Vrouwen gaven langer borstvoeding in coronatijd: 'Thuis is fijn en vertrouwd'
Vrouwen geven meer en langer borstvoeding in coronatijd, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Thuiswerken zou een positieve invloed hebben: meer rust en tijd, minder ongemak. Kersverse moeders Dionne Pekel (31) en Batja Fieret (30) delen graag hun ervaring. "Ik had niet verwacht dat ik na bijna een jaar nog steeds borstvoeding zou geven."
Van de vrouwen die in coronatijd een kind kreeg, startte 89 procent met het geven van borstvoeding. Zo blijkt uit het onderzoek dat het Voedingscentrum afnam onder 2073 moeders tussen de 18 en 45 jaar. "14 procent van die vrouwen denkt dat ze door corona langer borstvoeding hebben gegeven", zegt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum.
Opmerkelijk verschil in cijfers
Volgens Schutte laat dit nieuwe onderzoek opvallende cijfers zien. In een eerder onderzoek naar borstvoeding dat in 2015 met TNO werd uitgevoerd, bleek dat toen 69 procent van de moeders begon met borstvoeden. "We hoorden van verschillende bronnen dat de lockdown en het thuiswerken misschien een positief effect hebben gehad op het geven van borstvoeding. Wij waren benieuwd of dit inderdaad klopte, dus besloten we een nieuw onderzoek uit te laten voeren."
Schutte zegt dat het een goede zaak is dat het aantal borstvoedende moeders zo is toegenomen, maar ze wil vrouwen niets opleggen. "Borstvoeding is de beste voeding voor je kind, het beschermt je baby tegen ziektes. Ook is borstvoeding geven goed voor de gezondheid van de moeder. Als je geen borstvoeding kunt of wilt geven, dan is flesvoeding een betrouwbaar en veilig alternatief."
'Veel steun aan kraamverzorgster'
Batja geeft haar dochter nu bijna een jaar borstvoeding.
Eén van de moeders die borstvoeding geeft in coronatijd, is Batja Fieret (31). Toen de coronacrisis uitbrak, was ze veertien weken zwanger. Op 3 september beviel ze van een dochtertje. Voordat Batja zwanger werd, wist ze al dat ze graag borstvoeding wilde geven. "Ik hoopte heel erg dat het zou lukken. En dat deed het, al was het in het begin even wennen. Ik heb veel steun gehad aan mijn kraamverzorgster, die mij na de bevalling gedurende de kraamweek, verschillende waardevolle tips gaf."
Digitale borstvoedingscursus
Daarnaast volgde Batja een digitale borstvoedingscursus. "Normaal gesproken zou die cursus live zijn, maar dat kon nu niet. De cursus duurde twee uur en was erg leerzaam. Een lactatiekundige leerde ons alle belangrijke dingen over borstvoeding. Dat was heel fijn. Van achter je computer stel je je toch net iets minder snel open, dan als je in een fysieke groep bent. Maar al met al ben ik blij dat ik de cursus heb bijgewoond. Het gaf me veel bruikbare inzichten."
Batja kan zich goed vinden in de cijfers van het borstvoedingsonderzoek. "Ik vind het heel logisch klinken dat mensen sinds de coronatijd meer borstvoeding zijn gaan geven, en dat zij dat daarna ook langere tijd blijven doen. Als je naar kantoor moet, heb je toch meer dingen om rekening mee te houden. Je moet alle kolfspullen meenemen: koeltas mee, koelelementen mee, zorgen dat je de melk in de koelkast zet, et cetera."
"Thuis kolven is dan een stuk makkelijker. Je laat dan rustig het kolfapparaat even op het aanrecht staan, om deze later schoon te maken. Dat doe je op kantoor misschien liever niet."
'Live' voeden krijgt de voorkeur
Het liefst voedt Batja haar baby 'live'. "Dan weet je zeker dat de temperatuur goed is en heb je geen gedoe met kolven. Dit kan heel goed als je thuiswerkt, maar als je op kantoor zit kan dat lastiger zijn. Het is wettelijk bepaald dat je de eerste negen maanden na bevalling, 25 procent van je werktijd kolfrecht hebt. In theorie is het dus mogelijk. Maar zelf vind ik dat niet ideaal. Sinds een aantal maanden kolf ik ook niet meer. Ben ik afwezig, dan krijgt mijn baby nu vast voedsel of kunstvoeding."
Dat Batja na haar verlof vanuit huis kon werken, maakte het blijven geven van borstvoeding aanzienlijk makkelijker. "Vooraf had ik niet verwacht dat ik na bijna een jaar nog steeds borstvoeding zou geven. Het thuiswerken heeft dat zeker positief beïnvloed. Ik hoopte een half jaar borstvoeding te geven en inmiddels is dat bijna het dubbele. Zonder veel problemen, gedoe of ongemak."
