Kalkoenballetjes met cranberry's

Op een natte, koude herfstavond, waarop de bladeren je buiten om de oren vliegen, vind je troost in deze mollige balletjes van kalkoengehakt.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 2 tl venkelzaad
- 500 gram kalkoengehakt
- 2 theelepels
- gedroogde chilivlokken
- 60 gram gedroogd broodkruim
- 150 gram lardo (vetspek)
- 2 el olijfolie
Voor de saus:
- 3 volle eetlepels cranberrygelei of -saus
- 50 ml sinaasappelsap
- 2 tl sinaasappelrasp
- 100 gram cranberry’s, vers of diepvries
Bereiden:
Rooster het venkelzaad een paar minuten in een droge koekenpan en schud het in een grote mengkom. Doe het kalkoengehakt, de chilivlokken en het broodkruim erbij en rasp het spek grof boven de kom. Voeg royaal zout en zwarte peper toe en meng alles grondig.
Vorm 8 grote bollen van het gehaktmengsel, leg ze op een bakplaat en zet hem vijfentwintig minuten in de koelkast.
Verhit de oven tot 180 °C.
Doe voor de saus de cranberrygelei of -saus in een kleine pan en zet hem op halfhoog vuur, voeg het sinaasappelsap, de -rasp en de cranberry’s toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur zo laag dat de saus zachtjes pruttelt en laat hem zo vijf tot zes minuten staan tot de bessen wat zachter zijn. Je moet ze gemakkelijk tussen duim en wijsvinger kunnen pletten. Neem de pan van het vuur en laat de saus met rust.
Verhit de olijfolie in een ondiepe pan en bak de gehaktballen rondom aan tot ze mooi goudbruin zijn. Leg de ballen in een kleine braadslee waarin ze precies naast elkaar passen en giet de cranberrysaus erover.
Laat ze in de oven in dertig minuten gaar worden.
Culinair winterdagboek
Nigel Slater, een van de meest geliefde kookboekenauteurs ter wereld, schrijft in zijn nieuwe boek over zijn liefde voor de winter. Nigel: ‘Dit is het verhaal van mijn liefde voor de winter, de geur van sparren en dennen, spookverhalen lezen met een glas sleedoornjenever terwijl de schaduwen van bijenwaskaarsen dansen op het plafond. Met recepten, sprookjes en snelle diners bij het haardvuur van november tot begin februari, laat ik je mijn essentiële voorbereiding voor de Kerst en het nieuwe jaar zien en alles wat je nodig hebt om van de wintermaanden culinair te genieten.’ In zijn Culinair winterdagboek loodst Slater je met zijn prachtige verhalen en tongstrelende recepten door de donkere maanden van het jaar.
