De 5 spelregels... in het vliegtuig
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels in het vliegtuig.
De situatie
Hutje mutje in rijen van drie, onderweg naar betere tijden. Een paar uur lang deel je armleuning en aura met je (onbekende) buur. ‘Je vakantie begint al zodra je in het vliegtuig stapt’ is een cliché van de bovenste plank, maar daarom niet minder waar. Tenminste… als iedereen zich ook een beetje aan de geldende mores in de lucht houdt. In het ergste geval ben je na een reis door het luchtruim meteen aan vakantie toe. Dit is hoe het heurt op grote hoogte.
De spelregels
1. Relax
Zoals Frankie riep op weg naar Hollywood: relax! Je stoel staat op naam, dus duwen in het gangpad is zinloos. Ieders rolkoffer past in het bagagevak bovenin (wel in de lengte natuurlijk!), dus ook daar hoef je niet te dringen. En als je geland bent, kun je ook echt nog even blijven zitten vanaf rij 6 en verder. Waarom zou je met je hoofd in een knak naar links proberen je in de volle hossliert in het gangpad te wurmen? Met je neus in andermans zweetoksels, omdat iedereen toch zuchtend die trolly’s boven hun hoofd moet pakken. Nodeloze stress. Geef het vijf minuten (of tien) en je loopt fluitend je vakantie tegemoet.
2. Geen gedoe met luchtjes
Al kabbelt het angstzweet je door de bilnaad: houd je lijflucht een beetje in bedwang. Een frisse deo doet wonderen, maar je hoeft de boel niet te overdrijven. Net zoals je familiepak Chanel echt nog wel even dicht mag blijven tot in het hotel. En dat geldt ook voor indiase curry’s en Schotse whiskeys, ja. En uitgetrokken gympen. Jij mag dan wel lekker knus gewend zijn aan je eigen geur, reken er maar op dat er twee rijen achter je iemand niet meer van z'n minibakje risotto kan genieten door jouw penetrante vleugje zweetvoet. Je zit zo krap op elkaar dat iedere toeter en bel als een fanfare aanvoelt voor je buurman. Even lekker dimmen dus.
3. Kinderen geen bezwaar
Dat geldt ook voor het meereizend kroost. Even lekker dimmen. Al vlieg je nog zo lang, of zit de hut maar voor de helft vol: je kind laten rond rennen of schreeuwen in het vliegtuig kan echt niet. We snappen heus wel dat het voor jouw oogappeltje ook spannend is, en dat ‘ie na een paar uur iPad echt even in de benen moet, maar loop dan even mee en ga gauw weer zitten. Niet tien keer opstaan, niet aan de stoel (of de haren) van je voorbuur trekken en ook geen vragenvuur aan onbekenden. Krijg je zelf een draakje op je dak, spreek dan de ouders erop aan en niet het kind, want dat heeft er zelf ook niet voor gekozen urenlang op één plek te moeten rondhangen.
4. Voorkom overloop
Heb je voor twee stoelen voor jezelf betaald? Nee? Nou dan! Gun een ander ook z'n ruimte en zet je schoenen niet tegen de rugleuning van de stoel voor je, bungel niet met je paardenstaart in het gezicht van medereizigers, en zorg dat je net iets te grote handtas niet steeds onder de voeten van je buurman belandt. Overdreven? Tik op Instagram maar eens #passengershaming in, en je zal zien dat veel mensen het begrip 'personal space' nogal, ahem, ruim opvatten.
Dat maakt slapen in een vliegtuig ook een ware kunst. Achteloos je rugleuning naar achter knallen, is voor niemand leuk. Gebruik bijvoorbeeld een nekkussen om te voorkomen dat je wegdroomt de schouder van je buur. Zit je in het midden of aan het gangpad, slaap dan niet met je hoofd op het tafeltje, want dan kunnen de andere passagiers er niet meer langs. Voordeel van deze plek is wel dat jij als middenzitter al het recht op de armleuningen hebt. Je hebt immers de rotste plek van de rij te pakken.
5. Groeten uit Holland
Zeg je vliegbuur even gezellig gedag als je plaatsneemt. De komende uren zit je min of meer op elkaars lip en de kans is groot dat je elkaar op enig moment nodig hebt. Die pinda’s en drankjes moeten nu eenmaal toch doorgegeven worden. En ook opstaan om te plassen is fijner met een wederzijdse glimlach. Een kort praatje is voldoende, zeker een buur met vliegangst zit niet op je vakantieverslag te wachten. En wees ook een beetje vriendelijk tegen de stewardess. Zij kan er ook niets aan doen dat je je gordel om moet, je laptop uit moet zetten en je tafeltje op moet klappen tijdens het landen. A little kindness goes a long way, en je moet nog wel een paar honderd kilometer.