Lifestyle

Baby met drie ouders geboren om genetische afwijking te voorkomen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Baby met drie ouders geboren om genetische afwijking te voorkomen
RTL

Een medische doorbraak: een Amerikaans onderzoeksteam heeft een baby verwekt met het DNA van drie ouders. Ze deden dat om te voorkomen dat een genetische afwijking werd doorgegeven aan het kind.

Het jongetje is inmiddels 5 maanden oud en kerngezond, schrijft New Scientist. De baby heeft DNA van zijn vader en moeder, maar ook een deel van een donor. Dat is gedaan omdat de Jordanese moeder een genetische afwijking heeft.

Vier keer een miskraam

De moeder heeft het Syndroom van Leigh, een zeldzame neurologisch afwijking. Het stel probeert al 20 jaar om een gezin te stichten, maar de vrouw heeft vier miskramen gehad. Twee kinderen die wel werden geboren, overleden op zeer jonge leeftijd. Een werd zes en de andere acht maanden oud.

Om te voorkomen dat ze die afwijking zou overdragen op haar kind, werd een deel van haar eicel vervangen door dat van een gezonde donor. Een Amerikaans team reisde naar Mexico om de procedure uit te voeren. In dat land zijn geen wetten die deze methode tegenhouden.

Hoe werkt de techniek?

Gezonde eicel

De nieuwe techniek is een aangepaste vorm van IVF. Een eitje van de moeder bestaat uit een kern met DNA, die onder meer onze haarkleur en lengte bepaalt. Bij mensen die met de techniek worden behandeld, wordt de kern uit het eitje gehaald en in een gezond eitje geplaatst. Dat wordt vervolgens in een gezonde cel teruggeplaatst. Die wordt dan bevrucht.

Hoogleraar Bert Smeets van het Maastricht UMC doet onderzoek naar dezelfde techniek. Volgens hem is het niet helemaal terecht om van drie ouders te spreken. "Het grootste deel van het genetisch materiaal komt van de ouders. De donor levert maar een heel klein deel."

Designerbaby's

De techniek is niet onomstreden. Volgens tegenstanders zorgt het dat er 'designerbaby's' gemaakt kunnen worden. Dat zijn baby's waarvan het geslacht en de haar- en oogkleur gekozen wordt door ouders. Smeets zegt dat nog duidelijk moet worden of de techniek veilig is. "Nu is het kind gezond geboren, maar blijft dat ook zo? We moeten kijken naar de gevolgen op de langere termijn."

In Nederland wordt onderzoek gedaan naar dezelfde techniek. Volgens Smeets is het technisch wel voor elkaar, maar kan het pas worden gebruikt als blijkt dat de methode veilig en goedkoop genoeg is. Hij verwacht dat de techniek binnen vijf jaar ook in Nederland kan worden toegepast.

Smeets zegt dat het vooronderzoek volgens de Nederlandse wet niet mag worden gedaan, maar als de techniek wetenschappelijk is bewezen, mag hij ook in ons land worden gebruikt.

Lees meer over
GezondheidWetenschapMexico