Op je gezondheid

Karen doet aan intermittent fasting: 'Sindsdien heb ik minder last van migraine'

·Aangepast:
© iStockKaren doet aan intermittent fasting: 'Sindsdien heb ik minder last van migraine'
RTL

Bewust kiezen voor je gezondheid: dat kan op allerlei manieren. Door te gaan sporten, te stoppen met roken, of elke dag te gaan mediteren. Karen doet aan 'intermittent fasting': dat houdt in dat je een bepaalde periode van de dag helemaal niets eet. Periodiek vasten dus.

"Vroeger was ik iemand die elke twee uur echt wat moest eten", vertelt Karen Span (34) uit Anna Paulowna. "Mijn lijf reageerde altijd duidelijk op een hongerprikkel: dan werd ik meteen chagrijnig of duizelig. Tot ik hoorde over intermittent fasting. Ik was na een periode van vage gezondheidsklachten begonnen met crossfit en mijn sportinstructrice deed aan intermittend fasting. In vrij extreme vorm: zij eet elke dag alleen tussen 12:00 en 18:00 uur. De rest van de dag eet ze niets. Laat ik dat ook eens proberen, dacht ik. Gewoon om te kijken wat het voor mijn lijn zou doen."

Karen wilde het niet zo extreem aanpakken als haar sportinstructrice. "Ik wilde in elk geval proberen om mijn ontbijt voortaan uit te stellen en pas vanaf 12:00 uur te gaan eten. In het begin was dat een vette uitdaging. Ik heb het per kwartier opgebouwd. Van 8:00 uur, naar 8:15, naar 8:30 uur. Net zo lang tot ik het tot 12:00 uur kon volhouden. Die eerste periode zat ik echt naar de klok te kijken tot ik mocht eten. Maar het ging steeds beter. Nu eet ik rond het middaguur mijn eerste maaltijd: Griekse yoghurt met muesli, of een paar crackers met kaas. Dan neem ik in de middag nog een appel als tussendoortje en 's avonds gewoon avondeten. Eigenlijk sla je door intermittent fasting dus een maaltijd over, plus het tussendoortje wat ik vroeger altijd in de ochtend nam."

Foto: Robert Elsing© Robert Elsing
Foto: Robert Elsing

Al gauw merkte ze effect. "Mijn afhankelijkheid van eten, dat hongergevoel, werd steeds minder. Niet alleen 's ochtends, maar ook de rest van de dag. Als ik nu om 12:00 uur ontbijt, kan ik daarna makkelijk tot 15:30 uur door. Terwijl ik vroeger om 14:00 uur echt weer trek kreeg." Vervolgens bleek het vasten ook een positief effect te hebben op Karens migraine. "Het is niet helemaal verdwenen, maar wel stukken minder geworden. Dat kan ook een combinatie zijn met de krachttraining die ik doe, waardoor ik minder last heb van mijn nek en schouders. Maar het heeft ook zeker te maken met die hongerprikkel.

Veel mensen met migraine hebben namelijk gedoe met eten: als je bijvoorbeeld te laat, te veel, te weinig of verkeerd eet, kan dat een trigger zijn voor hoofdpijn. Daarom liep ik altijd rond met liga's in mijn tas. Dat is nu niet meer nodig. Ik vind het heel leuk om te merken dat mijn lijf hiertoe in staat is en dat ik nu niet meer zo afhankelijk ben van eten. Na 1000 jaar hoofdpijn, blijkt dat ik toch enigszins de regie kan voeren! Ook ben ik 10 kilo afgevallen, maar dat komt natuurlijk ook door de combinatie met sporten."

Het klinkt best lastig, zoveel uur achter elkaar niet te eten. Maar Karen houdt het goed vol, zo lang ze niet te streng is voor zichzelf. "Veel mensen die aan intermittent fasting doen, houden aan dat je alleen tussen 12:00 en 20:00 uur mag eten. Maar ik ben niet zo strikt in de avond; ik neem gerust een keer chips om 21.00 uur en ik drink ook wel alcohol 's avonds. Voor mij werkt het vooral goed om in de ochtend niets te eten. Behalve je te veel hebt gedronken de vorige dag, dan is het best moeilijk om 's ochtends niets te eten", lacht ze. "Soms smokkel ik, bijvoorbeeld als ik tijdens het Paasontbijt met mijn kinderen aan tafel zit. Dan eet ik ook gewoon een croissantje."

Wat zegt de gezondheidsexpert?

Is intermittent fasting wel zo gezond? We vroegen het voedingsdeskundige Nanneke Scheurs, spreker op Healthy Fest. "Jazeker", zegt Scheurs. "Het is heel goed voor je gezondheid. Mensen zijn gewend geraakt om de hele dag door te eten, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. We horen altijd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat je veel tussendoortjes moet eten. Maar het is ook juist goed om regelmatig een periode níet te eten. Je geeft je lichaam dan rust: je darmen komen tot rust, je lichaam krijgt de tijd om te herstellen en je komt makkelijker in je vetverbranding. Als we de hele dag door eten, maak je de suikervoorraden in je lichaam namelijk nooit leeg. Door te vasten geef je je lichaam de kans om die suikers wél te verbranden en daarna te switchen naar die vetverbranding. En dat heeft het veel gezondheidsvoordelen, want op die vetverbranding kan je lichaam veel langer vooruit. Het zorgt ervoor dat je meer energie hebt. Het helpt ook bij een goede gewichtsbeheersing."
 

Het effect van intermittent fasting op hoofdpijnklachten kent Scheurs ook. "Ik heb op mijn praktijk weleens iemand gesproken met zware hoofdpijnklachten, zo erg dat ze bij de hoofdpijnpoli liep. Zij at ook op veel momenten per dag, waardoor je suikerspiegel erg schommelt. Dat kan hoofdpijnklachten veroorzaken. Als je die suikerspiegel meer stabiliseert door intermittent fasting, kan dat zeker effect hebben op je klachten. Vasten heeft ook een positief effect op je hormoonhuishouding en darmen, wat ook weer van invloed kan zijn op hoofdpijnklachten."

Ook proberen? Dan kun je dat op verschillende manieren aanpakken. "Intermittent fasting staat voor periodiek vasten: je wisselt dus periodes van wel eten af met periodes van niet eten. In die periode van vasten drink je wel water, zwarte koffie of thee. De meest gangbare manier is om volgens een 'eating window' te eten, zoals Karen doet. Je eet alleen binnen 8 uur op een dag, of binnen 10 uur, of 12 uur. De overige uren eet en drink je niets waar calorieën in zitten."

"Een andere methode is de 5-2-methode", zegt Scheurs. "Dan eet je twee dagen per week heel weinig: voor dames is dat 500 caloriën op een dag en voor heren 600 caloriën. De overige vijf dagen eet je normaal. Met intermittent fasting boots je eigenlijk na hoe de mens vroeger leefden. Toen waren er ook tijden van overvloed en tijden van schaarste."

Karen kan het in elk geval iedereen aanraden, zegt ze. "Intermittent fasting is heel laagdrempelig. Het kost niks, je kunt het gewoon proberen. En je kunt het net zo fanatiek doen als je zelf wilt. Je kunt het vrij makkelijk uitbouwen tot iets wat bij jouw leven past, net zoals ik heb gedaan."

De rubriek Op je gezondheid is een samenwerking van RTL Nieuws en Healthy Fest. Op Healthy Fest vind je nog veel meer artikelen over hoe je van je leven een gezond feestje maakt.

Lees meer over
Gezondheid