Het karakter van een kind kun je niet veranderen, zegt Bobeldijk. “Ook al ben je zelf anders en heb jij wel meer behoefte aan sociale contacten, je kunt je kind dat niet opdringen. Als ouder moet je soms het beeld van hoe een gelukkige jeugd er uit ‘hoort’ te zien loslaten. Het is trouwens niet gek dat een kind van zeven nog graag alleen speelt. Kleuters spelen vaak naast elkaar in plaats van met elkaar, en soms duurt die fase nou eenmaal iets langer. Maak je je echt zorgen, dan zou je kunnen kijken naar een sport of andere hobby. Zo zijn er contacten maar hoef je geen speelafspraak te forceren.”

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
GezinDe opvoedkwestie