'Geen ramp als het niet zou lukken'
Dionne is inmiddels gestopt met het geven van borstvoeding.
Net als Batja, beviel Dionne Pekel (31) midden in coronatijd. Zij ontdekte vorige jaar in mei dat ze zwanger was. Dit jaar, op 21 januari, kreeg ze haar zoontje Tim. Ook Dionne had vooraf bedacht dat ze graag borstvoeding wilde geven, al had ze er ook volledig vrede mee als dat niet zou lukken. "Het zou voor mij geen ramp zijn als zou blijken dat ik om wat voor reden dan ook niet zou kunnen borstvoeden. Natuurlijk hoopte ik het. Dat het lukte, was heel mooi."
Uit haar omgeving weet Dionne dat borstvoeding geven pittig kan zijn. Zelf prijst ze zich gelukkig: zij ondervond nauwelijks hinder. "Voor mij is borstvoeding geven echt iets heel moois. Ik heb mazzel gehad dat het allemaal zo soepel verliep. Ik voelde me al heel snel happy. De eerste weken vond ik het wel zwaar: toen kolfde ik nog niet en kon ik niet echt weg van mijn kind. Je moet dan constant in de buurt van je kindje zijn en jij bent de enige die het kan doen. Maar al met al viel het me reuze mee."
Fijn en vertrouwd in je eigen huis
Dionne gaf haar zoontje uiteindelijk ruim een half jaar borstvoeding. Vooraf had ze niet verwacht dat ze dit zo lang zou doen, maar het thuiswerken hielp haar enorm. "Thuis kolven is veel relaxter dan op kantoor. Je zit in je eigen huis, dat is fijn en vertrouwd. Ik denk dat ik het daarom uiteindelijk langer heb volgehouden dan als ik weer naar kantoor had gemoeten. Ik heb wel een paar keer op kantoor gekolfd, toen we daar weer heen mochten. Maar ik doe het toch vele malen liever thuis."
'Thuis kolven is veel relaxter dan op kantoor.'
Onlangs is Dionne gestopt met het geven van borstvoeding. "Mijn kleine kreeg tandjes en die begon ik te voelen. Dat is niet bepaald prettig. Ook merkte ik dat ik er een beetje klaar mee was. Je bent er constant mee bezig. Je kunt niet te lang weg van huis en dat kolfapparaat moet altijd overal mee naar toe. Dat eist zijn tol. In totaal heb ik een half jaar borstvoeding gegeven, terwijl ik eerst dacht dat het maar drie maanden zou zijn. Zes maanden dus uiteindelijk, ik vind het een mooi ijkpunt."
'Net als nieuwe schoenen'
Om op de juiste manier borstvoeding te geven, kreeg Dionne veel hulp van haar kraamverzorgster. Hierdoor liep (vrijwel) alles van een leien dakje. "Mijn melkproductie kwam al vrij snel goed op gang, maar wel was het voeden in het begin pijnlijk. Je borsten moeten wennen aan het feit dat er iemand uit drinkt."
"Mijn kraamverzorgster had daar een treffende vergelijking voor: 'Het is net als nieuwe schoenen. Je moet er even aan wennen, maar na een tijdje voel je er niks meer van.' Sommige vrouwen vinden het verschrikkelijk. Dat kan ik goed begrijpen. Gelukkig ging de pijn na een tijdje weg, mede dankzij de juiste tips. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je je kindje op de juiste manier aanlegt en ook kan het smeren van bepaalde zalfjes pijnverlichtend werken."
'Laat je niks opleggen'
Dionne denkt dat veel vrouwen te streng voor zichzelf zijn als het aankomt op borstvoeding. "Leg jezelf daarin niet te veel druk op. Probeer het gewoon en als het niet lukt: dan niet. Veel moeders straffen zichzelf hier vaak te hard voor. Nergens voor nodig. Laat je niks opleggen, elke moeder heeft haar eigen manieren. Zoek uit wat voor jou werkt, volg je gevoel en laat je vooral niks aanpraten. Wat je ook doet, je doet het uit liefde voor je kind en dat is altijd goed."
Wil je meer informatie over borst- en flesvoeding voor jouw baby? Neem dan een kijkje op deze pagina. Ben je op zoek naar een lactatiekundige, die jou kan begeleiden of je vragen kan beantwoorden in de loop naar of tijdens het geven van borstvoeding? Op de website van NVL Borstvoeding kun je terecht voor een lactatiekundige in de buurt.