Je weerstand verhogen, kan dat wel?
Nu het coronavirus rondwaart vraag je je vast af of je een goede weerstand hebt, en of het nodig is die te verbeteren. Maar kan dat eigenlijk wel? En wat is je weerstand nu eigenlijk precies?
Wat is precies je weerstand?
In de volksmond wordt het begrip weerstand meestal gebruikt om de mate van bevattelijkheid voor infecties aan te duiden, maar je weerstand is in feite een functie van je afweersysteem. Dit systeem moet je beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zoals virussen en bacteriën. Het afweersysteem herkent lichaamsvreemde micro-organismen en is in het algemeen in staat deze op te ruimen.
Belangrijke onderdelen van de afweer zijn onder andere de witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt. De lymfeklieren kun je zien als een soort bewaakstations. Wanneer een onbekend micro-organisme passeert, reageert het lymfeklierstation door witte bloedcellen aan te maken. Bij een keelontsteking bijvoorbeeld dringen virussen of bacteriën het slijmvlies van de keel binnen. Als reactie zwellen de lymfeklieren in de hals op, omdat ze witte bloedcellen aanmaken.
Slaapgebrek, stress en slechte voeding dragen bij aan een slechtere weerstand
Kan de natuurlijke sterkte van de weerstand per persoon verschillen?
Ja, dat kan. Hierbij spelen verschillende oorzaken een rol. Zo is een allergie een uiting van een overmatig werkende afweer. Ook iemand met taaislijmziekte heeft een verzwakte weerstand. Bij gezonde mensen zorgt een continue stroom van slijmvlies op trilharen ervoor dat virussen uit de longen blijven. Bij taaislijmziekte hapert dit afweermechanisme, waardoor virussen langer kunnen blijven hangen in de longen.
Wat zijn de belangrijkste factoren die de weerstand verlagen?
De belangrijkste factoren die een rol spelen bij het verlagen van de afweer zijn:
* Medicatie
Bijvoorbeeld cytostatica, die bij kanker gebruikt worden. Ook medicijnen als hormonen of prednison verlagen je weerstand
* Ziekte
Aids is bijvoorbeeld een ziekte die het afweersysteem aantast.
Andere factoren die mee kunnen spelen bij het verminderen van de weerstand, zijn onder andere slaapgebrek, stress en slechte voeding.
Wat zijn de gevolgen van een verminderde weerstand?
Bij een verminderde weerstand krijgen micro-organismen de kans om zich verder te delen en te ontwikkelen. Hierdoor is de kans op het krijgen van infecties door micro-organismen groter. Ook is de kans dat de infecties een ernstig beloop hebben groter. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld longontsteking en hersenvliesontsteking.
Waarom is er zoveel aandacht voor de weerstand in de winter?
Dat heeft er waarschijnlijk vooral mee te maken dat in de winter de kans om een virus op te lopen, bijvoorbeeld verkoudheid of griep, groter is. Oorzaken hiervoor zijn:
* Door de kou kunnen virussen langer overleven
* De droge lucht en kou kunnen een ongunstig effect hebben op het functioneren van het slijmvlies van de luchtwegen, waardoor bacteriën en virussen zich gemakkelijker in de luchtwegen kunnen nestelen
* Tijdens de winter verblijven mensen dichter op elkaar, waardoor er overdracht van virussen en bacteriën kan plaatsvinden.
Zijn er manieren om je weerstand te verhogen? Zo ja, welke?
Dat is simpel, houd de bekende maatregelen in acht. Dit zijn ze:
* Goede voeding
* Voldoende rust nemen
* Hygiëne, vooral goed je handen wassen
* Beweging/sport
Werken middeltjes van de drogist die beloven je weerstand te verhogen?
Voor zover Van Donselaar weet, is van deze middelen niet aangetoond dat ze effect hebben. In gezonde voeding zit in principe alles wat je nodig hebt. Het lichaam kan bovendien maar een maximale hoeveelheid vitaminen opnemen – de rest verdwijnt. Vitaminen kunnen zin hebben als iemand onvoldoende vitamines binnenkrijgt als gevolg van een slecht voedingspatroon. Ook is het nuttig bij bepaalde groepen die wat extra's kunnen gebruiken, zoals zwangere vrouwen, baby's tot drie jaar, ouderen of mensen die bepaalde voeding niet eten.
Verhoogt vitamine C je weerstand?
Dat is niet aangetoond. Je kunt maar een bepaalde hoeveelheid vitamine C in je lichaam opnemen. Aan deze hoeveelheid zit je al snel met normale voeding. Alles wat je extra neemt wordt weer uitgescheiden.
Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.