'Ik heb weer het gevoel dat ik er mag zijn'

·Aangepast:
'Ik heb weer het gevoel dat ik er mag zijn'
Aangeboden door de Rijksoverheid

Na een verhuizing naar een stad waar ze niemand kende voelde Emma (32) zich alleen en kwam ze amper nog de deur uit. Ze zocht hulp en werd gekoppeld aan Malon (33). In dit interview vertellen ze wat dit hen gebracht heeft.

In de artikelenreeks Eén tegen eenzaamheid besteden we in samenwerking met de Rijksoverheid aandacht aan het belangrijke thema eenzaamheid. Want wat is eenzaamheid precies? Wat is de impact ervan? En waarom vinden we het zo lastig om hier over te praten?
In eerdere artikelen bespraken we al wat eenzaamheid precies is en wat je ertegen kunt doen. In dit artikel spreken we Emma die zich langere tijd alleen voelde, en Malon die Emma hierbij geholpen heeft.

Emma (32) en Malon (33) uit Winterswijk zien elkaar sowieso één keer per week tijdens een spelletjesavond en spreken daarnaast regelmatig af voor een koffietje. Ze hebben veel gemeenschappelijke interesses en aan gespreksstof nooit gebrek. Toch kennen de twee elkaar niet van school, studie of sportvereniging. Ze zijn aan elkaar gekoppeld via Humanitas. Malon meldde zich daar aan als vrijwilliger, Emma omdat ze zich destijds alleen voelde.

Meer sociale contacten

Emma groeide op in Aalten, maar toen ze op zichzelf ging wonen kon ze alleen een appartement in Winterswijk krijgen. “Ik had wel vrienden, maar die woonden allemaal verder weg. In Winterswijk kende ik eigenlijk niemand. Op dat moment had ik ook geen werk dus ik was heel veel thuis en de drempel om de deur uit te gaan werd met de dag groter.”
Als Emma even een later een baan in de ICT vindt, merkt ze hoe leuk en fijn het is om meer sociale contacten te hebben. “Dat wilde ik ’s avonds en in het weekend ook.” Ze besluit zich aan te melden voor het Tandem-project van Humanitas en wordt gekoppeld aan Malon.

'Door dit vrijwilligerswerk is mijn leven met 180 graden gedraaid'
Lees ook

'Door dit vrijwilligerswerk is mijn leven met 180 graden gedraaid'

Eerste ontmoeting

Die eerste ontmoeting kunnen ze zich allebei nog goed herinneren. “Dat is natuurlijk best een beetje ongemakkelijk’, zegt Malon. “Je kent elkaar nog totaal niet en er is een coördinator van Humanitas bij.” Ook Emma vond het spannend: “Ik weet nog dat ik probeerde er niet te veel van te verwachten, want voor hetzelfde geld was er totaal geen klik tussen Malon en mij.”
Maar niets blijkt minder waar en na die eerste ontmoeting spreken de dames wekelijks af om koffie te drinken en aan Emma haar gestelde doelen te werken.

Heft in eigen hand

Die doelen waren meer de deur uit gaan en sociale contacten in de buurt opbouwen. Malon: “Maar het was midden in de coronatijd, dus dat was nog best lastig. Bovendien kwamen we erachter dat er in Winterswijk vooral veel activiteiten voor ouderen waren, maar eigenlijk niet voor mensen van onze leeftijd.”
In plaats van zich door deze factoren te laten ontmoedigen, besluiten Emma en Malon het heft in eigen hand te nemen en een wekelijkse spelletjesavond te organiseren: “We mochten een ruimte gebruiken van een buurthuis hier in Winterswijk en Emma maakte een mooie flyer. Deze flyer deelden we via social media en we gaven een interview aan de plaatselijke krant.”

De spelletjesavond van Emma en Malon is niet meer weg te denken uit Winterswijk
De spelletjesavond van Emma en Malon is niet meer weg te denken uit Winterswijk

Spelletjesavond

En met succes, want sindsdien is de spelletjesavond niet meer weg te denken uit Winterswijk. Emma: “Elke maandagavond komen er zo’n tien tot vijftien mensen en veel daarvan komen ook regelmatig terug. Qua leeftijd zijn de meeste mensen tussen de 25 en 45 jaar en iedereen heeft zijn eigen verhaal en achtergrond. Er komen bijvoorbeeld ook wel eens mensen uit het asielzoekerscentrum.”

Meer zelfvertrouwen

De spelletjesavond en het contact met Malon heeft Emma veel gebracht: “Mijn sociale kring is veel groter. Als ik nu zin heb om iets te gaan drinken of ergens hulp bij nodig heb, zijn er verschillende mensen die ik kan bellen. Alleen al de wetenschap dat dat kan, geeft me zo’n fijn gevoel. En het geeft me ook meer zelfvertrouwen, ik heb weer het gevoel dat ik er mag zijn en dat ik meetel.”

Uurtje per week

Malon is op haar beurt ook blij dat ze Emma heeft leren kennen. “Ik heb haar echt zien groeien en dat geeft mij ook een goed gevoel. Ik zie nu bijvoorbeeld dat ze alles wat er op haar pad komt meteen aanpakt, waar ze voorheen veel passiever was. Dat is heel mooi om te zien.” Ze vindt het belangrijk om te benoemen dat vrijwilligerswerk er in alle soorten en maten is en vaak heel gemakkelijk en flexibel in te passen in je leven. “Het klinkt en lijkt misschien heel intensief, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Met een uurtje per week kun je al heel veel voor iemand betekenen zoals je ziet. Ik kan het iedereen aanraden!”

‘Zet die stap’

Ook Emma heeft een advies voor anderen die zich wel eens eenzaam voelen: “Wees niet bang om hulp te zoeken, er zijn zoveel instanties die je willen helpen. Je wilt het misschien liever zelf doen en die eerste stap lijkt misschien heel groot, maar het gaat om jouw leven dus zet die stap!”

Het Tandem-project van Humanitas

Humanitas Tandem is er helemaal op gericht om mensen van 28 jaar en ouder die zich wel eens alleen voelen te helpen bij het zoeken naar contacten. Door mensen aan een maatje te koppelen, zoals Emma aan Malon, is het een stuk leuker en gemakkelijker om meer onder de mensen te komen. Tadem-maatjes zien elkaar één of twee keer per week en het contact duurt meestal ongeveer een jaar. Vaak lukt het mensen daarna zelf beter om  nieuwe contacten te leggen.

Meer informatie over Humanitas Tandem vind je hier.

Meer lezen over eenzaamheid en wat je ertegen kunt doen? Op eentegeneenzaamheid.nl vind je nog veel meer tips, informatie en persoonlijke verhalen.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van de Rijksoverheid en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.